Az új normális

Akad, akit kiráz a hideg ettől a mondattól, van aki nem érti és akad olyan is aki kezdi elfogadni. Ideje szembenéznünk azzal, hogy egy világjárvány van terítéken és még itt is lesz egy ideig. Ezzel együtt pedig, annak ellenére, hogy semmi normális nincs benne, a valóságunk megváltozott, lehet hogy örökre. 

Ez egy új normális. Ha tetszik, ha nem. 

Néhány dolog, ami mindenkinél megváltozott: 

1. A korlátozás érzése: nem tudjuk úgy megtenni az alapvető dolgokat, ahogyan azt eddig tettük. Nem csak a munkába járás és az iskola, de a fodrász, a fogorvos, az éttermek és a bárok is teljesen más hangulatot ébresztenek. 

2. Fokozott bizonytalanság és szorongás: a dolgok most hihetetlenül bizonytalanok. Pénzügyi, egészségügyi téren egyaránt. A világ állapota instabil. Ha valami gyenge lábakon áll, az sebezhető. Mindenki és minden sebezhető, nem csak a vírus miatt, de az úgynevezett járulékos veszteségei miatt is. És valószínű, hogy ez csak a kezdet. Ez a bizonytalanság sok emberben különböző módokon, de megnyilvánul. Stressz, félelem, szorongás érzése lesz úrrá. 

3. Elszigetelődés és együttlét: van aki úgy érzi, elszigeletődött és akad aki többet beszél az ismerősökkel mint bármikor. Az elszigetelődés paradox módon létrehozott egy sokkal szorosabb kapcsolatot az emberek között, hiszen ebben mindenki érintett, kivétel nélkül. 

4. Visszavonulás, amikor túl sok: a bezártság, a megváltozott életkörülmények, rutinok, szinte biztosan hatással vannak arra, hogyan viselkedünk. Lehet, hogy elkerüljük a nagyobb kihívásokat, feladatokat, nem figyelünk arra, hogy mit eszünk, úgy mint előtte és így tovább. Az igazság az, hogy ez teljesen normális és érthető. Kizzökkentél. Annyi a fontos, hogy tudd: egy ponton, fokozatosan vissza kell majd térni.  

5. Amikor mások irritálnak: Ha nem egyedül talált rád a karantén, az áldás és átok is egyben. Ugyanazokkal az emberekkel lenni hosszú ideig, egy helyen konfliktusokat és irritációt okoz, a legelitebb és legcivilizáltabb környezetekben is. 

6. Legyen már vége: Türelmetlenség! Csak szeretnénk visszakapni a saját életünket. Nehéz elfogadni, ahogyan a dolgok most állnak. 

Lehet, hogy nem érzed ezeket a dolgokat, de sokan érzik. Ha úgy gondolod, téged ez nem érint, sem érzelmileg sem anyagilag, akkor tévedsz. Lassan, de biztosan változást fogsz tapasztalni, akkor is, ha nem akarod. Hiszen a változást szinte sosem akarjuk, mégis jön. 

De ez az új normális. 

A kérdés az, hogy ellenállunk vagy megpróbáljuk esélyként használni? 

Panaszkodunk, ellenállunk, összeesküvés-elméleteket gyártunk. Utálunk mindenkit, azért ami történik. Tetteseket, bűnösöket, felelősöket keresünk, miközben mindenki nyugodtan mutathatna saját magára is. 

A másik lehetőség, bármilyen elcsépelten is hangzik, nem más, mint hogy tanuljunk és használjuk ki a lehetőséget az adaptációra, a fejlődésre. 

Milyen lehetőséget kaptunk? 

Tehetnénk úgy, mintha a vírus előtt teljes mértékben biztonságban éreztük volna magunkat, sosem irritáltak minket a körülöttünk lévők vagy teljesen szabadok voltunk. Biztonságban voltunk. Nem voltunk ennyire frusztráltak és nem szorongtunk ennyire. De nem így van. Most csak kicsit jobban letisztultak az érzések. Egyedül maradtunk saját magunkkal, a gondolatainkkal. Kevés lehetőség volt arra, hogy eltereljük a figyelmünket, de ha volt, azt sokan arra használták, hogy saját frusztrációjukat adják ki magukból. 

Elég jól tudtuk becsapni saját magunkat. Most csak elénk állt egy brutális realitás, ami kihozta sokakból azt, ami sokszor ott lappangott eddig is. A bizonytalanságot, a félelmet, a frusztrációt. 

Ezeket nem legyőzni kell, ezekkel sokszor együtt kell élni. Néha párhuzamosan, máskor elfogadva és bizonyos esetekben továbblépve. 

Sokszor voltál már ideges, féltél, szorongtál. Mégis belevágtál dolgokba. Átmentél a vizsgákon, teljesítetted a projekteket, meghoztál döntéseket. Nincs ez másképp most sem. A jövőt eddig sem ismerted, most sem változott semmi, ebben a tekintetben. Vágj bele dolgokba, fejlődj, inspirálódj, mert a panaszkodás sem a jó periódusokban sem a rossz periódusokban nem vezet eredményre. 

Ajánlott cikkek