Apró házak a világ körül

Ki ne gondolt volna már arra, hogy elvonul a világ zajától egy csendes, nyugodt apró kis faházba, messze az emberektől, a zajos nagyvárostól, és végleg búcsút mond a szürke, csípős szmognak… 

Viszont mi csak ennyit mondunk erre: “Milyen jó is lenne…” Majd tovább állunk, biztosan tudva, hogy ez nem megvalósítható. Amerikában, de Európában is egy egyre többen továbblépnek a “Milyen jó is lenne” hozzáálláson és helyette a “Milyen jó lesz!” veszi át a szerepet. 

Kicsi ház, kicsi költség

Gondoltál már arra, hogy amennyiben nehezedre esik a lakásod költségeit fizetni, kisebbe kellene költöznöd? Úgy érzed, ez visszalépés lenne, ugye? Nos, van aki nem így fogja fel. Egy kisebb ház/lakás kisebb költséget és kevesebb stresszt is jelent. A fizetésed nagy része nem fűtésre és egyéb számlákra menne el. Csak a legszükségesebb dolgokat tartanád meg. Sokkal kevesebbet kellene takarítanod, szabadabban mozoghatnál, nem kellene hatalmas hiteleket felvenni, olyan házakra és lakásokra, amelyekben bizonyos szobákat havi egyszer látogatsz meg. 

Mire is van szükséged valójában a nap végén?

A magyar ember a szomszédnak vesz házat és autót.

A szomszéd miatt veri magát adósságba, majd álmosollyal mutatja meg a vendégszobát, a második fürdőt és az új saját fitnesz szobát az irigységtől sárguló fejű szomszédnak, aki a körbevezetés után rohan is a bankba, hogy lehetőleg még nagyobb második fürdőszobát építhessen. Amit a szomszéd nem lát, az a mosoly mögött meghúzódó állandó stressz a lakáshitel, a különboző kölcsönök és az instabil munkahely miatt. Amit a szomszéd szintén nem lát, hogy az ajtóra, a “Tulajdonos: Kovács János” felirat mellé vonalkával nyugodtan oda lehetne írni, hogy OTP Bank. 

Az átlag ember arra a szintre jutott, hogy nem a saját boldogsága a legfontosabb, hanem a többi embernek való megfelelés.

Ha elvonatkoztatunk attól, hogy megfeleljünk másoknak, mire is van szükséged a nap végén? Tetőre a fejed felett, vízre, ételre és egy kényelmes meleg ágyra tiszta ágyneművel. Muszáj ezt 200 négyzetméteren, adóssággal és gondokkal tele létrehozni? Ha nem foglalkoznál azzal, hogy “mit mondanak majd az emberek” amikor áthívod őket a 30 négyzetméteres lakásodba, és helyette azzal foglalkoznál, hogy azt a 30 négyzetmétert maximálisan kihasználva, a te legalapvetőbb igényeidnek megfelelően rendezd be, akkor azt vennéd észre, hogy te boldog és elégedett vagy. A pénzedet pedig, a kölcsönök törlesztése helyett, olyan dolgokba fektetheted, amelyek számodra valóban fontosak. 

Apró házak a világ körül

Biztos nem tudsz többet kihozni a jelenlegi lakhelyedből?

Persze, nem tudunk azonnal mobil faházba költözni. De érdemes elgondolkodni néhány dolgon…

Ha úgy érzed, kevés helyed van, talán rossz szemszögből közelíted meg a dolgot. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy túl sok kacatod van. Hely bőven van, annak ami igazán számít, annak amire igazán szükséged van. Kérdezd meg magadtól őszintén, hogy szükséged van-e a két fürdőszobára esetleg a vendégszobára? Vagy arra van szükséged, hogy a környezetedben lévő emberek elismerően bólogassanak, miközben ők az irigység miatt, te meg az adósságok miatt vered a fejed a falba…

Ajánlott cikkek