A lomtalanítás aranyszabályai

Ha szeretnél végre egy rendezett, kacatok nélküli életteret magadnak, az alábbiakban található tanácsokat javasolt megfogadni. Ne feledd, rendezett környezet, rendezett gondolatok!

  1. Szabadulj meg a másodpéldányoktól: minden olyan dologtól válj meg, ami duplikátum. Abban az esetben persze, ha nem tudatosan van belőle kettő.
  2. Szabadulj meg attól, amit nem használtál több mint egy éve: minden olyan ruha, műszaki vagy konyhai eszköz, amit több mint egy éve nem használtál, több mint valószínű, hogy csak a helyet foglalja a lakásodban. Kivételt képez ez alól néhány olyan dolog, amit szezonálisan használsz. Pl. attól mert idén nem mentél síelni, nem jelenti azt, hogy meg kell válnod a sídzsekidtől.
  3. Digitalizáld a nosztalgikus dolgokat: ezektől a  legnehezebb megválni. Azok a tárgyak, amelyek valamire/valakire emlékeztetnek. Azonban érdemes megjegyezni, hogy amennyiben nem tudod hátrahagyni a múltat, nem tudsz a jelenben élni. A szentimentális tárgyakról készíts (relatív alacsonyabb felbontású) képeket és tárold őket digitálisan. Így bármikor visszanézheted őket, viszont nem foglalnak el fizikai teret. Itt olvashatsz részletesebben arról miért és hogyan válj meg a szentimentális dolgoktól.
  4. Ne tartsd meg a dolgokat bűntudatból: ha egy tárgy már nyűg számodra, de nem akarsz megválni tőle, mert ajándékba kaptad vagy mert sok pénzt adtál érte valamikor régen, akkor több rosszat csinálsz mint jót. Ne legyen bűntudatod, ha nem képvisel értéket, válj meg tőle. Valakinek talán nem nyűg, hanem érték.  
  5. Tedd vissza a dolgokat a helyére: csak az legyen kint, amit akkor és ott használsz. Ezt követően tedd vissza a a helyére. Mi lenne ha a tűzoltók, a mentőtisztek, a felszerelést össze-vissza hagynák? Egy éles szituációban kapkodnának, keresgélnének. A laktanyákban, mentőállomásokon mindig rend van és mindig mindent ugyanott találsz. Ha otthonodban is követed ezt, akkor sokkal produktívabb és hatékonyabb lehetsz.
  6. Mindennek legyen helye: lásd a fenti érvelést. Érdemes még hozzátenni, hogy egy típusú, kategóriájú tárgyat érdemes egy helyen tárolni. Nem tanácsok zoknikat a lakás három különböző pontján tárolni, példának okáért. 
  7. Add el, adományozd el, hasznosítsd újra, dobd ki: a pont magáért beszél. 
  8. Ne tartd meg azt, amit ma már nem vennél meg: attól mert egy tárgy valamikor értéket képviselt számodra, nem biztos, hogy ma is ugyanezt a szerepkört tölti be. Ha úgy érzed, mai fejjel már nem vennéd meg ezt a dolgot, mert nem találod hasznosnak, ennek is a lakáson kívül a helye. 
  9. Elemezd a költési szokásaidat: ez segít abban, hogy meglásd, mire költesz és miért. Hosszú távon, a költségvetésed elemzésével kiszűrheted azokat a dolgokat, amelyek nem szükségesek.

Szeretnél egyszerűbb és tudatosabb hétköznapokat? A blog pont ezért jött létre!
Csatlakozz hozzánk Facebookon! 

Ajánlott cikkek