5/5-ös szabály: Ne gondolkodj több mint 5 percet olyan dolgokon, amelyeknek nincs jelentőségük 5 év múlva.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy néha túl sok energiát és időt fordítunk apró dolgokra, amik a hosszú távon jelentéktelenek lehetnek. Az úgynevezett “5/5 szabály” egy hatékony eszköz lehet arra, hogy felismerjük, mire érdemes időt fordítanunk és mire nem.

Mi is az a 5/5-ös szabály?

A 5/5-ös szabály lényege, hogy egy dologgal vagy problémával aminek nincs  jelentősége vagy hatása az életedre öt év múlva, arra nem érdemes több mint öt percet ráfordítani.

Hogyan alkalmazzuk az 5/5-ös szabályt?

A szabály alkalmazása során fontos megérteni, hogy nem arról van szó, hogy figyelmen kívül hagyjuk az összes rövid távú feladatot vagy problémát, hanem arról, hogy prioritást adjunk azoknak, amik hosszú távon is relevánsak lehetnek.

Egy példa erre az időbeosztásunk optimalizálása. Ha egy döntés, mint például egy új lakás berendezése, hosszú távon hatással lesz az életünkre és boldogságunkra, akkor érdemes rá több időt fordítani és alaposan átgondolni. Azonban ha egy apró vitáról van szó egy ismerőssel, ami nem fogja életed alapvető irányát megváltoztatni, akkor nem érdemes túl sok időt pazarolni rá.

Példák a 5/5-ös szabály alkalmazására

1. Karrier: Az új munkahely keresése vagy egy fontos döntés meghozatala az állásodat illetően lehetnek olyan témák, amelyek hosszú távon hatással vannak az életedre. Ne mondj igent az első lehetőségre, gondold meg jól. Ez számít.

2. Személyes kapcsolatok: Fontos párkapcsolati döntések, barátságok ápolása hosszú távon meghatározó lehet az életedben.

3. Időmenedzsment: Az időd hatékonyabb felhasználása, produktivitásod növelése hosszú távon rengeteg előnnyel járhat.

Összegzés

A 5/5 szabály segít abban, hogy felismerjük, melyek azok a dolgok és helyzetek, amelyekre valóban érdemes időt és energiát fordítanunk. Fontos megérteni, hogy nem arról van szó, hogy figyelmen kívül hagyjuk az összes apró problémát, munkahelyi feladatot vagy helyzetet, hanem arról, hogy prioritást adjunk azoknak, amelyek hosszú távon is hatással lesznek az életünkre. Így ez a szabály segít abban, hogy átlássuk, mindennapi problémáink nem mindig olyan nagyok, amilyennek gondoljuk őket. Tedd fel néha a kérdést: számítani fog ez 5 év múlva?

Ajánlott cikkek