Elsőnek megosztani

Az emberek többségében valamiért kialakult az érzés, hogy amennyiben ők lesznek azok, akik elsőnek tesznek közzé valamilyen rémhírt, valami húsbavágó információt, valamit, amit még a többiek valószínűleg nem tudnak, akkor ők okosabbak, mint a többiek. Hamarabb rátaláltak erre az információra. Zsenik, akik felfedik a valóságot, többi embertársuk előtt is.

Ő volt az első. De legalábbis az elsők között. Ez már elég, ugye? Lényegtelen, hogy az információ valós vagy sem.

Információs higiénia

A minimalista életmód egyik alapelve, hogy egyszerűsítsünk. Ez természetesen az információáradatra is vonatkozik. Nem kell mindent elolvasnunk, ami felháborítónak, érdekesnek, szenzációnak tűnik. Ami pedig a legfontosabb: nem kell mindegyiket megosztanunk. Főleg akkor nem, ha nem vagyunk egészen, azaz EGÉSZEN biztosak az információ hitelességét illetően. De honnan tudhatjuk, hogy valami valós vagy hamis információ?

1. Állj meg és gondolkodj

A napokban az egyik ismerősöm WhatsApp-on kapott egy üzenetet, amit elkerekedett szemekkel olvasott, majd nyomta is a továbbítás gombot, a családnak, ismerősöknek. Egy pillanatra sem gondolkodott el azon, hogy az információ talán nem is helytálló. A britt tudósok, a taiwani kutatók és a hasonló „kreatív” megfogalmazással kezdődő körüzenetek 90%-a kamu. Kacsa. Hazugság. Fake News. Álhír. Ha logikusnak gondolod, látsz benne realitást, ne az legyen az első gondolatod, hogy meg kell osztanod. Inkább az, hogy keresel olyan híreket, amelyek hiteles forrásból származnak és megerősítik az üzenetet, cikket, pletykát, amit hallottál. 

2. Ellenőrizd a forrást és a dátumot 

A forrás a legfonfotsabb kiindulópont. Vannak ismert álhírterjesztő oldalak, amelyek kendőzetelenül kijelentik (na jó, apróbetűkkel), hogy ők álhíreket terjesztenek. De aki nem tartja be az első pontot, azaz nem bizonyosodik meg arról, hogy amit megoszt valós, az probléma nélkül, akár piros felkiáltójelekkel övezve tovább terjeszti az információt, azért, hogy néhányan már csak a cím elolvasása után, tényként közöljék azt tovább ismerőseiknek. 

Március elején a közösségi médiában elkezdett terjedni egy videó, mely szerint katonai gépjárművek százai haladnak egy olasz nagyváros irányába. A videót több tízezren megosztották „nincsiskoronavírus, amivalóbanzajlikahattérben, világhaborúúitvan” és egyéb színes címszavakkal illették. Szinte senkit nem zavart, hogy a videót 2016-ban osztották meg és valószínűleg egy hadgyakorlat kellős közepén készült. 

Mielőtt megosztanál valamit, aminek nem vagy biztos a forrásában és kritikus információnak tűnik, kezdetnek ellenőrizd, hogy nincs-e benne ebben a listában az oldal. Sokszor elég egyértelmű az átverés. Például ha a az URL neve egy ismert oldalt próbál utánozni (Lásd: Tények 24 – tenyek24.net / tenyek24.eu vagy www.rtl-klub.me). 

3. Ne az érzelmeid és a meggyőződéseid vezéreljenek

Ne ossz meg valamit csak azért, mert egyezik a te nézeteddel. Ezt nevezzük megerősítési torzításnak. Amikor azokat az információkat részesíted előnyben, amelyek igazolják saját előfeltételezéseidet. Ha te azt gondolod, hogy a 2020-as koronavírus-járvány igazából egy háborút takar, azonnal megosztod a katonai konvoj videót, mert egyezik a nézeteiddel, figyelmen kívül hagyva, hogy a videónak semmi köze az aktuális helyzethez. Értjük a koncepciót, ugye? 

Látható, hogy sokaknak nem elég az, ami a világban nyilvánvalóan történik. Nem elég érdekes, nem elég pontos, vagy akár azt feltételezik, hogy nem is igaz. Ezért elkezdenek gyártani bizonyos elméleteket, amik akár logikusnak is tűnhetnek, majd ezt különböző csatornákon hangoztatják. Miért teszik ezt? Így okosabbnak tűnnek az átlag „birkánál” és lesz egy szubjektív felsőbbrendűségi érzésük, amitől jobban érzik magukat. Mert ők tudnak valamit, amit te nem. Ők tudnak valamit amit a te egyszerű birka agyad nem képes felfogni.

Te akkora birka vagy, hogy ha azt mondják, akkor otthon ülsz és kezet mosol. De ők, látják a nagyobb képet.

Azt a képet, amit egy futóbolond festett, egy kamu híroldalra azért, hogy az ott megjelenített hirdetésekből ki tudjon préselni két forintot a felsőbbrendű intelligens állampolgárokból. Így ők lesznek az elsők, akik megosztják. Az elsők akik erre rájöttek, és tudják a „megcáfolhatatlan igazságot”. Amit egyébként is gyanítottak ők….hiszen őket nem lehet átverni egy szimpla kézmosással. 

Ajánlott cikkek