Használd Newton törvényét a jó szokások kialakítására

A fenti meghatározás leegyszerűsítve annyit jelent, hogy minden hatásnak van egy azonos nagyságú ellentétes hatása. Newton okos fickó volt, de gyanítom, hogy nem gondolt arra, hogy néhány általa meghatározott axióma felhasználható arra, hogy hatékonyan alakítsunk ki szokásokat! Lássuk, miről is van szó. 

Alakíts ki  jó szokásokat a hatás – ellenhatás törvényével

Newton harmadik törvényének segítségével jelentős változtatásokat érhetsz el az életedben. A dolog rendkívül egyszerű. Amikor egy drasztikus változást hozunk be a hétköznapokba – legyen az egy szigorú diéta vagy bármi más – az ezzel egyenértékű visszahúzó erő rendkívül erős. Ez meg is adja a választ arra, hogy miért bukunk el akkor, amikor hirtelen és gyors változást akarunk.  

Minél nagyobb és gyorsabb a változás, annál nehezebb a fenntartása

Gyorsabban, többet, nagyobbat és most rögtön. Ma már mindenre van gyors megoldás, gyors teszt, gyors barnulás. Valamilyen szinten érthető, hogy hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy minél hamarabb érjünk el minél nagyobb változást. A hétköznapokban és saját szokásaink esetében azonban ez nem ennyire egyszerű. 

“Az emberek rendszeresen túlbecsülik azt, amit egy év alatt elérhetnek, viszont durván alábecsülik azt, amit tíz év alatt megtehetnek”

– Warren Buffett

A tartós és jelentőségteljes változást nem lehet gyorsan kialakítani, ezt meg kell értenünk és el kell fogadnunk. Minél nagyobb intenzitással vágunk bele valamibe, annál nagyobb lesz az ellentétes irányba ható erő, amely előbb-utóbb ellehetetleníti a dolog megismétlését. 

“Hektor életében először elmegy barátjával, Vilmossal edzeni. Hektor minél hamarabb izmos akar lenni. Ezért akkora súlyokkal dolgozik, mint Vilmos, aki már 1 éve folyamatosan súlyt emel. Newton törvénye intenzíven dolgozik, és Hektor másnap a kislábujját sem tudja megmozdítani, ami nyilván megnehezíti azt, hogy a következő napon is ott legyen az edzőteremben.” Vilmos meg röhög, mert erre valók a barátok”    

(Vilmos azért nincs a képen, mert az edzőteremben van)

Ha nem tudod félretenni az egódat, és azt feltételezed, hogy te mindent gyorsan és helyesen véghez tudsz vinni, akkor nagy eséllyel kudarcba fognak fulladni a terveid. 

Minden szokás kialakításához ismétlésre van szükség.

Napról-napra. Újból és újból. Arisztotelész szerint is az vagy, amit újra és újra teszel. Azonban ha minden nap hatalmas erőfeszítésedbe kerül az adott tevékenység, akkor nyilván nem tudod ezt hosszú távon végezni. Márpedig minden szokás kialakításához idő kell. Nem egy nap még csak nem is egy hét. A vélemények megoszlanak, de a dolog valahol 60 és 90 nap között mozog, de ez sincs kőbe vésve. 

Szokások kialakítása vs. feladatok elvégzése 

Ha egy feladatról, projektről van szó, úgy vélem ez a törvény nem érvényesül. Ha valamit határidőre kell elkészítened, vagy megoldanod, akkor ott helyben adj bele mindent, oldd meg, aztán fordíts időt némi pihenésre és meg is van. Azonban ez egy egyszeri feladat, nem pedig egy szokás, amit be akarsz vezetni a hétköznapokba. A kettő közt nagy különbség van. 

Kezdj kicsiben

A szokások kialakítása nem sprint, hanem maraton. Hosszú távon kell gondolkodnod, ezért nem kell beleadnod mindent az első edzésen, hogy aztán az izomláz ellehetetlenítse a következő edzést. A kulcs a fokozatosságban van.

Ha valaminek a beiktatása igazán fontos számodra, akkor ésszel, idővel és fokozatosan vezeted be. Ha nem drasztikus a hatás, akkor az ellenhatás is elviselhető és kezelhető lesz. Fokozatosan nő a hatás, amely lehetővé teszi, hogy fokozatosan alkalmazkodj az ellenhatáshoz is. 

Lassan, csak lassan fejlődj – más módja nincs 

Gondolj egy hírességre, aki egyik napról a másikra lett híresség. Ugyanolyan hamar el is tűnt a gödörben. Ez nem véletlenül történik meg gyakran. A gyors növekedés gyors esést is jelent egyben. Most gondolj valakire, aki fokozatosan, munkával és tehetséggel, lassan kúszott fel a ranglétrán. Az ő hírneve is csökkeni fog idővel, de sokkal lassabban, mint a “hirtelen” kategóriának. 

Gondolj arra, hogy egy labdát fel kel dobnod és el kell kapnod. Ha a sikert abban méred, hogy egy óra alatt összességében milyen magasra dobtad fel a labdát úgy, hogy sikeresen el is kaptad, akkor hogyan érhetsz el jobb eredményt? Ha kisebb távolságra dobod fel a labdát sokszor, vagy ha feldobod párszor amilyen magasra csak tudod és reménykedsz benne, hogy el tudod kapni? 

Fókuszálj egy lassú és kiegyensúlyozott hozzáállásra és sokkal nagyobb lesz az esélyed a sikerre. Ha új szokásokat szeretnél kialakítani és bevezetni, mindig gondolj Newton harmadik törvényére. Minél nagyobb erővel vágsz bele, annál erősebb lesz az erő, ami visszahúzza hosszabb távon. 

Ezzel az eszközzel az eredmények talán később érkeznek, de tartósak maradnak. 

– Article Inspired by BreakTheTwitch.com

Ajánlott cikkek