5 lecke Gandhitól, az egyszerű élet jeles képviselőjétől

Az összes aranyunk és ékszerünk sem képes csillapítani az éhségünket és oltani a szomjunkat.

– Gandhi

Az egyszerűbb és letisztultabb hétköznapokra talán jobban szükségünk van, mint bármikor.

A képernyőkből áradó vakítóan kék fény virtuális tere határozza meg döntéseinket, szokásainkat. Mondhatni itt éljük le életünk jelentős részét. Egy világban, ami nem a valóság. Egy világban, amelyben mindenki csak azt mutatja meg, amit akar. Ami a legszebb és legjobb oldala. Egy világ, ami magához láncol és ha nem vagy óvatos és tudatos, elégedetlenséget szül.

A tárgyak azok, amelyek révén érvényesülni akarunk. Idealizálunk, rohanunk, gyűjtögetünk. Időt pazarlunk. Aranyórát, drága telefont, bőrüléses autót, menő kabátot vásárolunk. Dolgozunk fáradhatatlanul, azért, hogy megvegyük azt, ami a kék fény hipnotizált világában láthatóan másokat boldoggá tesz. Mikor ezek megvannak, fényképeket készítünk és mosolygunk, hogy mások is lássák, immár mi is a “boldogok” kategóriáját erősítjük. Aztán karikás szemekkel visszatérünk a munkába, hogy újabb és újabb javakat vásárolhassunk és műmosollyal az arcunkon a közösségi hálózat hazug világát erősítsük.   

A lehető legnagyobb szükségünk van ezekben az időkben arra, hogy egy olyan ember tanácsait fogadjuk meg, aki hatalmas tetteket vitt véghez, aki tudta, hogy nem az anyagi javakban keresendő az élet értelme. A lehető legegyszerűbb életet élte, amely kielégítette minden alapvető szükségletét és ezen felül csak arra fordította idejét, ami igazán fontos. Ami változást hoz úgy az ő életében, mint a világban. 

Mahatma Gandhi – aki azt helyezte előtérbe, ami valóban fontos 

Gandhi halálakor kevesebb mint tíz tárgy tulajdonában volt, ami magában foglalt egy órát, egy szemüveget, egy kopott szandált és egy étkező tányért. Állandó lakása sem volt. 

Az életben lehetőséged nyílik tárgyakat használni és birtokolni – a kulcs abban rejlik, hogy ne ezek birtokoljanak téged. 

Gandhi meglehetősen jómódú családban nőtt fel és kiváltságos neveltetést kapott. Bár gazdagságban nevelkedett, élete során megvált a tulajdona nagy részétől és önkéntesen egyszerű életet élt.

1. Birtokolj keveset

Gandhi a kevés tárgy híve volt. Tulajdonában csak a ruhák voltak amelyeket viselt és eszközök az étel elkészítéséhez illetve elfogyasztásához. Minden ajándékot amit kapott licitre bocsátott vagy elajándékozott. 

Modern életünkre vetítve…

Nyilvánvalóan napjainkban nem megvalósítható csak ennyi tárgy tulajdonában élni. Viszont érdemes megszabadulni a teljesen felesleges dolgoktól, és csak a legalapvetőbb, számunkra legfontosabb tárgyakat megtartani, amelyeknek valóban hasznát vesszük. Hasznosíts újra, adományozz vagy add el a nemkívánatos tulajdonaidat. 

2. Fogyassz egyszerű ételeket 

Gandhi, mint ahogyan azt a képeken jól látni, nem szenvedett a mai népbetegségtől. Nem volt túlsúlyosnak nevezhető, Éppen ellenkezőleg. Szigorú vegetáriánus étrendet követett, saját maga készítette el az ételeit, és csak helyben termesztett alapanyagokból dolgozott. 

Modern életünkre vetítve…

Ebből mi is tanulhatunk annyit, hogy nincs szükségünk milliónyi édességre. Legjobb a helyi és szezonális ételeket fogyasztani. Nem feltétlenül a vegetáriánus étrend, de az egyszerűbb, kevésbé feldolgozott természethez közelibb ételek fogyasztása egyértelműen sokkal kifizetődőbb egészségünk és közérzetünk szempontjából. Vonjuk ki étrendünkből a fehérlisztből készült ételeket, a cukrot, a disznóhúst. Kezdetnek már ez is pozitív változást fog hozni úgy közérzetünkben mint egészségünkben.

3. Öltözködj egyszerűen

Gandhi egyszerű ruhákat viselt, amelyek szimbolizálták életmódját. Egy legendás történet övezi ezt a szokását. Amikor Londonban Nagy Britannia királyával találkozott, egy újságíró megkérdezte tőle: 

Mr. Gandhi, nem érezte magát alulöltözöttnek a király előtt?”

Gandhi ezt válaszolta: “Úgy gonolom a király elegendő ruhát viselt kettőnk helyett is

Modern hétköznapjainkra vetítve.

Vess egy pillantást Steve Jobs, Mark Zuckerberg vagy bármelyik modern “nagy ember” öltözetére. Az Apple Inc. alapítóját szinte minden egyes beszédén, megjelenésén egyszerű farmernadrágban és fekete pólóban láthattuk. A Facebook alapítójára szintén igaz az egyszerű öltözködés. Miért? A sikeres emberek nem követik a divatot, nem az a céljuk, hogy mindig a legdivatosabb ruhában jelenjenek meg. Az a céljuk, hogy egyszerű megjelenésük legyen, ne ez legyen a figyelem középpontjában, ne vegyen el sok időt a ruhák megválasztása és arra fordíthassák idejüket, ami számukra valóban fontos.

Öltözködj egyszerűen. Itt adok némi segítséget ahhoz, hogyan egyszerűsítheted le a ruhatárad. A lényeg nem abban van, hogy kopott és rossz ruhákat viselj. A lényeg az, hogy csak azok a ruhák legyenek a tulajdonodban, amiket valóban használsz is. 

4. Élj egyszerű, stresszmentes életet.

A legenda szerint Gandhit sosem látták igazán frusztráltnak. A frusztráció és stressz leküzdéséhez Gandhi a meditációt hívta segítségül.

Bár Gandhi világszintű spirituális vezető volt, akit milliók idealizáltak, sosem tért le az egyszerűség útjáról. Néha megbeszéléseket szakított félbe, ha egy gyerek játszani akart vele. 

Modern hétköznapjainkra vetítve

Tarts néha szünetet. Tanulj meg meditálni. (Itt találsz egy útmutatót a zen meditáció elsajátításához) Számos sikeres ember napi szokása a meditáció. Szakíts időt arra, hogy a gyerekeiddel foglalkozz. Ne vedd nagyon komolyan az életet. 

5. Engedd, hogy az életed beszéljen helyetted. 

Gandhi nagyon halkan és keveset beszélt. Ezzel ellentétben írásai nagyon vehemensek, ütősek és tömörek voltak. 

Azt akarta, hogy életmódja beszéljen helyette.

Tanulság

Egy egyszerűbb életet élve, Gandhinak elég ideje jutott arra, hogy életét egy nemesebb és magasabb célnak alárendelve élje. Még ha te nem is szeretnél a következő Gandhi lenni, egy egyszerűbb és elégedettebb életre tehetsz szert, ha követed a tanácsait.  

Kezdj el egyszerűbb életet élni. – rengeteg időd és energiád fog felszabadulni. Ez lehetővé teszi számodra, hogy kialakítsd azt az életet, amelyre vágysz. Egy életet, amely határozottan irígylésre méltó lesz.  

 Ha valaki vagyonos, nem jelenti azt, hogy minden vagyonát, beleértve feleségét és gyerekeit kidobja az ajtón. Egyszerűen annyit jelent, hogy az egyénnek meg kell szüntetnie a görcsös ragaszkodását ezen dolgok irányába.

-Gandhi 

Article Inspired by Zen Habits

Ajánlott cikkek