Hétköznapi zarándok

Zarándoklat a hétköznapokban – egyszerűség, tudatosság

A zarándoklat a testet és lelket erősítő utazás, amely sajátos, egyéni keretek között valósul meg. Mindenki számára más, mindenki máshogy éli meg. A Hétköznapi Zarándok célja, hogy ráébresszen arra, hogy hétköznapjaink nem a szó elcsépelt értelmében vett “hétköznapok”. Minden nap dönthetünk úgy, hogy tudatosan és éberen élünk vagy hagyjuk beszürkülni a hétköznapokat.

Mindannyian zarándokok vagyunk

Ha úgy gondolod, te nem vagy zarándok, tévedsz. Az egész életed egy zarándoklat. Ahogyan a vándor egyik helyről a másikra jut nap mint nap, úgy te is, az életed vonálán, állandó változásokkal szembesülsz. Az utadnak volt egy kezdete és lesz egy vége. Csakis te döntöd el, hogy élvezed-e azt az utat, amelyet kaptál. Érezheted ezt tehernek, félhetsz attól, ami eléd kerül és elégedetlenkedhetsz amiatt, hogy épp egy meredek domb elé nézel. Azonban van egy másik, járhatóbb út is. Elfogadhatod, hogy zarándokolnod kell. Elfogadhatod, hogy az út során dombokkal és lejtőkkel találod szembe magad. Hol verőfényes napsütésben, virágokkal teli mezőn haladsz, hol esőben, sárban és hidegben kell járnod az utad. Elkerülhetetlenül kapsz mindenből. A kérdés az, tudod-e hogyan nézz szembe ezekkel a dolgokkal? Tudod-e, hogy a napsütésből perceken belül borús idő nézhet le rád és tudod-e azt, hogy nem csak virágokkal van szegélyezve a zarándokutad? Tudod-e azt, hogy az eső után alakul ki a szivárvány és akkor a legfrissebb, legtisztább a levegő? 

Amennyiben elfogadod, hogy te is zarándok vagy, elfogadod az ezzel járó terheket is.

A hátadon lévő hátizsák súlyát csak te érzed. Te tudod, hogy könnyíteni kell rajta, annak érdekében, hogy fellélegezhess és több erővel tudd folytatni zarándoklatodat vagy éppen megfelelő méretű terhet cipelsz. Általában, mindenki nehéznek érzi saját terhét. Azért, mert számos haszontalan dologgal töltjük meg életünket. Erről részletesebben a “Minimalizmus- a kevesebb ereje” című bejegyzésben olvashatsz.

Az, hogy életedben mit tartasz fontosnak, azaz, hogy mit hordasz a hátizsákodban, te határozod meg. Nem egyforma terhekkel indulunk és mindenki csak a saját terhét érezheti, csak azt hordhatja magával. Feltételezhetjük, hogy zarándoktársainknak könnyebb, vagy nehezebb a zsákjuk, de sosem tudjuk igazán, mi lapul bennük. Az egyetlen, amelyet hordanunk kell viszont, a sajátunk.  

Miben segíthet neked ez az oldal? 

  • Szokások kialakításában. Olyan szokások kifejlesztésében és elsajátításában, amelyekkel máshogy tekinthetsz az életben eléd kerülő kihívásokra. Nagyon egyszerű példát fogok hozni. Tudod, hogyan reagál az átlagember egy közúti koccanás esetén? Kiszáll az autóból, majd fennhangon, indulatosan elkezdi magyarázni, hogy miért a másik fél volt a hibás. Az ijedtség és a harag lesz úrrá az emberen anélkül, hogy tudná azt kontrollálni. Mennyivel másképp tekintünk arra az emberre, aki higgadtan kiszáll, felméri a szituációt és miközben mi ordítozunk vele, ő megkérdezi, hogy nem esett-e bajunk, majd nyugodt mederbe tereli a beszélgetést. A harag és a düh állapotát azonnal megszüntetni a meglepettség.
  • A tudatosság elsajátításában. Kiegyensúlyozott emberré szeretnénk válni. Ez a blog ebben fog segíteni. Szokások kiakalkításában, amelyek hosszútávon kiegyensúlyozottságot és lelki békét fognak teremteni életedben. A váratlan szituációk és az élet számos megpróbáltatásának elfogadására és minél hatékonyabb kezelésére irányuló jellem kialakítása a célunk. 
  • A terhektől való megszabadulásban, egy egyszerűbb, úgynevezett minimalista élet kialakításában.

Ajánlott cikkek