A test és a lélek sportja

“Ép testben ép lélek”, hangzik az ismert mondás. Chong An Sunim zen tanító, a Gym City-ben tartott előadás-sorozatában teljesen más szintre emeli ezt a közmondást, és részletesen beszél a tudat és a test kapcsolatáról.

Hétköznapi szavakkal, a mélyebb megértés felé

Azt mondják, ha valaki nem tud érthetően elmagyarázni valamit, ő maga sem érti. Ez az, amit a Gym City-ben ülő mester probléma nélkül megoldott. Magyarázata egyszerű és érthető volt. Nem dogmák és felületes mondanivaló uralta a helyet, hanem igazi válaszok. Hétköznapi problémák, kérdések és aktuális dolgok voltak terítéken. Köztük a meditáció és a sport kapcsolata továbbá, hogy “Létezik-e rossz meditáció?”. Felmerül többek között a klasszikus kérdés is: “Mi az élet értelme?”. 

Az életnek eredetileg nincs értelme, de lehet neki adni

Az összesen közel 2 órás előadás-sorozatban (két részlet) nem csak a sport, a fizkai teljesítmény és a lélek kapcsolatáról esik szó. A hallgató belemerül egy témába, ami az egész életet átöleli. 

A testi és lelki erő

Bárki, aki valaha sportolt tudja, hogy önmagában a test ereje kevest ér, ha nem kapcsolódik hozzá a mentális vagy lelki erő, nevezze mindenki ahogyan akarja. Az élsportban fizikailaig a maximumot adja minden sportoló, a győzelmet mégis sokszor az határozza meg, mi van a fejükben. Mennyire tudják uralni testüket és mennyire képesek a tudatos jelenlétre. 

Túlélőösztön, birtoklási vágy, teljesítménykényszer

Részletesen hallhatunk arról, miért félünk a haláltólmiért halmozunk és birtoklunk dolgokat, illetve mi ösztönzi a fiatal hobbi sportolókat arra, hogy akár már az első pár hétben anabolikus szteroidokhoz nyúljanak.

Holtpontok kezelése és a belső erő kiaknázása 

Mennyire jó analógia a sport az életre. Az edzők és a sportolók is jól ismerik a holtpont fogalmát. Ez az, amikor a testünk feladja, amikor nem tudunk továbblépni a következő szintre, tehát amikor megakadunk. A mester szerint:

“Az erőforrások végére való érés a győzelem kapuja”

Egy jó edző felismeri, a holtpontot és ki tudja lendíteni abból a sportolót. Azért, mert az edző jobban ismeri a sportolót, mint ő saját magát. Egy jó edző képes a belső erő, a beslő tartalék kiaknázására.  

Második, majd első rész.

Félretéve a hagyományos eljárást, azt javaslom, kezdd a második rész megtekintésével, majd ezt követően jöhet az első. 

Ajánlott cikkek