Letört és megtört vagy?

6 tanács ami segíthet…

Eddig feketének és fehérnek láttam a világot, de hirtelen minden szürke lett.

-Cecelia Ahern

Ha úgy érzed, Füles, a Micimackó c. meséből motivációs könyvet írhatna, a te állapotodhoz képest, akkor talán a “letört” nem a megfelelő fogalom a helyzeted leírására. Mégis, néha érezzük úgy, hogy mélyebben vagyunk mint valaha. Sokszor okkal, de néha ok nélkül is ránk törhet ez a nyomasztó, már – már depresszív érzés. 

Hajrá! Ezaz! Meg tudod csinálni és persze a lehetetlen nem létezik b*llshit.

Nem fogom azt mondani, hogy fel a fejjelboldognak kell lenned és nem szándékozom motivációs idézeteket rád erőszakolni, mert ebben az időszakban ez vajmi keveset ér. Próbálják rögeszmésen belénk súlykolni azt, hogy mindig boldognak kell lenni, mindig pozitívan kell gondolkodni. Igen, ezeknek a dolgoknak megvan az előnye, de az, hogy az ember 24/7 ilyen tud lenni, az hazugság. Semmi baj nincs azzal, ha néha az átlag alatt érzed magad. Ezt számos dolog kiválthatja és senki, ismétlem senki sem kivétel alóla. A legjobb motivációs előadó, a leggazdagabb ember a városban, a legbefolyásosabb és legsikeresebb üzletember, a legjóképűbb srác. Mindegyiküknek vannak letört és megtört napjai-hetei. Te sem vagy kivétel. És legalább amiatt nem kell mostmár rosszul érezned magad, hogy rosszul érzed magad. 

Gyakorlati tapasztalatokat tudok csak megosztani veled, amelyek számomra beváltak. Ez nem biztos, hogy neked is segíteni fog, de ha kipróbálod, sokat nem veszíthetsz. Íme:

1. Készíts listát. Gyakran a fejünkben lévő káosz és a rengeteg tennivaló okozza a csüggedtség érzését. A kilátástalanság, a felhalmozott feladatok alól, amelyek számos oldalról nyomják súlyos teherként vállunkat, de foggalmunk nincs hogyan és melyikkel kezdjük. Néha a munka, néha a ház körüli tevékenységek, vagy éppen az, hogy nem haladunk a célunk felé. Akár mindhárom. Ragadj tollat és papírt, írd fel a legnyomasztóbb teendőket. Ezzel már nagyon sokat elértél – irányításod alá vontad a dolgokat.

2. Cselekedj. Nézd meg a listád élét. Az egy nagy feladatot jelent? Semmi gond, oszd el apró darabokra és kezd a kirakós első darabjával. Amint nekikezdesz a “kirakósnak” máris jobban fogod érezni magad. Lehet, hogy még mindig magad alatt vagy, de legalább már csinálsz valamit. Valamit, aminek értelme van. Sokkal jobb ez, mint egész nap sajnáltatni magad. 

3. Mozogj. Lehet ez a legutolsó dolog, amit tenni akarsz, de sportolj valamit. Menj el egy hosszú sétára, egy futásra, menj le az edzőterembe – bármit, amit sportként űztél/űzöl, megfelel. Nem kell életed legkeményebb edzését lenyomnod, a lényeg, hogy csináld, tudod: “Just do it!”

4. Zuhanyozz le és kényeztesd magad. Ha az alsógatyádban, büdösen ülsz a sötét szobában, ne csodálkozz, hogy a bili füle is vidámabb nálad. Zuhanyozz le és borotválkozz meg / sminkeld ki magad (nem feltétlenül mindekettőt). Szedd rendbe magad! Vedd fel az egyik olyan ruhádat, amit nagyon szeretsz és menj el valamerre. Egyedül, másokkal, lényegtelen. Tedd meg, még ha minden porcikád is vonakodik ettől.

5. Hallgass éleltő zenét.  A zene éltet és szórakoztat. Nekem ez a szám a kedvenceim közé tartozik ilyen esetekben és mindig arra késztet, hogy egy magasabb fokozatba váltsak! De persze ízlések és pofonok. Készíts egy “Feel Good” playlist-et és menj a szomszédok agyára!

6. Beszélj róla. Igen, beszélj róla a párodnak, az igazi barátaidnak, a családtagoknak. Használd őket lelki szemetesládának. Nincs ezzel sem baj. Engem sokszor felhasználtak ilyen célokra, de sosem bántam. Ugyanis erre, mindig szüksége van valakinek. És ha ÉN éppen lelkileg összeszedett vagyok, szívesen segítek annak aki éppen nem az. Akár 15 perc hallgatással és bólogatással. Mert tudom, hogy a kocka nem csak hogy fordulhat, de fordulni is fog! 

 Ha szeretnél több hasonló cikket olvasni kövess minket Facebook-on!

Ajánlott cikkek