Az értékek fontossági sorrendje

Mondd el nekem, mi az amire figyelsz és megmondom ki vagy.

– José Ortega y Gasset

Értékeink világnézetünk, alapelveink határozzák meg azt, hogy milyen emberek vagyunk. Azt, hogy mit tartunk fontosnak, hogy kit tartunk fontosnak, és nem utolsó sorban, hogy milyen sorrendet állítunk fel az értékeinkben. Mert lehet értékes a család, a barátok és a luxusautó is. De kinek melyik van előtérben? 

Mi is az, hogy érték?

Úgy gondolom, minden ami hozzáad valami pozitívumot az életedhez, az értéknek minősül. Az okostelefon segíthet megtalálni egy helyet, ahol még soha nem jártál. Zenét hallgathatsz rajta és képeket készíthetsz vele. Értéket ad? Igen. A barátod, aki mosolyt tud csalni az arcodra, akkor is, amikor úgy gondolod ez lehetetlen feladat. Értéket ad? Igen. Mi a különbség köztük? Miért hanyagoljuk a baráti kapcsolatokat és dolgozunk látástól-vakulásig, hogy megvegyük az egyik értéket, míg teljesen elhanyagoljuk a másikat? Miért töltünk órákat egy virtuális közösségben, amikor körülöttünk igazi emberekkel beszélgethetnénk, új emberekkel ismerkedhetnénk meg? Gagyi hangulatjelek helyett igazi mosolyt vagy hahotázást láthatnánk, amit lehetetlen egy sírósan nevetős hangulatjelben kifejezni.

Szerintem azért tartjuk ezeket előtérben, mert elfelejtettük a sorrendet.

Az értékek fontossági sorrendje

Fontos, hogy felállítsunk egy fontossági sorrendetSzámos olyan értéked van, amelyről nem is tudsz, pedig mindennek az alapját képezik. 

A dolgokat amelyek értéket adnak úgy kell elképzelni, mint egy házat.

A ház alapja

Mik az alap értékek? Az én alap értékeim a következők: az élelemhez, a munkához, a szabad mozgáshoz való jogom. Ezeket normál esetben csak azok tudják értékelni, akiket valamelyiktől már megfosztottak. Azonban jó észben tartani, hogy TE, most dönthetsz úgy, hogy kilépsz a városból, a megyéből, az országból. Szabad vagy. Változtathatsz a munkádon, és ha úgy tetszik, kiabálhatod egymagadban az utcán, hogy osztogassanak minden nap ingyen perecet a parlamenti képviselők. Mindezt megteheted. Érdemes néha kiemelnünk ezeket az emberi jogokat, mert ezek képezik az alapját a háznak, az alapját a teljes életnek. Neked, mint európai polgárnak, nem mindig tökéletesen, de alapvetően mindez biztosítva van. Értékeld. 

 A ház falai

A ház falait az emberek, az elvek és az anyagi biztonság alkotja. Elsősorban a hozzád közel álló emberek. Családtagok és barátok. Mindezt megkoronázza tetőként az elvrendszered. Az, hogy mit tartasz TE fontosnak, melyek a TE alapvető meggyőződéseid, amelyek a világodat alkotják. Az, ahogyan a családhoz, a barátokhoz, a körülötted lévő emberekhez és a pénzhez viszonyulsz. A ház falai tartják egyben az életünket, és ezek adnak keretet számára. Az, hogy melyik szobában mennyi időt töltesz, a te értékrendszeredtől függ, de érdemes mindegyiket igénybe venni. 

A házban lévő bútorok és dísztárgyak

Ezek azok a dolgok, amelyekre mindenkinek szüksége van, de nem lenne lehetetlen nélkülük élni. Minden házban szükség van bútorra. Ülőhelyekre, ágyra, hűtőszekrényre. A bútorok közepesen fontosak, egy kényelmes élettér megalkotásához. Az életem bútorai azok a dolgok, amelyek, nos, itt a hasonlat átmegy szó szerinti értelmezésbe…ugyanis nagyra értékelem a hűtőszekrényemet, vagy az ágyamat. De ugyanígy az autóm is egy ilyen dolog, ami bár nem a házam falát képezi, de nagyon hasznos kategóriába sorolnám. Van azonban, akinek ez csak dísztárgy kategória, amellyel el is érkeztünk az utolsó ponthoz..

A dísztárgyak, azok az apró értékek, amelyek jó érzést keltenek bennünk, szépek de egyáltalán nem fontosak. Ilyen az okostelefon és az általa adott lehetőségek, egy finom sütemény. Ilyen egy pohár jó bor, vagy egy minőségi sör, a nap végén. Apró örömök, amelyek ráteszik azt a kis habot a tortára.

Amikor a fontossági sorrend felborul… 

Mi történik, ha nem vesszük figyelembe a ház alapjait, falait, és csak a dísztárgyakra koncentrálunk? A telefon, amely tele van különböző alkalmazásokkal elrabolja az időd nagy részét. Az autó színének kiválasztása családi vitává alakul. A “sütemény és édesség mindenek felett” mentalitással számolhatunk a cukorbetegséggel. Az a finom pohár bor, amit nap végén megiszol, alkoholizmusba torkollhat.

Úgy gondolom, nagyon sok “félresikerült” élet annak a következménye, hogy nem sikerült helyesen felállítani egy fontossági sorrendet. Egy sorrendet abban, hogy melyek a számunkra igazán fontos dolgok, és mik azok, amik csak felületes élvezetek. Amikor egy felületes értéket összekeverünk egy alapvető értékkel, akkor kezdődik a “lejtmenet” az életben.

Tartsd szem előtt a házad alapjait és falait. A többi csak köret. 

Ajánlott cikkek