Miért cseréld le a lakásban az összes izzót LED-re?

Mert megéri. Itt akár be is fejezhetném a bejegyzést. Persze a dolog nem ilyen egyszerű és nem is feltétlenül igaz mindenkire. Nekem megéri. Így már pontosabb. A minimalista életszemlélet egyik fontos alapköve, hogy a költséghatékony és környezetbarát megoldások mindig előnyben részesülnek. 

Így tehát vettem egy nagy levegőt, ezzel együtt egy meglehetősen nagy összeget is – egyenesen ki a pénztárcámból, és kisebb kockázatot vállalva, egy relatív ismeretlen gyártótól akciós áron vásároltam 12-13 db LED izzót (pontosan annyit, hogy mindegyik hagyományos izzót a lakásban lecseréljem erre)

Spoiler: 1 év telt el és még működnek. Remélem lesz belőle 10 is.

Tévhitek a LED izzóval kapcsolatban

Hideg fénye van” – A hideg barátságtalan fényt el lehet felejteni. Sokan azért tartózkodnak a LED izzó vásárlásától, mert úgy gondolják hogy ennek tipikusan fehér és barátságtalan színe van. Az igazság az, hogy már több éve megoldották ezt a problémát. A keleti kultúrákban jobban kedvelik a fehér fényeket, ellentétben velünk, akik a melegebb árnyalatokat kedveljük. A gyártók nagy része már alkalmazkodott ehhez és a színhőmérséklet egész skáláján vásárolhatunk LED izzót. 

Mint ahogyan az a táblázatból kiderül, a 2600 – 3000 Kelvin körüli értékek már igencsak kellemes hangulatot árasztanak, de választhatunk ennél hidegebb árnyalatot is. Egy ehhez hasonló táblázat és az adott izzó Kelvin értékre minden tisztességes LED terméken fel van tüntetve. 

“Nehezen melegszik fel” – Valóban létezett ez a probléma. Egy ideig. Nem világított teljes erővel, szükség volt akár több percre is, mire elérte a megfelelő állapotot. Ma már minden LED-es izzó azonnal felkapcsolható, nincs bemelegedési ideje. 

Mi a különbség az izzólámpa, halogén, kompakt fénycső és led között?

A hagyományos izzólámpa és a halogén izzóról nem írnék sokat, élettartam és energiatakarékosság szempontjából nincs számottevő különbség köztük, de kinézetben sem igazán. Az úgynevezett kompakt fénycső (CFL) már valamivel hatékonyabb ha energiatakarékosságról van szó (ez az amelyiknek fura spirál kinézete van) de sok hátránya is van és ezzel nem igazán kívánok most foglalkozni. Nem erre érdemes váltani ha váltasz, akkor sem, ha olcsóbb. A LED magasan übereli, minden szempontból – kivétel az ár.

Milyen előnyei vannak a LED izzónak? 

  • Jelentős energiatakarékosság. A reklámok szerint 80-90%-al kevesebbet fogyasztanak, a valóságban valahol 70% körüli értékről beszélhetünk, ami szintén nem elenyésző. Nyilvánvalóan ez a legnagyobb előnye, magyar szemmel. 
  • Élettartam. Egy hagyományosizzó 1000 órán keresztül biztosít nekünk fényt, ha élete során nem kerül válságba és nem múlik ki hamarabb. A LED fényforrás legalacsonyabb becslések szerint is 10-15-25 ezer órát állják a sarat. Lehet, hogy mi purcanunk ki hamarabb vagy a teknősbéka, mint a LED égőnk. 
  • Állóképesség. Míg a hagyományos izzók, neoncsövek és CFL-ek érzékenyek a kapcsolgatásra, a LED-nek meg sem kottyan. Korlátlanul kapcsolgathatjuk, ez nincs befolyással az élettartamára. 
  • Kíméletes és egészséges. Nem vibrál és nem rontja a szemet sem. A fénytechnikusok szerint is a legjobb lehetőség a természetes fény helyettesítésére.
  • Környezetbarát. És biztonságos. Bár izzónak nevezzük, véletlenül sem izzik, csak épp felmelegszik. Kézzel bátran hozzá lehet érni. Gyakorlatilag a hagyományos izzók rengeteg energiát csak a hőtermelésre pazarolnak el, aminek eredményeképp még meg is sérülhetünk, ha bal* … – ha ügyetlenek vagyunk.

Milyen hátrányai vannak a LED izzónak?

  • Ár. Bár az utóbbi években jelentősen csökkent a LED-ek ára (néhol minősége is), továbbra sem beszélhetünk egy olcsó árucikkről.  
  • Fényerő. Figyelnünk kell arra, hogy megfelelő erősségű LED-et vásároljunk. A LED fényereje (amit mellesleg Lumenben “lm” mérünk) a fogyasztás csökkenésével arányosan csökken. Viszont ez a probléma is megoldódni látszik, mivel egy 10 WATT-ot fogyasztó LED már megközelíti egy 100 WATT-os hagyományos izzó erejét. 

Megéri LED izzóra váltani?

Amennyiben abban a lakásban tervezel még élni hosszú ideig, amelyikben jelen pillanatban, akkor igen. Ha egyszer kicseréled ezeket az izzókat, nagy valószínűséggel és egy kis szerencsével el is felejtheted, hogy létezik olyan, hogy kiégett égő. 

A legpesszimistább számolgatások szerint is, 5 év alatt megtérül az áruk. Egyes becslések, használat gyakorisága és egyéb faktorok függvényében ez lehet akár 1 is. Innentől kezdve pedig nyereséges. Abban az értelemben, hogy komoly összegeket spórolhatsz meg a villanyszámlán, illetve környezetbarátabb technológiát is használsz. Minden szempontból megéri.  

Ha albérletben laksz, illetve úgy gondolod, hogy nem sokáig lesz a te várad az, ahol most vagy, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy fogod a kis izzóidat és viszed őket magaddal, szóval ebben az esetben ez a megoldás nem neked szól. Pontosabban még nem. 

Tetszett a bejegyzés? Kövess minket Facebook-on és egyszerűsítsd le az életed! 

Ajánlott cikkek