A minimalizmus 9 előnye

Azok számára, akik már értik az alapkoncepciót, nem fog sokat mondani ez az írás. A minimalizmus előnyeit nehéz megfogalmazni egyetlen bejegyzésben. Nyilván, vannak egyértelmű előnyei, példának okáért a letisztult élettér és a kevesebb kacat. A valódi előnyök azonban ennél mélyebben rejtőznek.

1. Letisztult gondolkodás

Princeton Egyetem Idegtudományi Intézete végzett egy kutatást*, amely egyértelműen alátámasztja azt, hogy amennyiben környezetünk zsúfolt és rendezetlen, a koncentráló- illetve információ-feldolgozó képességünk drasztikusan csökken.

Mikor rendezted el utoljára az íróasztalod? Mikor szabadultál meg a felesleges digitális lomtól? Van abban valami egészen megnyugtató, amikor megválsz egy csomó felesleges kacattól. Legyenek azok ruhák vagy egyéb dolgok. Amikor körülötted rend, tisztaság és rendszer uralkodik. Úgy érzed kézben tartod a dolgokat. Mindennek tudod a helyét, mindenről tudod, hogy egy bizonyos célt szolgál és nem csak lábatlankodik. 

2. Több minőségi tárgy, kevesebb költés

Minimalistaként tudod, hogy jobban megéri egy jó minőségű dologba befektetni, mint sok rossz minőségűbe. Emellett, ha mindig tudatosan vásárolsz és szokásoddá teszed, hogy csak a valóban legszükségesebb dolgokat veszed meg, jelentősen csökkeni fog az az összeg, amit havi szinten kiadsz a kezedből. 

3. Letisztult és szép élettér

Ahogyan ép testben ép lélek, úgy letisztult élettérben, letisztult gondolkodás uralkodik. Tudod miért néznek ki annyira jól a lakásmagazinokban a képek? Nos, többnyire azért mert profi fotós készíti őket, illetve azért, mert nincsenek tele kacattal. A haszontalan tárgyak hiánya helyet biztosít, ami könnyebbé teszi a rendszerezést.

4. Idő azokra a dolgokra, amelyeket valóban fontosnak tartasz

Legtöbbunk végigrohan a napon. Annyi elintéznivaló, annyi teendő és olyan sok program van, hogy nincs időnk sorrendet felállítani, sokszor csak sodródunk az árral. Eközben pedig kevés időnk van megfogalmazni magunkban azt, hogy mi is fontos számunkra. Ez is fontosnak tűnik és az is. Meg a harmadik is. Kezdj el NEM-et mondani, azokra a programokra, teendőkre, amelyek nem létfontosságúak vagy nem okoznak igazán örömet. Rengeteg ember kihasználja azt, hogy mindenre igent mondasz. Amint felszabadul az időd, lehetőséged adódik arra az úgynevezett, “olyan rég meg akarom csinálni, de sosincs rá elég időm” dologra. 

5. Kevesebb stressz

Képzelj el egy otthont, ami nem szorul állandó karbantartásra, ahol nem áll mindig minden a feje tetején és ahol mindent egyszerűen megtalálsz, hovatovább, mindennek tudod a helyét és célját. Képzelj el egy életet, amiben sziklaszilárdan meg van határozva az értékrended és a prioritási sorrended. Egy életet, amelyben teljes belüről fakadó magabiztossággal tudod, hogy nem kell másoknak megfelelned, nem kell megvenned a legújabb okostelefont, mert éppen megjelent vagy nem kell mindenáron megszerezd azt a bizonyos dolgot, mert nélküle is ugyanúgy tudsz élni. Szerinted mennyi stressztől kímél ez meg?  Igen, ez a minimalizmus, if you do it right!

6. Jobb közérzet, jobb egészség

Amint megérted, hogy nem kell mindenre igent mondani és megbékélsz azzal, hogy néhány embert talán megbántasz ezzel, több időd marad saját magadra. Egoistán hangzik, de nem hinném, hogy az. Csak akkor tudsz valóban jó döntésket hozni, igazán segíteni, ha te mentálisan és fizikailag is egészséges vagy. Amint letisztul a naptárad, a lakásod, több időt szánhatsz arra, hogy egészségesebb ételeket fogyasz, hogy kikapcsolódj, meditálj és így tovább. 

7. Magabiztosság

Nincs annál magabiztosabb ember, akinek célja és értlkrendje van. Aki tudja mi a helyes és mi nem az. Aki objektíven dönt az esetek többségében és kevésbé befolyásolják a reklámok és a többi ember. Aki mélyen megért egy vagy több alapigazságot, és többé nem jelent számára problémát, ha nem a legújabb autóval jár, vagy nem annyi pénze van mint amennyi az “Ákos testvérének“. Amikor megszűnik a hasonlítgatási kényszer, az újabb és újabb dolgok iránti állandó vágyakozás, a magabiztosság drasztikusan nő. A minimalizmus határozottan segít ebben. 

8. Minőségibb kapcsolatok

Amint felismered, hogy kik azok az emberek, akik mindig csak kérnek, elvesznek, rombolnak, de mégis ott vannak az életedben, nincs nehéz dolgot. Főleg akkor nincs, ha ezek nem családtagok. Amint az említett embereket leépíted, megmarad egy kör, ami kisebb, de értékesebb. Magától értetődik, hogy több időt tudsz így rájuk fordítani. Azokra, akikkel kölcsönösen építítek egymást. A kulcs abban rejlik, hogy tudatosítanunk kell kik ezek az emberek. Ki tartozik ebbe a bizonyos “belső körbe”. 

 9. Életre szóló élmények

Amikor igazán sikerült elsajátítanom a minimalista életmód alapjait, kicsit nagyobb összeg gyűlt össze a számlámon, kicsit több időm lett és kicsit tisztábban láttam a fontos dolgokat. Az én “olyan régen tervezett, de sosem volt rá időm” típusú mondókám mindig a spanyol Szent Jakab útról szólt, és arról, hogy én ezt meg szeretném tenni. Az élmények a tárgyak előtt mottóját követve, 2017 szeptemberében sikerült megtennem az utat, ami életre szóló élmény marad. Szóval, a te esetedben melyik az a dolog, amit olyan rég tervezel de sosincs rá időd? 

Ajánlott cikkek