El Camino kerékpárral – 17 dolog amire szükséged lesz

El Camino kerékpárral – a te listádon is szerepel? 

Bizonyára sokak bakancslistáján szerepel ez az út. Az El Camino egyre népszerűbb és egyre több embert vonz. Azonban nem mindenki teheti meg, hogy közel 40 napra lelép, ezért sokan a kerékpáros megoldást választják. Ahogyan azt én is tettem, 2017 szeptemberében. 10 nap alatt életre szóló élményeket gyűjtöttem. Ebben a bejegyzésben szeretnék némi gyakorlati tanácsot adni, abban a tekintetben, hogy mit érdemes mindenképp magaddal vinned, ha kerékpáros zarándoklatra indulsz.

Mire lesz szükséged? 

Vannak kötelező, és akadnak opcionális dolgok. Attól, hogy kerékpárral teszed meg az utat, ne hidd azt, hogy sokkal könnyebb dolgod lesz, mint gyalogos társaidnak. Az út kemény, dombokból nincs hiány, és fontos, hogy csak a legszükségesebb dolgokat vidd magaddal, hogy minél könnyebb legyen a kerékpár össztömege. 

1. Kerékpár 

Választhatsz, hogy országúti vagy mountainbike kerékpárral teszed meg az utat. Az én választásom a mountainbike-ra esett, mert szerettem volna, ha nem csak országúton tudok haladni, hanem a klasszikus zarándokúton is. Bár kicsit nehezebb és lassabb volt így az út, nem bántam meg a döntést.  

Első körben szeretném eloszlatni azt a tévhitet, miszerint csak profi bringával lehet elindulni. Ha megteheted, tény, hogy jobb választás, de nem az egyetlen. A kiindulópontban, a pamplónai Decathlon-ban vásároltam egy (jóindulattal) középkategóriás B’TWIN kerékpárt, mindössze 230 euróért (300-ról leárazva) és még néhány felszerelést hozzá, mint például a kötelező csomagtartót. 

Megjegyzés: otthonról is szállíthatod a bringát, bérelhetsz is profit, viszont nekem nem volt igazán jó kerékpárom, ezért ezt a megoldást választottam. Az egyik komoly előnye az, hogy az út során, bármelyik Decathlonba bevihettem volna a kerékpárt ha valami gond adódik vele, mert nyilván garancia alatt volt. Ezt az üzletben dolgozók is megerősítették. 

2. Oldaltáskák

Néhány fontos szabály van, amire érdemes odafigyelni. Az egyik, hogy a táskák ne legyenek nagyobb kapacitásúak mint 2x15kg. A másik, hogy vízhatlanok legyenek. Én leárazva találtam még jópár hónappal a Caminó előtt, ezért azt meg is vettem. 20 és 45 euró között bizonyára találsz neked megfelelőt. A hátadon nem ajánlom a táskát, mert hosszú távon nagyon megterhelő. 

 3. Kerékpáros ruházat

Egy hosszú és egy rövid kerékpáros nadrág, illetve 1 hosszú és 1 rövid kerékpáros póló vagy hasonló technikai ruházat*. Szintén 2 pár kerékpáros zokni. Emelett egy nem túl vastag technikai kabát is ajánlott. Nyilván attól is függ milyen időszakban készülsz megtenni az utat. Mi szeptember elején indultunk, de volt olyan reggel, amikor 2 fok körüli hőmérsékletre ébredtünk (Galícia hegyei közt zarándokolva

*A technikai ruházat nagyszerűsége abban rejlik, hogy ötvözi a kívülről érkező víz elleni védelmet, és a testünk párologtatásából eredő nedvesség elvezetésének képességét.

 4. Egy sima ruházat

Egy hétköznapi ruházat elegendő. Utazáshoz és az Alberguékben fogod hasznát venni. Fontos, hogy kényelmes legyen, az alberguékben tölött időszakban, amelett, hogy remek emberekkel fogsz megismerkedni, fontos, hogy kényelmes ruhában lazíts. Ide tartozik még 2 rend fehérnemű és a pizsama is. 

5. Esőkabát 

Kötelző kiegészítő, ahogyan a bukósisak is! Emellett érdemes beszerezni még egy vízhatlan nadrágot is (Decathlonban 8-10 euró). 10-11 nap alatt kevés esélye van annak, hogy nem fogsz esővel találkozni. Tuti, hogy lesz eső. Készülj fel rá. 

A mi esetünkben nem csak eső volt, hanem vihar, ami a hegyekről lefelé gurulva kapott el minket. 

Megjegyzés: figyelj arra, hogy az esőkabátból NE lógjon ki semmilyen madzag. Nálunk ez majdnem balesetet okozott. Könnyen a küllők közé kerül és nem lesz jó vége. Ügyelj, hogy semmi ne lógjon a kerékpáron, a küllők közelében!

6. Kerékpáros szemüveg és sál 

A szemüveg (lehetőleg cserélhető lencsével) szintén egy kötelező elem. A szembeszél, eső és bogarak által egyaránt védelmet biztosít. Ide tartozik a kerékpáros sál is (szintén Decathlonban vásároltam, de csak valahol az út közepe felé, mert rájöttünk, hogy nagyon hasznos lesz). Néha sapkaként használtam, a bukósisak alatt, mivel a hideg reggeleken, dombon lefelé haladva, főleg esőben, igencsak át tudott fázni a homlokom, ami nem szerencsés dolog, könnyen probléma adódhat belőle, ezt akkor tudatosítottam, amikor először elkezdett fájni a fejem, egy hasonló reggelen. A sál tehát ilyen célra is jó volt, de a földutakon, a porfelhőben is sok felesleges portól megkímélt. 

7. Defektjavító készlet 

Szintén a kötelező kategória, egy mini szerszámkészlet és egy nagyon jó minőségű de kis méretű pompával karöltve. Opcionális, ám erősen ajánlott emelett egy tartalék belső gumi, arra az esetre, ha a gumiban keletkezett kárt nem lehet orvosolni. 

Erre a készletre nem volt szükségünk, viszont a pompára annál inkább. Az én kerékpárom hátsó kereke ugyanis az ötödik nap környékén minden reggel leeresztve fogadott. Első reggel felfújtuk, majd az adott napi út végéig semmi probléma nem volt vele. Ezt minden reggel megismételtük. Jó döntés volt, hogy nem cseréltük a belsőt, mert itthon kiderült, hogy a tartalék belső szelepe nem volt kompatibilis a meglévő pompával, szóval erre is figyelj! 

8. Elsősegély és gyógyszerek

Alapvető dolgokról van szó, mint egy sebfertőtlenítő, sebtapasz. A gyógyszerek nálam speciális kategóriába tartoztak, ugyanis fel kellett készülnöm a legrosszabbra. Én és egyik barátom is, indulás előtt pár nappal elég komolyan lebetegedtünk és úgy tűnt nem tudunk elindulni, viszont szerencsére enyhültek a tünetek, de nem múltak el teljesen az utazás napjáig. Ezért gyakorlatilag influenzásan indultunk el. A gyógyszerek közt megtalálható volt tehát Nurofen, Coldrex, Tantum Verde és egyéb finomságok. 

Ajánlott gyógyszerek: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hasmenés csillapító. Továbbá egy gyulladáscsökkentő krémet is ajánlanék. Este, lefekvés előtt érdemes átdörzsölni vele a térdet, illetve a combokat, azokon a napokon, amikor érzed, hogy esetleg sajog a térded vagy fájnak a lábaid (ezekre elég nagy esély van).

9. Papucs

Külön kiemelném, mert nagyon fontos. A papucs elengedhetetlen, ugyanis egyik alberguébe sem fognak beengedni cipővel. A cipőt mindenhol az ajtóban kell hagyni. A papucs továbbá jól jön a zuhanyzóban is. 

10. Gumipókok

Rendkívül nagy hasznát fogod venni a gumipókoknak. Mindent rögzíthetsz vele, mindenhová. Legalább 4-5 különböző hosszúságú gumipókot szerezz be. Mi a kormány alá is elhelyeztünk egy-egy csomagot (benne egyébként szalonna volt) de a lényeg, hogy gumipókkal remekül tudtuk ezt is rögzíteni. 

11. Hálózsák 

A hálózsák minél kisebb helyet foglal, annál jobb. Mint ahogyan az a fenti képen látható, nekem gumipókkal volt rögzítve, a két oldaltáska közt, a csomagtartón. A hálózsák fontos, ha nem akarsz konkrétan az ágyneműn aludni az alberguékben. Hozzáteszem, hogy ezek általános tisztaságával nem volt probléma, ettől függetlenül fokozottan ajánlott hálózsákot használni, minket például Melide városában ez mentett meg a poloskáktól. 

12. Füldugók

Ez nem kötelező kiegészítő, de nagyon hasznos. Kis helyet foglal, könnyű és szinte biztosan hasznát fogod venni. Az alberguékben horkolnak. Nem kicsit, nagyon. Valóságos horkolás szimfónia, ami ott folyik. Számomra nagyon vicces volt hallgatni. Egy ideig. Aztán jól jött a füldugó. Viszont akadt olyan éjszaka, amikor annyira fáradt voltam, hogy láncfűrésszel vághattak volna fát mellettem. 

13. Tisztálkodószerek, törölköző

Ahogyan azt már észrevetted, a Decathlon jó barát volt az útra való felkészülésben. Szintén itt vásároltunk gyorsan száradó törölközőt, amelyet használat után általában az albergue egyik ágyának szélére terítettünk és reggelre, sőt már 2-3 óra alatt száraz lett. Emellett szükséged lesz még egy All in One mini tüsfürdőre, fogkefére és szintén mini fogkrémre.  

14. Mosószappan

Nos igen, ez érdekes. Kell egy mosószappan. Az alberguékben lehetőséged lesz mosni. Van ahol kézzel, van ahol díj ellenében mosógéppel. Ahogyan azt fentebb olvashattad, mindenből elég 2 pár. Az egyik ez lesz, amit hordasz, a másik pedig amelyik mosásban van. Reggelre nagy eséllyel megszárad a mosásban lévő is, de ha mégsem gumipókkal rögzíted a bringa hátához (figyelve arra, hogy újjak és semmi más ne lógjon le a küllőkhöz) és 1-2 órán belül megszárad. Ja, igen, itt jön képbe a mosószappan. Ott ahol kézzel kell mosnod a ruháid, jól fog jönni egy kis darab belőle.

 15. Telefon, külső aksi, töltő, fülhallgató

Nem éppen zarándokhoz illő, de bevallom, gyakran használtam a navigációt is a telefonon, nem mindig hagyatkoztam a kagylókra. Ez meglehetősen igénybevette a telefon aksiját, ezért a külső akkumulátor egy hasznos eszköz lehet. Természetesen ide tartozik még a telefon töltője és egyéb számodra fontos elektronikai eszköz. 

A fülhallgató is egy remek dolog. Akadt olyan nap, amikor kedvem támadt zenét hallgatni, és hosszú-hosszú monoton kilométereket sikerült ennek segítségével leküzdenem. Egy zenehallgatós nap alkalmával, sikerült túllépni a napi 100 kilométeres távot is. 

16. Táplálékkiegészítők

Nem kötelező. Azonban én szeretek táplálékkiegészítőket használni. A tekerés intenzíven igénybeveszi a láb izmait és több óra tekerés után, az elektrolitháztartás felborulhat. A leggyakoribb probléma ilyen esetekben a magnéziumhiány, ami izomgörcsöt eredményezhet.

Ez pedig tudjuk, hogy egyáltalán nem kellemes. A Scitec Nutrition Liquid Magnesium egy remek választás volt. Annak ellenére, hogy sok helyet foglalt és nehéz is volt, megérte, mivel az út során egyszer sem volt hasonló problémánk. Érdemes a folyékony változatot előnyben részesíteni, mert gyorsabb és egyben hatékonyabb a felszívódása mint a pár száz forintos tablettás társainak.

A magnézium mellett egy egyszerűbb multivitamint is magamhoz vettem (BioTech USA One-A-Day), továbbá az ivóvizembe napi 10-20 gramm glutamint tettem az izmok megfelelő regenerálódásáért. Végül, de nem utolsó sorban egy ízületvédő készítményt is igénybevettem, ugyanis tudtam, hogy az elkövetkező 10 napban ízületeim igencsak nagy megterhelésnek lesznek kitéve. Ismétlem, ezek nem kötelező elemek, viszont én úgy érzem sokat segítettek az út teljesítésében. Az Arthro Guard-ot, illetve a One-A-Day-t a fenti képen éppen a szegényes reggelivel vettük be. 

17. Vízhatlan zsákok

Egy-két nagyobb műanyag zacskót kell még magadhoz tenned. Ez akkor fontos, ha az oldaltáskáid nem teljesen vízhatlanok vagy van még valami a kerékpáron és szembe találod magad egy hirtelen jött zivatarral. Ilyenkor egy hasonló zacskót ráteríthetsz a csomagokra (gumipókkal rögzítve).

Foglalj egy szállást MOST és tedd visszafordíthatatlanná!

Abban a pillanatban tudtam, hogy ez meg fog történni, amikor megvettem a repülőjegyet és foglaltam egy szállást Booking.com-on Pamplónában. Itt még nem szállhattunk meg alberguében, mert nem volt még zarándokútlevelünk és az is esélyes volt, hogy 2 napot kell maradnunk. Tedd valóssá és foglalj le egy szállást itt. Ha az alábbi képre kattintva teszed ezt meg, kedvezményesen foglalhatsz és nekem is adsz egy kis motivációt a blog további szerkesztéséhez! 🙂  

Ami garantált, hogy olyan élmény lesz, amit sosem fogsz elfelejteni. Ha bármilyen kérdésed van az úttal kapcsolatban, szívesen válaszolok, illetve ha valamit kihagytam a felsorolásból, akkor nyugodtan írd meg hozzászólásban! 

Ha kíváncsi vagy az utamra, napokra bontva, ITT találod a részletes élménybeszámolót. 

Ajánlott cikkek