Együttélés a mesterséges intelligenciával

Azok az idők, amikor a mesterséges intelligencia csak a sci-fi filmekben létezett, rég elmúltak. Itt vannak az MI-k, mondhatni teljes életnagyságban, az összes előnyükkel és veszélyükkel együtt. A csapból is ez folyik, de lássuk, hogyan tekinthetünk erre minimalista szemmel?

Egyszerűsíts az MI-vel

Képzeld el, hogy van egy személyes asszisztensed, aki segít eligazodni az életed legkülönbözőbb területein. Akinek az információk lekérdezése, a feladatok előkészítése, a napi rutinod irányítása és szervezése egyfajta bonyolult számítási feladat, amelyet villámgyorsan és hatékonyan megold. Ezt az álomvilágot azonban valósággá teheti a mesterséges intelligencia, azzal a feltétellel, hogy megfelelő kérdéseket és megfelelő parancsokat adsz neki.

És igen, erről már kurzusok is léteznek…

A fenti képet a Bing MI Image Creator-ral hoztam létre. A parancs az volt, hogy készítsen egy képet a mesterséges intelligenciáról egy minimalista lakásban.

Főleg az OpenAI által fejlesztett ChatGPT nevű alkalmazásról szeretnék pár szót írni, illetve a képalkotó verziókról, kevesen vannak ugyanis akik még nem hallottak ezekről.

Már jelen volt, de nemrég egy másik szintre lépett

Az MI ma már jelen volt az életünk szinte minden területén: az okos telefonoktól kezdve a játékokon és az autókon át, egészen az egészségügyi diagnózisokig. Az MI-ben rejlő lehetőségek száma szinte végtelen, és számos területen segít az embereknek, hogy egyszerűbb és teljesebb életet éljenek. Az MI segítségével a mindennapok is könnyebbé válhatnak, mivel az okosasszisztensek segítségével gyorsabban találhatjuk meg az információkat, és a feladatok is könnyebben szervezhetőek. Az MI az egészségügyben is óriási segítség lehet, mivel a diagnózisok és a kezelések sokkal pontosabbak lehetnek, ami megkönnyíti az orvosok és a betegek életét.

A ChatGPT mindent megváltoztat?

Úgy tűnik, hogy az 1980-as évek óta, amikor egy-egy számítógép megjelent a háztartásokban, az egyik legnagyobb digitális forradalommal van dolgunk.

A ChatGPT megjelenése már most számos változást hozott az életünkbe. Először is, lehetővé tette a természetes kommunikációt gépekkel, amely jelentősen megnöveli az ember-gép interakció hatékonyságát.

De mi az ember és mi a gép?

Mi a tudat? Hogyan “tanul” ez a rendszer? Tanul, vagy csak a számok és algoritmusok segítségével ezt a benyomást kelti? Öntudatra ébredhet vagy sem?

Milyen veszélyeket hordoz magában a mesterséges intelligencia?

Az MI nem csak előnyöket tartogathat számunkra.

Az egyik legnagyobb aggodalom az öntudatra ébredés körül forog. A szakértők szkeptikusan állnak ehhez, azonban itt is akadnak megosztó vélemények.

Az másik legnagyobb aggodalom az, hogy az MI elveheti az emberek munkahelyeit. Ez már kialakulóban van, számos nagyobb cég bocsátott el junior programozókat, a ChatGPT megjelenése óta.

A TE munkád is veszélyben van?

A kérdést emberek mellett magának a ChatGPT-nek is feltették: az emberek szerint a következő foglalkozásokat érinti magasan, legalább 80 százalékos mértékben a mesterséges intelligencia térnyerése:

 • Matematikusok
 • Könyvelők
 • Pénzügyi elemzők
 • Írók és szerzők
 • Web- és digitális designerek
 • Közvélemény-kutatók
 • Tolmácsok és fordítók
 • PR-szakemberek
 • Állattudósok

A program pedig őket választotta:

 • Matematikusok
 • Könyvelők és könyvvizsgálók
 • Hírelemzők, riporterek és újságírók
 • Jogi titkárok és adminisztratív asszisztensek
 • Adatmenedzserek
 • Éghajlatváltozási elemzők
 • Titkárok
 • Blockchain mérnökök
 • Bírósági tudósítók és szinkronfeliratozók
 • Korrektorok

Az automatizálás és a robotizáció lehetőségei azonban nemcsak veszélyeztetik a munkahelyeket, hanem lehetőséget is adnak az új munkahelyek létrehozására. Az MI által kínált lehetőségek és megoldások valóban óriásiak, és nagyban hozzájárulhatnak az életünk egyszerűbbé és hatékonyabbá tételéhez.

Az MI jelentősége a minimalizmusban

Az MI segíthet abban, hogy egyszerűbb és minimalistább életet éljünk. Azok a feladatok, amelyeket korábban mi végeztünk el, részben most az MI végezheti el helyettünk. Az okosotthonok segítségével például már távolról is irányíthatjuk a fűtést, a világítást, a zenelejátszót, és még sok minden mást.

A projektmenedzserek a nagyobb cégeknél érdekes dolgot vettek észre, mégpedig azt, hogy a projektek gyakrabban elkészülnek a határidőre. A leleményesebb kollégák és munkatársak ugyanis hatékonyan használják az MI aszisztenseket, mint például a ChatGPT-t, a feladatok elvégzésére.

Fordítóirodát működtető barátaink arra panaszkodtak, hogy egyre kevesebb megrendelés érkezik be hozzájuk. Az egyik régi ügyfelüktől megkérdezték, miért nincs már szüksége annyi fordításra, de a válasz magától értetődő volt:

az egyszerűbbeket megoldja a ChatGPT, miután elmagyarázom neki, milyen szöveggel van dolga

Az MI számos különböző típusa és alkalmazási területe létezik, és további fejlődésükkel még nagyobb szerepet fognak játszani az életünkben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lesz már szükség ránk, emberekre. Azt jelenti, hogy egyszerűbb és kényelmesebb életünk lehet, ha megtanulunk együtt élni ezzel a technológiával.

Te mit gondolsz, milyen változásokat hoz az MI az életünkbe a jövőben?

*Ezt a cikket ember írta, de nem teljes egészében ember alkotta. 😉

Ajánlott cikkek