Diderot-effektus: Miért vágyunk arra, amire nincs szükségünk?

A híres francia filozófus egész életében szegénységben élt, mígnem 1765-ben minden megváltozott.

A lánya férjhez menni készült, amikor Denis Diderot 52 évesen ráeszmélt arra, hogy hozománya meglehetősen ingatag lábakon áll. Elismert filozófus volt már akkoriban, így pár hónap múlva Nagy Katalin, orosz cárnő úgy döntött felvásárolja Diderot könyvtárát 1000 líráért, ami napjainkban hozzávetőlegesen 50,000 dollárnak felel meg. 

A hozomány kérdése megválaszoltnak tűnt, az összeg több volt mint elegendő, így filozófusunk úgy döntött, vásárol magának egy drága, mutatós karmazsin köpönyeget. Ekkor kezdődtek a problémák. 

Diderot a magasröptű gondolatok világából az anyagiasság földjére tévedt.

A vörös köpeny annyira gyönyörű volt, hogy nem illett az egyszerű, régi, kopott szobához, a kopott tárgyakhoz. Az ő szavaival élve: “az egység, a koordináltság és a szépség megszűnt” körülötte. Diderot tehát úgy döntött, visszaállítja az egyensúlyt és a köpönyeghez vásárol egy színpompás szőnyeget, egy marokkói bőr fotelt és egy mahagóni íróasztalt.

Filozófusunk akkor vette észre magát, amikor ráeszmélt, hogy nemcsak hogy a hozomány veszett el ismét, de adósságba is verte magát. 

A Diderot-effektus

Azt a tételt állítja fel, miszerint egy új birtokolt tárgy elindít egy fogyasztási spirált, amely újabb és újabb dolgok megvásárlását eredményezi. Így olyan tárgyak birtokába kerülünk, amelyekre előző énünknek (az első tárgy megvásárlása előtti énünknek) nem volt szüksége ahhoz, hogy elégedett legyen.

Miért vágyunk arra, amire nincs szükségünk? 

Természetesen engem sem került el a Diderot-effektus. Amikor egy újabb autót vásároltam (ami részben már indokolt volt) rájöttem, hogy ebbe már menő navigációs rendszert is be tudok építeni, valamint milyen jól fog kinézni ezzel a színnel a sötétített ablak. De ha már van sötétített ablak, hogy néznek ki ezek a kopott névtelen abroncsok? A vadiúj Michelin abroncshoz azonban új felni is dukál, nem?

Az autó szép volt, a pénztárcám üres lett és Diderot jutott eszembe.

Meg az, hogy ismerem a sztorit, mégis sikerült az, ami az okos embereknek általában nem sikerül: nem a mások, hanem a saját hibámból tanultam. 

Ismerd fel, hogy te is Diderot nyomában lépkedsz:

  • Új ruhát vásárolsz és veszel hozzá cipőt és fülbevalót is
  • Elkezdesz CrossFit edzésre járni és máris megveszed az edzőkesztyűt, az otthoni súlyokat, a táplálékkiegészítőket és a legújabb CrossFit magazint 
  • Vásárolsz egy új kanapét, és az egész nappalit újratervezed

Az élet, az ösztöneink és a fogyasztói társadalom is abba az irányba visz minket, hogy halmozzunk, gyűjtsünk, gyarapodjunk. A tapasztalat viszont egyre csak azt mutatja, hogy ez nem eredményez boldogságot, éppen ellenkezőleg. Amíg nem tudtunk egy dolog létezéséről, nem vágytunk annak birtoklására. 

Hogyan kezeljük a Diderot-effektust?

Ez a jelenség arra tanít meg minket, hogy az életünkbe folyamatosan be akarnak törni az új tárgyak, és a halmozás, birtoklás, gyűjtés helyett el kell kezdenünk egyszerűsíteni, megválni dolgoktól és arra koncentrálni ami valóban fontos. 

  • Csökkentsd a beáramló információáradatot. Iratkozz le a hírlevelekről, ne hozd be az utcáról a promóciós/akciós újságokat, szabadulj meg a digitális lomtól is
  • Csak olyan dolgokat vásárolj, amelyek illenek a képbe. Nem kell mindig újratervezni a ruhatárat vagy a nappalit. Vásárolj olyan dolgokat, amelyek illenek a már meglévő dolgaidhoz. 
  • Szabj meg magadnak egy limitet. Karácsonykor szabj meg egy maximum limitet a barátokkal és családdal amelyet ajándékokra szántok. Az élet többi területén is alkalmazhatsz hasonló dolgokat, főleg annak érdekében, hogy ne élj hónapról hónapra
  • Megveszel egyet, megszabadulsz kettőtől. Amint új dolgot vásárolsz, szabadulj meg valami mástól ugyanabban a kategóriában. A legjobb ha nem is egytől, hanem minimum kettőtől el tudsz szakadni. Így fogsz szépen, lépésről lépésre az egyszerűség felé haladni. 
  • Szabadulj meg a birtoklási vágytól. Ismerd fel, hogy sosem lesz elég. Egy ördögi körben vagy, amelyből csak akkor tudsz kiszabadulni, ha felismered. Új Hondád van? Jó lenne egy Mercedes. Megvan a merci? Mennyire jó lenne egy Bentley. Megvan a Bentley is? Aki ilyen autóval járkál, egy magánrepülőt is beszerezhetne már. Mindegyik anyagi cél, mindegyik tárgyi beteljesülés pillanatnyi elégedettséget és hosszútávú elégedetlenséget szül. 

Diderot szavaival zárnám a bejegyzést: 

“Engedd hogy az én hibáim téged tanítsanak. A nincstelenségnek megvan a maga szabadsága, a gazdagságnak megvan a saját akadálya” 

Ha te is egyszerűbb életre vágysz, de nem tudod hogy kezdj bele, Kövess minket Facebookon

Ajánlott cikkek