Engedd el a rossz párkapcsolatokat

Amikor mérgezővé válik 

Egyes kapcsolatok különösen károsak. Hovatovább, mérgezőek. Gyakran kényelmi szempontok alapján választunk magunknak párt, figyelmen kívül hagyva az olyan fontos jellemzőket mint a másik fél érzelmi intelligenciája vagy támogatásának igazi mértéke, a rendíthetetlen bizalom megléte illetve a képesség egymás jobbá tételére, ösztönzésére. 

Egy kapcsolat akkor jó, ha jól érzed magad benne. Ha a másik fél támogatását, tiszteletét, szeretetét érzed és te is megadod számára ugyanezt. Az olyan kapcsolat, amelynek alapja kizárólag a fizikai vonzalom vagy az átmeneti intenzív “kémia”, egyértelműen halálra van ítélve. Egy jelentőségteljes kapcsolat nem múlhat kizárólag a fizikai jelenléten, mégis sokan bent maradnak egy ilyen kapcsolatban, megszokásból és kényelemből. Egyszerűen azért, mert: ő már úgyis itt van.

Az ilyen kapcsolat előbb utóbb nem csak kellemetlenné, de mérgezővé válik. Ahelyett, hogy értéket adnátok egymásnak, mérgezitek egymás életét. Az állandó vitákkal, a feszültséggel és a másik már jól megszokott mondataival, amelyekről tudjuk, hogy mondani fogja és nyilván mondja is. És ekkor jön a düh, a méreg…

Ne a kézenfekvőt keresd

Nagyon egyszerű összejönni egy kollégával, osztálytárssal vagy valakivel, aki mindig a közelben van. – Hajlamosak vagyunk ezt megtenni, akkor is ha mélyen belül látjuk, hogy ez nem fog különösebb értéket hozni az életünkbe. Még könnyebb ezekben a kapcsolatokban megmaradni. “Megbékélni vele” – ami a valóságban azt jelenti, hogy magadban rágódsz és hitegeted magad, hogy majdcsak jobb lesz. Nem, nem lesz jobb. Einstein szerint a bolond meghatározása nagyon egyszerű. Bolond az, aki ugyanazt csinálja újra és újra, de más eredményeket vár. Kényelemből reménykedünk, kényelemből nem lépünk. Mert ez egyszerűbb. Új kapcsolat után nézni ugyanis félelmetes és kihívást jelent. Felmerül bennünk, hogy mi lesz ha egyedül maradunk. Mi lesz, ha rosszul döntünk. Mi lesz, ha nem találunk jobbat? Az igazság az, hogy az egyedüli amit veszíthetünk ezzel a lépéssel, az egy megkeseredett élet elhagyása. 

Igaz, egy új kapcsolat kialakítása kemény munkát igényel – de minden, ami mellett érdemes kitartani, munkát igényel. 

Mindannyian együtt voltunk valakivel, akiről tudtuk, hogy már nem érdemelte meg, hogy ott legyen és sokunknál most is ott van ez a személy, aki minidg visszahúz. Valaki, aki már rég nem ad értéket életünknek. Valaki, aki mindig csak elvesz és elvesz de semmit sem ad. Valaki, aki rég nem támogat, azért mert félelmei, ragaszkodása, féltékenysége, felülkerekedik mindenen.  Valaki, aki mindig az áldozatot játsza.

Idővel a mérgező párkapcsolatok teljesen részünkké válnak és a kapcsolattal együtt mi is mérgezővé válunk. Rosszindulat és harag fog dúlni bennünk – mindenkiben a rosszat látjuk majd. Nem hiszünk az igazán jó párkapcsolatokban és megvetjük azt, akin azt látjuk: boldog. “Majd meglátja…” “Biztos megcsalja valakivel…” – tényleg ilyen megkeseredett emberré szeretnénk válni? Aki másokban is csak a saját problémáit és félelmeit látja?

Egy megoldás, de nem az egyetlen

Próbáld rendbehozni. Nyilvánvalóan ez az első lehetőség (bár nem biztos, hogy minden esetben érdemes). Határozd el és magyarázd meg a másik félnek mi az, amin mindenképp változtatni kell annak érdekében, hogy a kapcsolat újra működőképessé váljon. Mond el, hogy szeretnéd, ha sokkal jobban támogatna, hogy szeretnéd ha részt venne a fejlődésedben. És bár fontosnak tartod őt, jelen pillanatban ez a kapcsolat téged nem tesz boldoggá. Fontos leszögezned, hogy nem akarod őt megváltoztatni, mindössze csak a kapcsolat működésén szeretnél változtatni. 

Végül kérdezd meg, hogyan adhatsz TE több értéket a kapcsolatnak. Figyelmesen hallgasd meg és annak fényében cselekedj. 

Ha nem változik semmi, vess véget a kapcsolatnak. Nehéz, de szükséges lépés. Ha valaki állandóan csak leszívja az energiád és értelmetlen vitákat, haragot és gyűlöletet szül, teljesen elfogadható az, ha kijelented:

“Ez a kapcsolat már nem jó számomra, tehát tovább kell lépnem.”

Sokszor, a továbblépés az egyetlen lehetőség, hogy új, frissítő és támagató kapcsolatokat szerezzünk. Újrakezdeni, üres kézzel, üres szívvel, harag és megbánás nélkül, felszabadultan: frissebb, erősebb és támogatóbb kapcsolatot hoz létre. Olyan kapcsolatot, amely lehetővé teszi hogy boldog légy, szórakozz és saját erődön felül teljesíts. Ezek azok a kapcsolatok, amelyekre mindannyiunknak szüksége van. 

Ne feledd, mindkét félnek támogatnia kell a kapcsolatot, ahhoz, hogy az fejlődhessen. Két pillér vagytok, amelyek egymás mellett erősek és egyben a létrehozott épületet kapcsolatot együttesen erősítik.

Ajánlott cikkek