7 egészséges szokás lefekvés előtt

Mindannyian olvastunk már cikkeket arról, hogyan indítják a napot a sikeres, boldog, kiegyensúlyozott emberek. De mi a helyzet az estével? A lefekvés előtti időszak remek lehetőség arra, hogy összegezd a napod és megalapozd a másnapot, hogy frissen és felkészülten indítsd a reggelt. 

Amennyiben kialakítod az alábbi szokásokat, garantáltan pozitív változásokat fogsz tapasztalni. 

1. Tervezz holnapra

Az egészséges életmód egy fontos alapköve ez. Mindig tervezd meg a másnapod. Minden szempontból.

  • Írd fel azokat a teendőket, amelyeket véghez akarsz vinni. Határozd meg azt a három legfontosabb feladatot, amelyet mindenképp meg akarsz csinálni. Ha ez megvan, lejegyezheted a többi apróságot is. 
  • Vasald ki a ruháid amiben meg akarsz jelenni, készítsd ki ezeket. Nem érdemes reggel kapkodni a ruhák után és azzal tölteni az időt, hogy gondolkodj, vajon mit kellene ma felvenned. A ruháid már ott fognak várni frissen, előkészítve. 

Készítsd el az ételt másnapra. Készítsd elő a reggelid alapanyagait és főzd meg az ételt, amelyet munkába/suliba viszel. Amennyiben ezt megcsinálod, nem fenyeget az a veszély, hogy munka közben szemetet (csak így hívom a gyorséttermi kaját és a péksüteményeket) fogsz enni. Este gondosan elkészítheted magadnak a minőségi ételt, amely biztosítja a jó közérzetet a másnap folyamán. Ami még jobb, ezzel némi pénzt is megspórolhatsz

2. Digitális kacatok OFF egy órával lefekvés előtt

Hányszor kaptad magad azon, hogy miután letetted a fejed a párnára, másfél órán keresztül még fűszoknyában táncoló kutyákat és macskákat néztél a telefonodon? Rosszabb esetben azon kapod magad, hogy csiripelnek a verebek, de te még most sem jutottál túl azon a Candy Crush pályán.  Kapcsolj ki (vagy legalábbis ne használj) minden digitális kacatot, mindent ami természetellenes kék fényt áraszt. Ebbe beletartozik a TV, monitor, okostelefon is.

Szinte minden alvásproblémás emberke tudja már, hogy ez aranyszabály. A természetellenes fény, amelyet ezek az eszközök árasztanak, teljesen megzavarják a belső óránkat. A szervezetünk nem fog tudni hatékonyan felkészülni az alvásra, példáulnem fog melatonint (az alvást elősegítő hormont) termelni. Emellett, ha lefekvés előtt sikerül szüneteltetnünk a közösségi média információáradatát, talán nyugodtabb hangulatba kerülünk és elemezni tudjuk a napunkat. Nem beszélve arról, hogy minőségi időt tölthetünk együtt a szeretteinkkel is. 

3. Vezess hála naplót 

Kutatások arra az eredményre jutottak (nem, nem brit tudósok által végzett kutatások – legalábbis remélem), hogy amennyiben lefirkantod egy naplóba nap mint nap azokat a dolgokat, amelyekért hálás vagy, ami miatt elégedett vagy, az elégedettséged és a kiegyensúlyozottságod is kap egy erős löketet!

Még ha brit tudósok is állítják, mit veszíthetsz? Annyi biztos, hogy a pozitív dolgokra fogsz koncentrálni a negatív helyett, ami segíthet abban, hogy az ágyban ne forgolódj a negatív gondolatok miatt, illetve ezeket a firkantásokat bármikor visszanézheted, ha éppen egy rossz nap áll mögötted. Ez tuti nem fogja tovább rontani, hiszen ráeszmélsz majd arra, milyen sok mindenért kell hálásnak lenned. Magyarul segít azt észrevenni, ami megvan, ahelyett ami nincs.  

4. Tanulj meg nyújtani – és persze nyújts is

Súlyzós edzés után (amikor nem sietek és nem vagyok lusta) mindig nyújtani szoktam. Segít ellazítani az izmokat az intenzív terhelés után és ellazítja az esetleges görcsös testrészeket is. Tanulj meg nyújtani és szánj rá lefekvés előtt 10-15 percet. Az alvás sokkal pihentetőbb lesz és nem kell a fájós hát miatt forgolódni.

5. Meditálj

Szinte hallom, ahogyan Mr. Scrooge (gonosz öreg bácsi a “Karácsonyi ének” c. filmben) módjára fejcsóválva motyogod, hogy “humbugg!” Viszont ha kicsit nyitottabbá válsz és elsajátítasz egy meditációs technikát (a sok közül) akkor nem csak az alvást teszed jobbá, de az életminőségedet is jelentősen javítani tudod. Megtanulod hogyan kell magadon is (nem csak a digitális kacatokon) megnyomni az OFF gombot. Megtanulsz elvonatkoztatni mindentől.

A stressztől, a gondoktól, a túlterheltségtől, a negatív gondolatoktól. Csak ajánlani tudom. Amennyiben tudsz angolul, próbáld ki a “Headspace” nevű alkalmazást, de YouTube-on is találsz számos videót, amely bevezet az alapokba. 

6. Vackolódj be egy jó könyvvel

Számos előnye van a lefekvés előtt olvasásnak. A vizuális és hangingerek kiszűrése révén nyugodtabb állapotba kerülsz, illetve ellátogathatsz egy fantáziavilágba a kényelmes otthoni fotelodban ülve, miközben teljesen kizárhatod a realistást (mindezt bármilyen tudatmódosító nélkül!).

Ezen sorok írása közben -16 fok van kint és alig várom, hogy a központi fűtés és a fotel kényeztető karjaiban elmerüljek az olvasásban. Természetesen előtte felírom a fentebb említett naplóba, hogy elmondhatatlanul hálás vagyok mindezért. Azért, mert nem kell kint téblábolnom, vagy mert mára minden dolgomat elvégeztem és mert maximális kényelemben, jóllakottan és egészségesen hódolhatok az egyik legkedveltebb hobbimnak.

 7. Aludj eleget

Feküdj le időben. Az alvást prioritássá kell tenned. Elmondhatatlanul zavarnak azok a motivációs idézetek vagy koncepciók, melyek azt hangoztatják, hogy “Hozd ki a maximumot a napodból, akkor is ha így csak 4 órát alszol“, annak érdekében hogy sikeres légy. Vegyél el az alvásidőből, hiszen egyszer élsz, minek töltsd el a fél életedet alva? Nos, igen, járkálhatsz zombiként is, napi 4 óra alvással, annak érdekében, hogy legyen időd eleget szórakozni, dolgozni. Nem is kell figyelembe venni, hogy hosszútávon a kognitív képességeid egy 90 éves mama szintjén lesznek. 

A megfelelő minsőségű és mennyiségű alvás közben a szervezetünk építő, javító, regeneráló folyamatok sokaságát végzi, amelyek biztosítják az idegrendszer, illetve a teljes szervi működést. Hogyan érdemes élni? Napi 4 óra alvással zombiként, négy óra plusszal az életedben vagy napi 8 óra alvással, kiegyensúlyozottan és éles elmével? Én utóbbit preferálom! 

Ajánlott cikkek