Egyszerűsítsd le a ruhatárad

Az egyszerűséget nemhogy ki kellene nőnünk; az egyszerűség kell, hogy életünk legbensőbb programja legyen.

-Pilinszky János

Mielőtt belekezdenél az olvasásba, figyelmeztetlek: ez a cikk a minimalizmus jegyében született, és azoknak lesz hasznos, akik 24 órából tizenkettőt nem a plázában töltenek a táskájukban lévő aprócska kisminkelt kutyussal. Azok fognak értéket találni benne, akik egyszerűsítésre és letisztultságra törekednek az élet minden területén. Többek között, a ruhatárukban is.

A ruhásszekrény 

Annyi ruhád van, hogy néha azon gondolkodsz, hogy ha mindent kiürítenél, a szekrényed hátsó felében lehet, hogy megtalálnád Narniát? Szeretnél ezen változtatni, mert rájöttél, hogy ha nem is találkozol beszélő tigrissel és manókkal a szekrény mögött, egy egyszerűbb ruhásszekrény sokkal elégedettebbé tesz majd? Akkor lesd meg ezeket a tanácsokat:

 • Vedd ki az összes cuccod a szekrény(ek)ből. Helyezd az ágyra, majd egyenként nézd át őket és dönts: megy vagy marad. Kövesd ezeket az irányelveket: 
  • 1. Ha nem használtál egy dolgot hónapok (akár évek) óta, tedd az “Adományozásra szánt ruhák” kategóriába. Okkal nem használtad – nagy valószínűséggel soha nem is hordanád a jövőben. 
  • 2. Ha nem jó rád egy ruha, szintén ebben a kupacban van a helye. Tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy nem hízol újra bele. Vegyél magadnak olyan ruhát, amely most jó rád, ha nagyon muszáj. Addig ezek csak a helyet foglalják a szekrényben. 
  • 3. Ha egy gúnya pecsétes, foltos, hibás próbáld meg eltüntetni a foltot, hibát. Ha nem sikerül: adományok kupac fog bővülni. Nincs szükséged az ötödik “majd itthon jó lesz” nadrágra.
  • 4. Ha teljesen kiment a divatból vagy semmihez sem illik, add tovább. Nem kell a divatot követni, de a trapézgatyát és a “Béke” feliratú, papagáj színű pólót már nem erőltetném. 
  • 5. Ha kétségeid vannak egy adott cikk kapcsán, feliratozd a jelenlegi dátummal és helyezd el egy tárolóban pár hónapra. Ha kelleni fog, megtudod. Ha nem kell és 2 év múlva megtalálod, ki vele! 
  • 6. A szezonális ruhákat is helyezd el egy tárolóba. Semmi szükség arra, hogy júliusban (hacsak nem laksz Alaskában) a vastag kabátod a ruhásszekrényben tartsd. Vedd elő, amikor szükséged van rá. 

Amennyiben még minidg rengeteg cuccod maradt, javaslom a következőket:

 1. Tartsd meg a hasonló színű ruhákat. A minimalizmusnak vannak szintjei. Van aki olyan szinten van, hogy nem szeretne feliratos, csíkos, hupilila színű öltözetekben járni. Farmernadrág és fekete/fehér póló. Ehhez gyakorlatilag bármi megy. Egy kalap, egy sál, egy nyaklánc. Bármi. Az egyszerűség mindig stílusos és hosszú távon lenyűgözi a környezeted.
 2. Tartsd meg az egyszerűeket: fekete, fehér, szürke illetve olyan színű ruhákat, amelyek illenek hozzád. Ha a világoszöldről tudod, hogy nem a te színed, válj meg minden ilyen színű gönctől.
 3. Tedd prioritássá a kényelmet. Persze, a kinézet fontos, de sosem szabad a kényelmet beáldozni érte. A hétköznapi ruhákban jól kell érezned magad. Ha kényelmetlen egy ruha, hosszú távon nyűgös és ideges leszel és sokszor azt sem tudod, mi okozza ezt.

Helyezd vissza a megmaradt dolgokat a szekrénybe, valamilyen sorrendbe. A szín szerinti osztályozás egy megoldás, azonos színű vállfával fog nagyon kellemes hangulatot árasztani. 

Ismételd meg ezt a folyamatot legalább hathónaponta. 

Jómagam, már rég leegyszerűsítettem a ruhatáram. Fekete-fehér és szürke ingeket használok, különböző alkalmakhoz. Három cipő van a tulajdonomban. Egy hétköznapi tevékenyégekhez, egy sportolás céljából egy pedig az egyetlen öltönyömhöz. Mindegyik cipő egytől egyig minőségi és nem is volt olcsó. Azonban a lényeg, hogy 1-1 van belőlük. Amikor komolyan elhasználódik, cserélem.

Kövess minket Facebookon!

Ajánlott cikkek