Hogyan kerüld el a vitát a karácsonyi vacsorán?

A karácsony tipikusan az az ünnep, amely bizony összehozza a családot. Ha tetszik, ha nem. Mindannyian tudjuk, hogy nincs tökéletes család és ha mindenki egymásra talál, a vacsora nagyon ritkán ér véget vita nélkül. Főleg igaz ez a szentestére, amikor a családtagok néhány pohár bor után bátrabban kérdeznek, mondanak, és csinálnak dolgokat. 

Amikor a nagyi sokkot kap

Mikor a nyitott kapcsolatban lévő féltestvéred bátor dolgokat mond és elfelejti, hogy a nagyi egy másik korszakban nőtt fel. Mikor ugyanez a nagyi a régi barátnőd nevén szólítja az újat. Amikor apukád megint elkezdi firtatni, hogy “amit te csinálsz, az igazából nem is munka“. Nos, ilyenkor szokott robbanni a bomba. 

Ha szeretnéd elkerülni a veszekedéseket/vitákat, a nagymama elkerekedett szemeit és élvezni szeretnéd a karácsonyi hangulatot, a következőket javaslom: 

 • Ismerd fel a saját sebezhető pontjaidat. Tudd, melyek azok a dolgok, amelyek nálad csapják ki a biztosítékot. Emlékezz rá, hogy senkinek sem kell bizonyítanod semmit. Szinte biztos, hogy elő fog jönni az, ami kiakaszt. Készülj fel rá és rendezd stílusosan. Ne légy olyan, mint a nyuszika a létra és a róka. Ne húzd fel magad előre. 
 • A Nyuszika a létra és a róka
  Nyuszika ballag az erdőben – egy létrát akar kölcsönkérni a rókától. Útközben eszi magát: – Kiváncsi vagyok, ideadja-e a létrát. Á, biztosan, a múltkor is adott cigit. Persze, ki tudja? Néha olyan irigy tud lenni. Lehet, hogy nem is akarja ideadni. A szemét, biztosan kitalál majd valamit, csak ne kelljen ideadnia. Hogy lehet ez ilyen aljas. Egyszercsak felbukkan a róka:- Szia nyuszika! Hova mész?- Tudod mit?! Le vagy te sz@rva a létráddal együtt! – mondja nyuszika.
 • Ne légy makacs. Ne akarj ráerőltetni senkire semmit, ne akarj meggyőzni senkit semmiről. Az, hogy te hogy éled az életed, a te dolgod. Lehet, hogy ezt mások nem így vélik és belekötnek a tiedbe, de benned legyen annyi, hogy nem teszed meg ugyanezt. Ne menj bele ugyanabba a vitába, amelybe minden évben. Tereld el a témát, akár egy határozott: “ne most beszéljünk erről” mondattal.
 • Beszélj meg biztonsági szót a pároddal Ha a párod kevésbé ismeri a szüleid vagy éppen túl jól és valamelyikőtök olyan mederbe tereli a beszélgetést, ami a másiknak nem tetszik, használjátok a biztonsági szót. Lehetőleg ne ugyanazt, amelyet szex közben…a lényeg, hogy odaillő de mégsem odaillő legyen – hogy a kedves férjed/feleséged a harmadik bor és a harmadszorra hangsúlyozott “Fahéjnudli” szó után értse már meg, hogy mi a szitu és maradjon csendben.
 • Politika, sport és vallás tabu. Minden áron próbáld terelni a szót, ha ezek valamelyike megjelenik az asztalon. Te semmiképp se hozd elő, de ha más teszi, próbáld más irányba terelni a beszélgetést. 
 • Csínján az alkohollal. Ha te vagy a házigazda, gondoskodj arról, hogy egyszerre csak 1 pohár bor/sör legyen az asztalon. Csak elegánsan, keveset tölts újra, ha valakinek üres a pohara. Senkit ne hagyj lerészegedni és te is próbálj józan maradni. Persze egy-két pohár bor simán belefér. 

Mérges és igazságosztó helyett légy megértő és együttérző

Egyeseknek a karácsony nagyon nehéz időszak. Az év során sok minden történhetett. Szeretett személy elvesztése, szakítás, depresszió, anyagi problémák. Mindez ott lappang az egyénben, és ha támadásnak érzi a másik ember kérdését, mondatát, könnyen elfajulhatnak a dolgok. Kerüld az ilyen megjegyzéseket, kérdéseket: “És lecserélted már az autódat?” “Miért nem békültök ki Évával?” “Én megmondtam, hogy az a lány nem neked való!” Ha más kérdi őket és látod, hogy az adott személyt rosszul érinti, lépj közbe, védd meg, légy együttérző. 

Levegőzz

Ha úgy érzed túl sokat kaptál a “jóból”, vagy nagyon rádszállt a nagynéni, senki nem fog megállítani, ha azt mondod levegőzni szeretnél vagy ki szeretnél menni a mosdóba. Hagyd ott a társaságot. Ajánld fel, hogy kimész sétálni a kutyával vagy játszol kicsit a gyerkőcökkel. Esetleg vonulj el, vegyél néhány mély levegőt. Emlékezz, hogy te vagy az erősebb, te vagy a szilárdabb személyiség. Téged nem lehet megtörni néhány szóval. Ne add meg az örömet, hogy ki tudtak kezdeni. Tiszteld őket, akkor is, ha ők nem teszik. Nem kell mindenkit szeretni vagy kedvelni, elég nekik megadni a tiszteletet. A fene megeszi majd ezeket az embereket, ha látják, hogy nem tudnak fogást találni rajtad.  

Néhány taktikai trükk, ha te vagy a házigazda

 • Hívj meg ismeretlen embereket. Ha olyan emberek isvannak azasztalnál, akiket a többiek nem ismernek, kevesebb eséllyel szítanak vitát.
 • Ültesd az embereket tudatosan. Ha Pisti meg Jancsi állandóan veszekednek, ültesd szét őket úgy, hogy lehetőleg na hallják, ne lássák egymást, ne legyen egyszerű beszélgetniük. Érted a koncepciót, nem?
 • Használj füstölőt, illatos gyertyát, kellemes karácsonyi zenét Alapozd meg a nyugodt hangulatot néhány füstölővel (kamilla, jázmin, levendula), illatos gyertyával (fahéj-alma) és kellemes karácsonyi zenével. Vess be mindent, ami nyugodt hangulatot teremt. 

Ajánlott cikkek