Együttélés egy NEM minimalistával

A “szóbeszéd” szerint a minimalizmus nagyszerű dolog, akkor ha az ember egyedülálló, illetve egyedül él és emellett jómódú is. Ebből annyi igaz, hogy ennek a kategóriának is teljesen megfelel ez az életstílus. A külföldi (sőt néhány hazai) blogból és videóból határozottan kiderül, hogy akadnak minimalista párok, sőt minimalista családok is. Ez szép és jó. A dolog akkor bonyolódik, ha a párod/lakótársad NEM minimalista.   

Idegesítő, ez van. 

A blogon sosem próbáltam mindenkinek megfelelő megoldást vagy megnyugtató hazugsáot írni, annak érdekében, hogy több megosztást vagy kedvelést kapjon. Ha a párod vagy a lakótársad nem minimalista, nem érti a minimalizmus értékeit, nem egyezik a szemléletmódotok ebben a tekintetben, az elképesztően frusztráló tud lenni. Nem azért, mert tudod, hogy neked van igazad, vagy te látod jól. Ugyanis ő is ugyanezt gondolja magáról. Egyszerűen azért, mert különböző nézeteket vallotok. Ez pedig (hacsak nem állsz elő egy megoldással) automatikusan frusztrációhoz vezet.

Mit lehet tenni? 

1. Ne legyen az első lépésed az, ami egy minimalista lépése lenne. 

“Hmm.. nem egyeznek a nézeteink. Neked sok cuccod van, nekem kevés kell. Te több dolgot akarsz vásárolni én kevesebbet. Jobb lesz ha elengedlek. Viszlát.” 

Lehet, hogy a fenti megoldás csábítóan hangzik egy minimalista számára, “engedd el”. Viszont egy párkapcsolat ennél értékesebb kell hogy legyen, még akkor is, ha bizonyos dolgokban nem egyeztek meg. Ne hagyd, hogy ez legyen az oka a kapcsolat végének. Ha te minimalista vagy, az már fél siker. Adj időt a dolognak és van esély rá, hogy 50% helyett 100%-ban lesztek minimalisták. 

2. Láss és láttass

Óvatosan kell bánnod ezzel az eszközzel. Ha folymatosan a minimalizmusról fogsz beszélni a párodnak, már “csakazértis” ellent fog mondani neki. Ez természetes és érhető. Ne erőszakold rá ezt az életstílust. Azonban diszkrét eszközökkel rávezetheted arra, hogy a kevesebb holmi, a kevesebb költekezés szükségtelen dolgokra milyen előnyökkel jár. “Következőleg próbáljunk vásárolni egy minőségi kávéfőzőt, kicsit drágábban, annak érdekében, hogy ne járjunk úgy ahogy most, azaz ne kelljen háromszor cserélnünk. Mit szólsz hozzá?” Nem kell hozzátenned, hogy “látod, ezért mondom, hogy milyen f*sza ez a minimalizmus dolog“. Egyszerűen láss és láttass. 

3. Foglalkozz a saját dolgoddal

Szó szerint. Foglalkozz a saját dolgaiddal. Törekedj arra, hogy csak olyan tárgyakat tarts meg, amire igazán szükséged van. Tarts rendet ott, ahol saját térrel rendelkezel. Ha zavar, hogy párod holmijai szerteszét vannak, vagy sokkal több van belőlük mint amennyi kellene legyen, vedd elő a klasszikus motivációs könyv sablondumát. Azaz tekintsd kihívásnak. Ezt nem úgy értem, hogy szemrebbenés nélkül hajíts ki mindent. Fogadd el, hogy a minimalizmus a te részedről megvalósult, viszont nem lehet mindeki minimalista. Tanuld meg elfogadni mások tárgyait magad körül és értsd meg, ahogy azok iránt nem tartozol felelősséggel. 

4. Közös nevező, illetve a másik nézőpontja

Tapasztalataim szerint mai napig vannak olyan emberek, akik szerint létezik a tökéletes egyezés, tökéletes harmónia egy párkapcsolatban szó szerint nulla erőfeszítéssel. Ezektől az emberektől azt szoktam kérdezni, hogy előzetes tapasztalatai alapján, a Föld nevű bolygón, annak érdekében, hogy valami eredményt érjen el, mikor nem kellett erőfeszítést tennie? (Nem szoktak örülni a kérdésnek).

Egy kapcsolatban szükség van finomhangolásra. Az együttélés esetén ez kiemelten fontos. Képzeljük magunkat a párunk helyzetébe, akinek még új a minimalizmus fogalma. Van itt ez a bogaras figura (te) aki mindentől meg akar válni, nem akar pénzt költeni, extrém szigorú szabályok szerint vásárol és csak három cipője van, amiből az egyik papucs. Rengeteg dolog megfordulhat a fejében, attól kezdve, hogy fukar vagy egészen addig hogy egyszerűen nem érted, hogy mi a jó abban, hogy mindig újabb és újabb dolgaid legyenek. 

5. Magyarázd el, mutass példát

A közös nevezőhöz és a finomhangoláshoz hozzátartozik, hogy te is elmondod, neked mik a fontos dolgok és miért, illetve ő is elmondja, hogy neki mik a fontos dolgok és miért. A kettőt összehasonlítva, meg kell próbálnotok közös nevezőre jutni. Neked is engedned kell kicsit és valószínűleg neki is. Ez az egyik nagy erőfeszítés, mindkettőtök részéről. Ha régebben éltek együtt, illetve ahogyan telik az idő, próbálj tudatosan (de nem kioktató módon – lásd a második pontot) példát mutatni. Elég nagy esély van arra, hogy párod ösztönösen rájön arra, hogy ez az életmód nem is olyan rossz. A minimalizmus ugyanis ragályos. Trust me. 

Ajánlott cikkek