10 érv a televízió ellen

Mi, fogyasztók vagyunk az életszínvonal-megszállottság melléktermékei. Bűnözés, éhezés, szegénység? Ezekkel nem törődünk. Mi izgat minket? A színes magazinok, televízió, az 500 csatorna, egy név az alsógatyánkon, Viagra, hajnövesztő, műolaj.

Harcosok klubja c. film

Az életet élni kell, nem pedig nézni.

Ennek ellenére, egy fáradt munkanap után, társadalmilag mai napig száz százalékosan elfogadott, hogy egy pizza és sör társaságában, a csatornákat váltogatva elmélyüljünk a valóságshow-k szennyében, a gusztustalan emberek annál is gusztustalanabb viselkedésében. A televíziózás színvonalának csökkenését nagyon egyszerűen lehetne ábrázolni egy grafikonon, egy folyamatosan lefelé görbülő vonallal. 

Nem fecsérelném tovább a szót, lássuk a 10 konkrét érvet a tv kiiktatása mellett: 

1. Befolyásolja a világnézeted. Úgy gondolod, mindenről tudod hogy működik. Hiszen láttál számos élethű bűnügyi sorozatot, a Vészhelyzetet is nézted. Pontosan tudod, hogyan működnek ezek a dolgok. Az igazság viszont az, hogy bármilyen jó egy sorozat, nem adja át azt, ami a valóságban zajlik. Az ennél is nagyobb káoszt pedig a hírek okozzák. Amiről már tényleg azt gondolod, hogy IGAZ. Hiszen ez a híradó. A valóságtól elrugaszkodás a tévézés óráival azonos arányban nő. 

2. Befolyásolja a vásárlási szokásaidat. Azt gondolod, hogy te intelligensebb vagy annál, minthogy néhány gagyi reklám téged befolyásoljon. Lehet, hogy valóban intelligens vagy, azonban ha a tv előtt punnyadsz a reklámok befolyásolni fognak. Pont. Véletlenül sem a tudatos énedet célozzák. Nem csak reménykednek abban, hogy befolyásolni tudnak, hanem tudják, hogy befolyásolni tudnak. Máskülönben nem költenének mai napig milliárdokat a televíziós hirdetésekre. Hiszen elméletben már mindenki tudja, hogy ez “reklám”, nem? Mégis működik.

3. Megfoszt a mentális energiádtól. Szó volt a fárasztó munkanapról. Vannak olyan napok, amikor kevésbé vagy energikus és a semmittevés az egyedüli dolog, amire vágysz. Viszont, ha a semmittevés neked a tévézésben merül ki, akkor ez szokássá válik. Így azokon a napokon, amikor kezdhetnél valami hasznosat az energiáddal, már “megszokásból” a távirányító felé emeled a kezed. Innentől a tv rabja vagy, a mentális kontroll NEM a te kezedben van. A semmittevésnek is van művészete, tv nélkül is nagyon hatékonyan lehet űzni. Itt találsz erre néhány példát. 

4. Elrabol a valódi emberek elől. A tévében karakterek vannak, akik egy papírfecnin keltek életre. Valakinek a fantáziájából, egy olyan világból ami nem valódi. A “valódi emberek” sem valódiak a kamerák előtt. Legtöbbször a legjobb formájukat, a legszebb énjüket látjuk. Ahogyan a közösségi média, a televízió sem a valóságot mutatja. Fordítva is igaz ez, amikor “szörnyű sorsokat” látunk, ami erősen meg van fűszerezve némi drámával, ami biztosítja azt, hogy ne kapcsoljunk el onnan, hiszen nemsokára meg kell néznünk az ájfón reklámot. Mindeközben a körülöttünk lévő valódi emberekkel elveszítjük a kapcsolatot, ahogyan a körülöttünk lévő emberek valódi problémáival is. Ahelyett, hogy értéket adnánk valaki életének, ahelyett hogy az értékes emberekkel töltenénk az időnket, a tévében lévő karaktereket bálványozzuk vagy éppen sajnáljuk.

5. Egy csomó pénzedbe kerül. Ameleltt, hogy számos dologtól megfoszt, pénzbe is kerül. Hiszen a kábeltévé előfizetés nem feltétlenül olcsó mulatság. Bizony, a realitás elől való elmenekülést meg kell fizetni. Kénytelen vagy fizetni tehát azért, hogy NE éld az életedet.  

6. Megfoszt a racionalitástól. A főzőműsorokban, a barkácsműsorokban vagy az autószerelős műsorokban mindig mindennek van megoldása, mindig minden jól készül el, koszmentesen, miliméterre pontosan, tökéletesen. Remek kameraállások, nagyszerű ételek, tökéletes bútorok és pofonegyszerű alkatrészcserék. Mi pedig csodálkozunk, hogy a konyha főzés után koszos, az összetákolt bútor nem megfelelő méretű, és nem úgy néz ki mint a tévében. A tv sosem a valóságot mutatja, viszont a valóságban számunkra rengeteg frusztrációt és elégedetlenséget okoz. 

7. Egészségtelen. Nem újdonság, még a tévé is mondta…

8. Elégedetlenséget okoz. Lásd a 6-ik pontot. A tévénézők átlagosan kevésbé vannak megelégedve az életükkel, frusztráltabbak, nyugtalanabbak mint azok, akiknek nem szokásuk napi szinten a tv bámulása.

9.  Kevesebb szex. Azok a párok, akik televizióval rendelkeznek a hálószobában, fele annyit szexelnek, mint azok akiknek nincs jelen ez a szextaszító masina. Ha engem kérdezel, ez minden érv felett áll. 

10. Túl sok élménytől foszt meg. Egy 2009-es tanulmány szerint az átlag amerikai 5.1 órát tölt tévénézéssel egy nap. Hihetetlen sok idő. Ha nem hisszük ezt el, és csak a felét nézzük, az is durván kettő és fél óra naponta. Amit eltölthettünk volna a szeretteinkkel, egy jó beszélgetéssel, edzéssel, meditációval, sétával. Ha 2,5 órát szánunk naponta egy bizonyos cél elérésére vagy valaminek a megtanulására, szerinted sikerrel járunk?

Hagyd abba a tévénézést, éld az életed. Határozz meg célokat, foglalkozz a körülötted lévő emberekkel, mond le a kábeltévé előfizetésedet és kezdj el tudatosan félretenni a céljaid megvalósítására. Szánj időt az önfejlesztésre, ne hagyd, hogy néhány marketing igazgató szabja meg azt, hogy mit kell tenned. Élj szabadon, élj egyszerűen és törj ki a TV rabságából!  

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél olyan cikkeket olvasni, amelyek produktívabbá teszik a hétköznapjaid, akkor dobj nekünk egy kedvelést!

Ajánlott cikkek