Egy kézikönyv mind felett

Már nagyon rég le szerettem volna ezt írni. – Egy Kézikönyv az Élethez. Ki ne gondolt volna már erre? Egy könnyű és hasznos “lépésről lépésre” útmutató a nőkhöz, a férfiakhoz, a gyerekekhez, a házassághoz…a boldogsághoz. Nem azt állítom, hogy a következő sorokban ezt fogod látni, mert ilyen kézikönyv nem létezik. Viszont az alábbiakban megosztok veled számos olyan szokást, amelyek egy produktívabb és elégedettebb élethez vezetnek. 

Útmutató a kézikönyv használatához

Ez határozottan nem egy “lépésről-lépésre” kézikönyv. Azzal kezd, amelyiket hasznosnak tartod, azokat használd fel, amelyek közel állnak hozzád és semmiképp se próbáld meg mindet egyszerre szokásoddá tenni, mert az biztos kudarcba fullad. Hogy miért arra Newton harmadik törvénye ad választ

 • Válassz és próbálj ki legalább 5 tanácsot az itt felsoroltak közül. Remélem legalább ennyi valóban értéket fog adni számodra vagy emlékeztet valamire, amit szokásoddá szerettél volna tenni.
 • Ne próbáld mindet szokásoddá tenni egyszerre. Ez nagyon fontos. Válassz ki egyet és adj neki időt, majd vedd elő újból ezt az írást és folytasd a következővel. Minden szokás kialakításához kitartás és idő kell. 
 • Kísérletezz. Ha ez egyik nem működik, térj át egy másikra. Végülis az egész életünk kísérletek sorozata. 
 • Nincs prioritási sorrend. Néhány, számodra nagyon fontos és hasznos szokást vagy tippet talán csak az utolsó pontokban találsz meg. Ezért érdemes végigpörgetni!

21 tipp a boldogsághoz és produktivitáshoz

 1. Próbálj korán kelni. Mondom én, aki éjjeli bagoly vagyok. Nem mindenkinek való ez, bevallom. De hidd el, ha képes vagy arra, hogy korán kelj, jelentős változásokat érhetsz el az életedben. Több időd lesz arra, amit szeretsz csinálni. Én imádok írni és edzeni. A reggeli órák tökéletesek és kellően nyugodtak erre a két tevékenységre. Megvallom, számomra a késői órák is ugyanígy megfelelőek. 
 2. Csinálj kevesebbet. Ez duplán hasznos. Elégedettebbé és boldogabbá is tesz. Ha kevesebb dolgot vállalsz magadra, az életed kevésbé lesz kaotikus és stresszes. Csak a legfontosabb dolgokra fektess hangsúlyt. Utasíts vissza minden olyan feladatot, tevékenységet, ami nem illik bele az életedbe, ha megteheted. Szégyenérzet nélkül. Így kevesebb dolgot fogsz véghez vinni, de azok nagyobb hatást és több eredményt hoznak. Több idő marad a családra vagy azokra a tevékenységekre, amelyeket valóban szeretsz csinálni.  
 3. Lassíts. Úgy érzem az élet élvezhetőbb, ha lassabban állunk hozzá. Ha kevesebb dolgot csinálunk, nagyobb odafigyeléssel – sokkal többel maradunk, mint ha több dolgot csinálnánk rohanva. Vezess lassabban, sétálj lassabban és étkezz lassabban. 
 4. Gyakorold a türelmet. Amennyiben hirtelen haragú ember vagy és hamar felkapod a vizet, tűzd ki célul, hogy türelmesebb leszel. Ha túl sok minden zavar és idegesít, ajánlom figyelmedbe a “Hogyan kellene lennie” c. bejegyzésemet.
 5. Gyakorold az együttérzést. Talán az egyik legfonotsabb tanács, az összes közül. Én ezt választanám. Az együttérzés első lépése az empátia – próbáld megérteni ez embereket magad körül. Ez gyakorlással könnyen kivitelezhető. Képzeld el, hogy egy szeretted valamiért szenved. Miért szenved? Próbáld meg kideríteni a hátterét, próbáld átérezni, hogy min megy keresztül és hogyan reagál bizonyos dolgokra. Ha párszor gyakorlod ezt, elsajátítasz egy képességet, amit fel tudsz használni másokon. – Bárki, aki úgy viselkedik ahogy…próbáld megérteni a háttérben húzódó folyamatokat. Azt, hogy min mehet keresztül és miért reagál úgy, ahogy. Ha képes vagy erre, áttérhetsz az együttérzés második részére. Segíthetsz másokon. Az együttérzés és megértés szellemében teljes mértékben elfogadhatod a másikat, a hibáival együtt.   
 6. Találd meg a szenvedélyed. Ezt emelném ki második legfonotosabbként. Találj valamit amit szeretsz csinálni és az életed garantáltan javulni fog. Produktívabbá válsz és csökkeni fog a stressz is. Olyasmit fogsz alkotni, amely boldogsággal és büszkeséggel tölt el. Ez az, amiért reggel felkelsz az ágyból.
 7. Sportolj. Az én esetemben ez egyben van a fentivel. Ugyanis számomra a sport a szenvedély. Ennek fényében élem a hétköznapokat. Helyesen étkezem, megfelelő mennyiségű időt alszom és csak nagyon ritkán fogyasztok alkoholt, annak érdekében, hogy minden nap a maximumot tudjam nyújtani. A sport így fizikailag egészségessé tesz és az ehhez vezető út (helyes étkezés, napi rutin, kevés önpusztító szokás) egy egészségesebb mentális állapothoz is vezet,. Mens sana in corpore sano! (lat.: Ép testben ép lélek) Nem tudok már elképzelni más típusú életet. 
 8. Étkezz helyesen. Erősen kapcsolódik a fentihez. Akkor élvezheted igazán a testmozgást, ha tudod, hogy szervezetednek megadsz minden fontos tápanyagot, annak érdekében, hogy maximális teljesítményt és ezzel együtt maximális fejlődést érj el. Nem azt mondom, hogy diétázz. Ennél sokkal nehezebb dologról van szó. Étkezz helyesen életmódszerűen. Fogyaszz minőségi ételeket, iktasd ki a cukrot, a fehér lisztet és meglásd, mintha kitisztították volna a fejed is egyben. Egy igazi “refresh” (frissítés) megy végbe a szervezetedben, ha szokásoddá teszed ezt a pontot. Nem beszélve arról, hogy elfelejtheted a sorbanállást az orvosnál és a katasztrofális egészségügyi rendszert.
 9. Meditálj. Egyesek számára ez nagyon “spirituális bla-bla“-nak hangzik. De ha utánanézel, a meditáció elsajátítása, a fejlettebb országokban már tudományosan elismerve is rengeteg pozitív dolgot rejt magában. Rendőrtisztek, katonák, üzletemberek és számos embertípus meditál, annak érdekében, hogy önpusztító szokások nélkül lazíthasson, csökkentse a stresszt és növelje kognitív képességeit. 
 10. Válj rendezetté. Próbáltam rendezetlennek lenni és próbáltam rendezettnek lenni. Nekem utóbbi vált be, méghozzá nem kis különbséggel. Több bejegyzés is született már, ami segít ebben. Így tedd rendbe az íróasztalod és klikk ide, ha szeretnél egy rendezett és egyszerű ruhatárat. 
 11. Gondolkodj pozitívan. Nyugi, a többi tanács nem lesz ilyen elcsépelt. De a pozitív gondolkodás igenis fontos. Van egy remek bejegyzés, amelyből megtudhatod, hogyan gondolkodj pozitívan (azt is, hogy ez nem mindig megy) és remek tippeket kaphatsz, ha éppen magad allatt vagy. Olvasd el!
 12. Egyszerűsítsd le a költségeid. Pontosabban vegyél egy kicsit vissza a költekezésből és tanuld meg, hogyan spórolhatsz meg többet, amely lehetővé teszi, hogy anyagi biztonságot teremts magadnak. Részletesen a Hogyan NE élj hónapról hónapra című bejegyzésben olvashatsz erről, illetve a Faék egyszerűségű költségvetés is erről szól.  
 13. Egyszerűsítsd le az életed. Ehhez már nagyobb levegővétel kell. A Hétköznapi Zarándok blog egyik alappillére ez a koncepció. Minimalizmusnak, azaz önkéntes egyszerűségnek hívják. Ha megérted és sikerül gyakorlatba ültetned, akkor megtapasztalhatod a kevesebb erejét és saját tapasztalatból mondom, hogy kilométerekkel boldogabb leszel. Nagyon sok cikkünk van erről, de ezzel kell kezdened: Mit jelent a minimalizmus?
 14. Fogadd el azt, amid van. Emberi létünk egyik hatalmas hibája, ami a legtöbb elégedetlenséget okozza nem más, mint, hogy sosem vagyunk elégedettek. Mikor megkapjuk amire vágyunk, azonnal többet akarunk. Rengeteg frusztrációt okoz, hogy megszerezzük azt, amit a megszerzés pillanatában vagy azt követően már nem is fogunk értékelni, mert időközben megváltoztak az igényeink vagy újabbak vannak előtérben. Próbálj meg boldog lenni azzal, amid van. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek céljaid, mindössze értékeld azt, amid most megvan és szánj arra időt, hogy egyenként mondj értük köszönetet. Ne hasonlítsd magad össze más emberekkel, más emberek javaival. Ha hasonlítgatni támad kedved, hasonlítsd magad azokhoz, akiknek nap mint nap szenvedéssel, mélyszegénységgel, betegséggel, megaláztatással kell megbírkózniuk. A helyzet az, hogy neked nincsenek problémáid. És ha vitatkozni szeretnél ezzel a kijelentéssel (mert tudom, hogy vitatkozni szeretnél), akkor olvasd el ezt a bejegyzést.
 15. Állíts fel hosszútávú célokat. Határozd meg, mi a fontos számodra, mit szeretnél elérni a következő évben, illetve az elkövetkezendő fél évben. Az egyik a hosszútávú célod, a másik az, ami hozzásegít. A féléves célodat bontsd le hónapokra, majd gondold ki, hogy hogyan kezdhetsz neki a megvalósításának, heti-napi lebontásban. Tartsd szem előtt a hosszútávú és a közepesen hosszútávú célod is, és ezek fényében végezd a feladataid. 
 16. Határozd meg a három legfontosabb feladatod. Minden nap, lényegtelen hogy munkanap vagy sem, határozd meg azt a három feladatot, amelyet mindenképp meg kell csinálnod. Írd fel ezeket és tegyél melléjük egy-egy pipát, ha megvagy velük. Én M.I.T-nek szoktam hívni ezt (Most Important Things – azaz legfontosabb dolgok). Majd az esti órákban értékelem a napomat: hány ilyen feladatot sikerült véghez vinni. 
 17. Alkoss egy esti és reggeli rutint. Ez egy remek módja annak, hogy struktúrát, keretet adj a napnak. Reggel írd fel és nézd át a feladataidat, határozd meg milyen apró lépéseket kell ma megtenned a célod elérésének érdekében. Mindez a felkelő nap sugaraiban, egy finom kévé mellett nagyon kellemes lehet. Az esti rutin ettől lehet eltérő. Miután elemezted, hogy mit sikerült véghez vinned és mit nem, adj magadnak egy kis pihenőt. Kapcsolj ki minden elektromos kütyüt és olvass egy könyvet, igyál egy pohár bort vagy teát, hallgass relaxáló zenét. Alkoss magadnak egy olyan esti rutint, amely hozzád közel áll és lehetőleg minden este próbálj rá időt szakítani. Ez egyfajta rituálé, amely megalapozza a nyugodt és pihentető alvást. Egészséges szokások lefekvés előtt.
 18. Élvezd az apró dolgokat. Mindenhol belebotlasz ezekbe, csak meg kell tanulnod élvezni őket. Egyél lassan, élvezd ki, ha olyan ételt eszel, amit nagyon szeretsz. Ne habzsolj, ízlelj meg minden falatot. Élvezd a lenyírt fű illatát vagy a naplemente/napfelkelte látványát. Természetesen erről is van egy hasznos és részletes cikkem, amelyet itt olvashatsz.
 19. Limitáld az információt Napjainkban felfoghatatlan mennyiségű hatás és információ jut el hozzánk, amelyeknek alig egy töredékét tudjuk felfogni és feldolgozni. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem helyez ránk nyomást az állandó információáradat. A közösségi hálózat, a TV (mond le az előfizetésed és NE pazarold az idődet tévénézésre!), a plakátok, a rádió, de még a tejesdoboz is reklámot, cikket, információt súlykol beléd. Határozd meg a legfontosabb blogokat, amelyeket olvasni szeretnél. Facebookon törölj minden olyan oldalt, amelyről már nem szeretnél információt kapni. Csak azokat az oldalakat olvasd, amelyek számodra a legfontosabbak. Ne hagyd, hogy mindenféle cikk, reklám és egyéb figyelemelterelő dolog szabotálja a produktivitásod. Természetesen a Hétköznapi Zaráéndok blogot meg kell tartanod! 🙂
 20. Ne multitaskingolj. Ne csinálj több dolgot egyszerre. Fókuszálj teljes figyelmeddel egyetlen feladatra. Ha befejzted, csak akkor térj át egy másikra. Így sokkal produktívabb leszel, kevesebbet fogsz hibázni és kevésbé lesz stresszes a napod. Kevesen tudják, hogy multitasking nem létezik. Több dolgot egyszerre ugyanis nem lehet csinálni, csak hirtelen váltogatni a feladatok között. Ami nem egészséges és ráadásul pocsék munkát eredményez. 
 21. Segíts másoknak. Ha magad alatt vagy, ha problémáid vannak, ha szenvedsz vagy boldogtalan vagy, ne koncentrálj erre. Segít azoknak, akik rászorulnak és paradox módon, ezzel a te boldogtalanságod is megszűnik. Próbáld ki. Vállalj önkéntes munkát, mikor időd engedi. Garantáltan másképp tekintesz majd a saját életedre. Ha úgy érzed megtört és letört vagy ez a cikk neked szól.

Kövess minket Facebookon ha szeretnél a közösségünk tagja lenni!

Ajánlott cikkek