10 jel, hogy túl sok holmid van

Az a mantra, amit szinte születésünktől fogva hallunk, nem más, mint hogy a több jobb. Több pénz, több kütyü, több ruha, nagyobb ház, több játék.

De a valóság az, hogy mindez a “több” gyakran kevesebbet hagy maga után – kevesebb szabadságot és kevesebb békét.

Az általunk felhalmozott holmik számtalan módon befolyásolnak minket. Hatással van az otthonunk nyugalmára és arra a szerepre, amit a világban betöltünk.

De egy olyan világban, ahol a fogyasztás látszólag kontrollálatlanul terjed, és sok vezető és mentor is támogatja ezt, hogyan tudjuk megállapítani, hogy engedtünk-e neki? Hogyan tudjuk személyes szinten megállapítani, hogy túl sok holmink van?

Segítségül, itt van 10 jel, ami arra utalhat, hogy talán túl sok holmid van.

  1. Nem tudsz beállni az autóddal a garázsba.

Ez sok családnál gyakori jelenség. Valójában néhány tanulmány szerint az amerikai háztartások 75%-a nem tudja befogadni az autóik teljes számát azért, mert nincs elég tárolóhely. Magyarországon erről nincs konkrét adatunk, viszont a szám valahol 40-50% körül lehet.

A garázs, ami eredetileg biztonságos menedékként szolgál az autóknak, most olyan tárolóegységgé vált, amiben olyan dolgok vannak, amiket nem használunk. Arra ne is számítsunk, hogy valóban megtaláljuk, ha szükség van rá. Ha folyamatosan pakolgatod a cuccokat, hogy helyet csinálj, vagy azért parkolsz kint, mert nincs elég hely, valószínűleg túl sok holmid van.

  1. A szobák rendetlenek a nap végén.

Egy rendetlen szoba lehet normális jelenség, főleg ha gyerekeid vannak. De ha minden szoba állandóan rendetlen, és nehezen tudod rendbe tenni nap végén, érdemes elgondolkodni, hogy talán a túl sok holmi az oka.

  1. Nem tudod követni, hová tűnik el az összes pénzed.

A dolgok pénzbe kerülnek. Minél többet veszünk, annál többet költünk. Ha azon kaptad magad, hogy minden hónapban azon töprengsz, hogy hova tűnik a pénzed, nézz körül. A válasz talán ott van a polcokon, a szekrényekben vagy a garázsban elrejtve.

Sokkal több pénzt pazarolunk, mint gondolnánk, nem lényeges dolgokra.

  1. Több időbe telik kitakarítani a házat, mint gondolnád.

A takarítás az otthon fenntartásának szükséges része. Azonban ha úgy érzed, hogy túl sok időt vesz igénybe, lehet, hogy azért van, mert túl sok mindent kell takarítani, rendezni és karbantartani.

Nem azt mondom, hogy meg fogod szeretni a takarítást. De ha állandóan azt gondolod, hogy “Nem hiszem el, hogy ennyi ideig tartott“, valószínűleg túl sok holmid van.

  1. A gyerekeid állandóan azt várják el, hogy új dolgokat vegyél nekik.

A tetteink tanítják meg a gyerekeinket az életre és az értékrendünkre. Ha a gyerekeid folyton új játékokat, ruhákat vagy kütyüket várnak el, az arra utalhat, hogy a holmik fontosságát túlértékelik a háztartásodban.

Bocs, hogy durvának hangzik, de mindig érdemes először magunkba nézni, hogy jól modellezzük-e a belső elégedettséget.

  1. Nem vagy nyugodt a saját otthonodban.

Az otthonodnak egy menedéket kellene nyújtania, egy helyet, ahol pihenhetsz és feltöltheted az energiáidat. De ha stresszesnek vagy idegesnek érzed magad, amikor körbenézel, lehet, hogy a rendetlenség terheli túl az idegeidet.

  1. Állandóan szervezkedsz és újrarendezel.

A szervezkedés csak egy bizonyos szintig segít. Ha úgy érzed, hogy bármennyire is jól próbálod rendszerezni, szervezni a dolgokat, de a tárgyak sosem találják a végleges helyüket, az arra utalhat, hogy egyszerűen túl sok holmid van.

Ahogyan Courtney Carver mondta egyszer: “Ha kell holmikat venned, hogy a holmidat tárold, talán túl sok holmid van.”

  1. Nem használod jelentős részét a holmijaidnak.

Teljesen természetes, hogy nem használunk minden tárgyat a házunkban naponta. Azonban ha egy jelentős része a holmijaidnak csak porosodik, és ritkán vagy sosem használod, az jelzi, hogy túl sok holmid van.

A nem használt tárgyak nem csak fizikai teret foglalnak el, hanem mentális teret is, ahogy hozzájárulnak a körülöttünk lévő rendetlenséghez és az összezavarodottság érzéséhez. Ne feledd, hogy a cél az, hogy az otthonodat olyan tárgyakkal töltsd meg, amik szolgálnak egy célt és értéket adnak az életednek, nem olyanokkal, amik csak üresen állnak.

  1. Elmondtad már magadnak, hogy “Tényleg ki kellene takarítanom”, de nem tetted meg.

Ha már találkoztál a gondolattal, hogy “Tényleg ki kellene takarítanom”, de aztán nem tettél semmit az ügy érdekében, az egyértelmű jele lehet annak, hogy túl sok holmid van.

A valóság az, hogy a tárgyak sosem takarítják meg magukat. Ellenkezőleg, idővel általában még többet gyűjtünk. A tétlenség csak arra ösztönzi a rendetlenséget, hogy növekedjen – ami még ijesztőbbé teheti a takarítás feladatát.

Ne felejtsd el, a rendrakás egy folyamat, nem egyszeri esemény. Kezdd kicsiben, és kezdd most – a jövőbeli önmagad hálás lesz érte.

  1. Gyakran elveszíted a dolgokat, és értékes időt töltesz a keresésükkel.

Egy rendetlen otthonban könnyen eltűnnek a dolgok. És a elveszett dolgok keresése frusztráló és időigényes lehet. Ha ez rendszeresen megesik a házadban, valószínűleg túl sok holmid van.

Ezeknek a jeleknek felismerése az első lépés egy minimalista életstílus felé.

Kevesebb dolog birtoklása több szabadságot, több teret és több békét jelent. Lehetővé teszi számunkra, hogy szándékosabban éljünk és azokra fókuszáljunk, ami igazán számít.

Nem mindig könnyű az út, de az biztosan kifizetődő.

Ne feledd, a cél nem az, hogy semmivel ne éljünk, hanem hogy helyet teremtsünk mindennek, ami igazán gazdagítja az életünket.

Article inspired by Joshua Becker

Ajánlott cikkek