Miért kelsz fel reggel az ágyból?

Ezt a kérdést akár így is fel lehetne tenni: mi értelme az életednek? Mielőtt mélyebbnél mélyebb gondolatokba merülök, had osszam meg, hogy készültem erre a cikkre, és megkérdeztem néhány embertől azt, hogy miért nyomja ki az ébresztőt és mi motiválja arra, hogy reggel kimásszon a jó meleg ágyból?

A kedvenc válaszom ez volt: 

“Mert pisilni kell.”

Mások az egyértelmű és logikus “munkába kell mennem” választ adták. Megfigyeltem azt is, hányan használják közülük a “kell” szót. Mindenki használta. Csak kevés olyan válasz érkezett, ami tetszetős vagy akár élettel teli lett volna. Ezért, szinte biztos voltam benne, hogy ha megkérdezek egy gyereket arról, hogy ő miért kel fel reggel, akkor merőben más típusú választ fogok kapni. Nem tévedtem.  

Volt olyan felnőtt is, akin láttam, hogy egészen komolyan elgondolkodtatja a kérdés, majd egy olyan választ adott, amit nem tudtam hová tenni. 

Van egy kis kontraszt a válaszok között, ugye? 

A japánok nevet is adtak neki: Ikigai

A japán kultúrában az “IKIGAI” ismert főnév. Legelterjedtebb jelentése: az élet értelme. Okinawa szigetén azonban máshogy használják a kifejezést: az ok, ami miatt nekivágsz a napnak. Ez nem más, mint a szenvedélyed, ami előre viszi az életed. Az ikigai-t sokféleképpen értelmezik. Tudatállapot, belső erő, a boldogság egyik formája, talán. Azonban érdemes megjegyezni, hogy határozottan állítják: “ha a jelen árnyékos vagy borús, de az egyénnek van egy terve a jövőre nézve, akkor megtapasztalhatja az Ikigai-t.”

TE miért nyomod ki az ébresztőórát? 

Iskolába kell menned. Munkába kell menned. Tanulnod kell. Jut eszembe, megnyomod a szundit néhányszor vagy azonnal fent vagy? Sokat elárul. A koránkelés szinte mindenki számára nehéz. Ez nem nagy titok. De ezerszer nehezebbé válik akkor, amikor úgy érezzük, hogy nincs célja vagy értelme annak, hogy felkeljünk. 

Érdekes, hogy amikor a megszokott reggeli rutinból kilépve, reggel valami általunk kedvelt vagy akár szokatlan dolgot kell csinálnunk, azonnal és probléma nélkül kipattanunk az ágyból. Miért van ez? Nos kérlek azért, mert akkor tudod, hogy valami értelmeset fogsz csinálni. Valami fontosat fogsz véghezvinni. Valami jó vár rád. Lényegtelen melyik, reggel már pörögsz. 

Találd meg a szenvedélyed

Ennél elcsépeltebb sz*rt tudtam volna alcímnek adni? Talán azt, hogy légy boldog. Oké, miért olyan fontos, hogy megtaláld a szenvedélyed? Azért, mert amint ez megvan, értelmet nyer az életed. Nyilván, az egyik legjobb dolog, ha a munkád egyben a szenvedélyed is. Ennek ellenére, én egy kezemen meg tudom számolni azokat az embereket, akiknek egyben szenvedélye is a munkája.

Ha úgy érzed nagyon nem a te munkád az, amit csinálsz

  • Attól mert a munkád nem a szenvedélyed, nincs veszve minden. Ha tudod mit szeretsz csinálni, az már fél siker. Ha nem, akkor komplikálódik a szituáció. Induljunk ki abból, hogy tudod. Szeretsz fotózni. Munka előtt/után sétálj egyet és fotózz. Szabadidődben olvass minél többet a fotózásról.
  • Dolgozz ki egy tervet. A robotmunkádnak máris megvan az értelme. Kezdj el félretenni némi pénzt egy jó kamerára és egy fotótanfolyamra. Amint megvan az összeg: iratkozz be. Robotolj még annyit, hogy pár hónapra elegendő tartalékod legyen. Nem biztos, hogy a fotós karriered egyről a kettőre beindul, ne legyél naív.
  • Válts munkát. Amint megvannak az anyagi feltételek, a megfelelő tudás és a tárgyi eszközök, munkát válthatsz.   

Nem baj, ha a mostani munkád mókuskerék. Fogadd el hogy most ez van, de ne törődj bele. Amint ebből a mókuskerék munkából származó jövedelmedből félreteszel arra, hogy fejlődj abban, ami a szenvedélyed, már másképp láthatod ezt az átmeneti munkát. Már lesz erőd felkelni. Nem nagy titok. A lényeg abban van, hogy ne szürkülj bele a hétköznapokba, még ha azok szürkék is. Ha tudod, hogy ki kell bírnod egy napot azon az átkozott helyen ahol nem becsülnek meg, ahol utálsz lenni, akkor tudd, hogy van kiút. Tudd, hogy már van egy terved, a szabadulásra. 

A válasz(aim) a saját kérdésemre: miért kelsz fel reggel?

Számomra három válasz lehetséges és három válasz tűnik értelmesnek.

  • Az egyik az, hogy azt csináljam amit szeretek 
  • A másik az, hogy elérjem, hogy azt csináljam amit szeretek 
  • A harmadik az, hogy legyen egy Julcsi, legyen Vasember és észre tudjam venni az énekesmadarat. Azért, hogy értük és miattuk gond nélkül, céltudatosan ébredjek, várva az új kihívásokat. 

Ha tetszett a cikk és szeretnél tudatosabban élni, akkor nincs más dolgod, mint követni a Facebook oldalunkat és láthatod a legújabb írásokat! Köszi előre is!

Ajánlott cikkek