Hogyan adj helyet az új évnek és az új céloknak?

Miért csak januárban van tele az edzőterem? Miért csak egy új év kezdetekor vagyunk hajlandóak hosszú listát írni a terveinkről, céljainkról? Miért olyan gyenge az elhatározásunk, mint egy motor nélküli Trabant? 

Az én problémám és valószínűleg a tied is ugyanaz: nem adsz helyet az új évnek. Nem adsz helyet az új céloknak és elhatározásoknak. Olyan ez, mint egy vízzel teli pohár, amihez még önteni szeretnénk. A frissen jött folyadéknak nem lesz helye a régi poshadt víztől.

Hiába tűzöl ki új célokat, ha a nyakadban van számos más, részben elvégzett, folyamatban lévő és kudarcba fulladt cél és/vagy feladat. Két megoldást tudok felajánlani: az első, hogy újratervezed és felfrissíted a már meglévő céljaid. A második, hogy kiöntöd a poshadt vizet a pohárból és friss vízzel indítasz. 

Első lehetőség: régebbi célok felfrissítése újratervezése 

Jogosan kérdezhetnéd, hogy mi értelme van? Ha egyszer nem sikerült, mi garantálja, hogy most fog sikerülni? Semmi. A különbség az, hogy most átláthatod hol bukott el a dolog idén. Tanulhatsz az előző hibából. Miért adtad fel, hol volt az a pont, amikor már nem érdekelt, elfelejttetted vagy éppen közbejött valami. Tanulhatsz az a mostani/előző évből és nem kell elkövetned ugyanazt a hibát. 

Második lehetőség: tiszta lappal indulni

Megeshet, hogy már más dolgok érdekelnek, mint egy évvel ez előtt. Megváltoztak a prioritások, és ennek fényében szeretnéd elkezdeni az új évet. Ez azt jelenti, hogy a régi célokat és a régi célokra, életmódra való beállítást teljesen át kell tervezni. El kell felejteni és más aspektusból kell az életedre tekiteni. Az új célokat többnyire nem lehet a régi eszközökkel, az előző célokra beállított életmóddal elérni. Tiszta lap kell. Más nézőpont. Tisztaság. Elengedés. Mindazonáltal, nem hirtelen. 

Fontos szempontok…

Amennyiben célok kitűzéséről van szó, a minimalista koncepció itt is alkalmazandó: a kevesebb néha több. Maximum két, de lehetőleg inkább csak egy fontos célt tűzz ki magadnak. Ne akard megváltani a világot, ne akarj csak egészséges ételeket enni, ha eddig össze-vissza étkeztél, ne akarj 180 fokos váltást. A hűbelebalázs módszer biztos kudarc. Még egy elcsépelt szófordulattal élve, ez nem egy sprint, ez egy maraton. Fokozatosan kezdj hozzá. Lépésről lépésre válts. Ne használd fel az egész energiád az elején, mert a következő hónpra sem marad már, nem beszélve az egész évről.  

Csinálj helyet! 

Lényegtelen, hogy a régi célokat akarod új köntösben vagy tiszta lappal és új elhatározással szeretnél indulni, szükséged lesz némi tisztán látásra. Ehhez pedig el kell törölnöd az útban lévő dolgokat.

Leírom mit értek pontosan ez alatt, a saját példámból kiindulva. Mit csináltam a napokban, azaz év vége felé:

  • Üressé tettem a naptáramat. Pontosabban nem tábláztam be magam teljesen januárra. Bizonyos dolgokra és emberekre nemet mondtam. 
  • Felfrissítettem a számítógépemet. A munkám nagy részét ennek segítségével végzem, így hát ő is megérdemel némi karbantartást. Biztonsági másolatok felülvizsgálata, új, friss operációs rendszer, annak érdekében, hogy a munka zökkenőmentesen induljon az új évben. Ez magában foglalja, hogy az összes haszontalaon folder, dokumentum, zene és egyéb ki tudja milyen fájltól megszabadultam. Újra van helyem és újra repül a számítógép! 
  • Megváltam a szükségtelen dolgoktól. Ezt havi szinten csinálom. A december sem kivétel. Elajándékoztam a szükségtelen ruhadarabokat, letisztítottam az íróasztalomat, megváltam minden olyan dologtól ami nem képviselt értéket számomra annak érdekében, hogy legyen helyem azok számára, amelyek az új évben értéket adnak majd. 
  • Lefutottam a szükséges köröket. Kifizettem a számlákat, elintéztem az elintéznivalókat, semmit nem hagytam januárra. Minden fizetve van, minden amit el lehetett, el van intézve. Nagyon hálás vagyok magamnak emiatt. Sokkal nyugodtabban futok neki az újabb 12 hónapnak. 
  • Megszabadultam a digitális lomtól. Általában ez is havi szintű feladat, viszont ilyenkor különösen mélyen végzem ezt el. Nem hagyok olvasatlan üzenetet a “Bejövő üzenetek” közt, archiválom az összes üzenetet, válaszolok azokra, amelyekre nem válaszoltam majd azokat is archiválom végül egy üres lapot kapok. Szó szerint. Átnézem a promóciós leveleket és mindenről leiratkozom ami már nem érdekel, vagy biztosan nem fog érdekelni az új évben. 
  • Kitakarítottam a hűtőszekrényt. Az Ünnepek alatt gyakran felgyülemlik minden sz*r. Sütemények, két hetes töltött káposzta, a félig megevett csirke és sorolhatnám. Karácsony környékén én is el szoktam engedni magam, viszont az év során (az átlag ember értelmezésében – számomra már nem nehéz) de meglehetősen szigorú diétát követek. Így tehát a hűtőben CSAK az marad, amit ennem kell, annak érdekében, hogy az elvárt teljesítmények megfelelő legyen, minden szempontból. Így tehát bevásárolok a szükséges dolgokból és megszabadulok a karácsonyi káosztól itt is. Amennyiben az egészséges étkezés a célod az új évben, ezt a pontot érdemes kiemeltként kezelned. Csak az maradjon a hűtőben, amit enni szeretnél. Csak olyan ételek maradjanak a lakásban, amelyek a célodnak megfelelőek.
  • Meghatároztam a munkahelyi célokat. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szeretem azt, amit csinálok. Őszintén remélem te is ebben a cipőben jársz. Minden évben átnéztem, hogy mit sikerült véghez vinnem és ezen teljesítmény alapján, meghatározok egy reális és ambiciózus tervet a következő évre. 
  • Értékeltem az évet. Amennyiben lehetőséged van rá, tekintsd át az évet. Hónapról hónapra. Nézd meg, vagy emlékezz milyen célokat tűztél ki az idei évre. Elemezd az eredményeket. Mit sikerült véghez vinned és mit nem. Milyen nehézségekkel találtad szemben magad, melyek voltak a legjobb pillanatok? Én ezt tettem, és egy igazi érzelmi hullámvasút közepén találtam magam. Rengeteg dologban fejlődtem, sok mindent tanultam, számos nehézséggel néztem szembe. Kíváncsian várom, mit hoz a következő periódus. 

Ezek a dolgok igénybe vesznek néhány napot, de hidd el, megéri. A két ünnep közötti időszakot ajánlom a fenti dolgok elvégzésre. Mint mondtam, ezek nagy részét én az év majdnem minden havában elvégzem, mégis, sokak számára az év vége és az új év kezdete nagyobb motivációt jelent. Tehát remélem, hogy te is nagyobb valószínűséggel vágsz bele ezekbe. Sok sikert!

Ajánlott cikkek