A semmittevés művészete

A semmittevés nagyon nehéz munka. Sosem tudod, hogy mikor érsz a végére. 

– Leslie Nielsen

Persze, a naplopás mindenkinek megy. Tudjuk, hogyan kell az egész napot produktivitás nélkül eltölteni. Viszont kevesen vannak azok, akiknek van idejük arra, hogy ne csináljanak semmit. És ha mégis akad erre némi idő, a gondolatok csak úgy záporoznak, minden eszünkbe jut és nem tudunk lazítani. Nem tudjuk élvezni a semmittevést.

A semmittevés mestere

A semmittevés lehet időpazarlás és lehet művészet. Ebben a bejegyzésben azt szeretném neked bemutatni, hogyan teheted művészetté a semmittevést. Ennek az lesz az eredménye, hogy amikor valóban dolgozol, sokkal produktívabb leszel, jobban tudod kezelni a stresszt és összességében, jobban tudod majd élvezni a hétköznapokat. Ez a célja ugyanis az egész Hétköznapi Zarándok blognak. A hétköznapok jobbá tétele, tudatosan.

Kezdj kicsiben 

Ha egyszerre akarsz sokat “semmit tenni”, az fárasztó lesz. Nem ajánlom. Kezdj kicsiben. Vonulj el 5-10 percre egy nyugodt helyre. Legjobb otthon, a szobádban vagy ahol senki sem zavar. – ne kezdd a semmittevést a munkában, közterületen vagy a természetben. Azt majd később! Találd meg a megfelelő helyet és időpontot. 

Kapcsolj ki mindent. – TV, számítógép, telefon stb. A semmittevés nagyon nehéz feladat, ha a kommunikációs eszközeink állandóan megzavarnak benne.

Most csukd be a szemed és ne csinálj semmit. Igen, az okoskodók most azt fogják mondani, hogy így is csinálsz valamit, ülsz becsukott szemmel. Azonban most olyan szinten nem csinálsz semmit, hogy ha valaki felhívna telefonon (ami ki van zárva mert a telefonod ki van kapcsolva) akkor teljes joggal mondhatnád: nem csinálok semmit. 

5-10 perc után kinyithatod a szemed és folytathatod azt amit épp csináltál. Viszont minden nap meg kell ezt ismételned, mivel nem válhatsz a semmittevés mesterévé, gyakorlás nélkül. 

Lélegezz

Az első és legfonotsabb lecke, a légzés elsajátítása. Ha kezdesz erősen gyanakodni, hogy amiről itt beszélek, az nem más, mint a meditáció, akkor tévedsz. Igaz, nem nagyot. A mediáció, például a zen meditáció meglehetősen szigorú szabályokhoz kötött tevékenység. És ne feledd, te most épp semmit nem csinálsz, szóval tedd félre a gyanakvásod!

Lélegezz lassan be és ki. Figyeld, ahogy a levegő az orrodon keresztül megtölti a tudőd. Most pedig azt, ahogyan elhagyja a tüdődet. Koncentrálj erre, legalább 5-10 percig. Garanatáltan nem fog sikerülni, de ne csüggedj! Amikor azon kapod magad, hogy gondolataid máshol járnak, fogadd el, hogy ez természetes és egyszerűen térj vissza a légzésed figyeléséhez.  

Lazíts

Lazítás nélkül a semmittevés semmit nem ér. Ha lúd, legyen kövér. Találj egy számodra kényelmes pozíciót. Ülve, fekve, vagy félig így, félig úgy. A lényeg, hogy teljesen ellazulj és kényelmes testhelyzetbe kerülj. Amint megtaláltad ezt a kényelmes fotelt, ágyat, széket, mocorogj mindaddig, amíg nem találod meg a legjobb pozíciót. Láttál már macskát befeküdni a helyére? Addig mozgolódik, amíg meg nem találja a számára ideális fekvést. A macskák remek mesterei a semmittevésnek. Gondolj csak Garfieldra. 

A következő, hogy elkezded az első lépést, tehát elkezdesz figyelni a légzésre. 

Fürdőzés

Amennyiben még nagyon kezdő vagy a semmittevés művészetében, még ne próbáld ki ezt a fázist. De ha már úgy érzed van tapasztalatod vagy éppen született tehetség vagy, akkor a fürdőzés egy remek módja a semmittevésnek. 

A fürdővíz kellemesen meleg kell legyen. Nem forró, de meleg. A hab szintén egy kötelező elem, még akkor is ha egy nagyon férfias férfi vagy. Az egyetlen szabály, hogy ne beszélj róla a többi haverodnak. Ismétlem, minden zavaró tényezőt ki kell iktatni.  Akkor a legjobb, ha senki nincs a házban, csak te. Vagy ha ez nem megoldható, tudatni kell a többiekkel, hogy 15-20 percig ne zavarjanak. 

Ha már bent vagy a vízben, valószínűleg elkezdesz izzadni. Ez jó dolog. Szükséged lehet egy nagy pohár vízre/teára a közelben, mivel könnyen dehidratálódhatsz a meleg vízben. Élvezd a tea ízét és a víz melegét. Próbálj csak a légzésre koncentrálni. 

Ízlelés és érzékelés

A semmitevés művészetével nagyon jól párosulnak a finom ételek, italok. Egy minőségi bor, egy különleges tea vagy éppen egy finom kávé. A legjobb, ha csak egy dolgot választasz és csak erre összpontosítod a figyelmed. Figyeld a folyadék ízét, hőmérsékletét, állagát, mielőtt lenyeled. Mindezt csukott szemmel tedd. Igazán és szenvedélyesen add át magad a finom ételnek/italnak.  

Semmittevés a természetben

Ha a fenti dolgokat kipróbáltad, gyakorlati tapasztalatod már elismerésre méltó és kezded megtapasztalni ezeknek a dolgoknak a pozitív oldalát, akkor jöhet a természet. Ez olyan elcsépelt lesz, ahogy hangzik. Ülj le a kertbe, egy padon, egy tónál, az erdőben és csukott szemmel, figyelj a körülötted lévő zajokra. Madárcsicsergésre, folyócsobogásra, minden ilyen elcsépelt cuccra. Itt már nincs megszabva időkorlát. Húsz perc, egy óra, amennyi jól esik. Közben figyelj a légzésre is. 

Beiktatni a művészetet a hétköznapokba

Az utolsó és egyben legfontosabb lépés. A semmitevés művészetének beiktatása a mindennapi életbe. Addig ne próbáld ki ezt, amíg a fenti lépéseket nem vitted véghez legalább néhány alkalommal. 

Kezd azzal, hogy nem csinálsz semmit, várakozás közben. Az orvosnál, sorbanállásnál, miközben várod a buszt. Várj, anélkül, hogy az újságot olvasnád vagy a telefonoddal babrálnál. Várj úgy, hogy nem foglalkozol semmivel, csak észreveszed a környezeted. Kezdd el figyelni a légzésedet, vagy ez embereket magad körül. Nézd őket, próbáld őket megérteni, halgass bele a beszélgetésükbe. 

A következő az, hogy vezetés közben gyakorold a semmitevést. Igen, vezetned ettől még kell és be kell tartanod a szabályokat is. De ne csinálj semmi mást, csak vezess. Kapcsold ki a rádiót. Figyeld a motor hangját, figyeld az utat és azt, hogy mi mellett haladsz el. Lazulj el, élvezd a vezetést, finomam gázolj és fékezz. Ennek van egy remek mellékhatása is: sokkal jobb fogyasztás!

Az utolsó lépés nem más, mint megtalálni a csendet a káoszban. Amikor úgy érzed, hogy minden a feje tetején áll, amikor egymást követik a feladatok és mindenki ordít mindenkivel. Amikor a főnököd feje vörösebb mint a régi STOP tábla amit a vezetés közbeni lazítás közben megcsodáltál. Amikor tényleg a legrosszabb ötletnek tűnik a semmittevés. Lazulj el 5 percre, csukd be a szemed és figyelj a légzésre. Csak a légzésre. Majd folytasd a munkát.  

A semmittevés művészte nem sajátítható el egy éjszaka leforgása alatt. Sok-sok óra gyakorlást igényel (a semmittevés nem könnyű!) De minden pillanatát élvezni fogod. Próbáld ki ma!

Kövess minket Facebookon!

Ajánlott cikkek