Miért ne hasonlítsd magad másokhoz?

“Ő okosabb nálam, ő tehetségesebb, neki pedig szebb autója van. Ő gazdag családból származik, neki nagyobb háza van. Neki nagyobb az orra, de nekem sárgább a fogam. Neki szebb a mosolya, de nekem több barátom van a Facebookon.”

Gyakorlatilag nap mint nap, sőt óráról-órára hajlamosak vagyunk másokhoz hasonlítani saját magunkat. Munka, pénz, külalak. Az összehasonlítandó dolgok tárháza végtelen, ahogyan az egymáshoz hasonlítgató emberek száma is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint mikor megkérdezzük valakitől: “Mi a foglalkozásod?” 

Amint kimondja a választ, fogaskerekek százai kezdenek el forogni az agyunkban és indul az elemzés: többet keres nálam/kevesebbet keres nálam. Jobb munkája van mint nekem/rosszabb munkája van. Társadalmilag elismertebb/kevésbé elismert. Felnézek rá, vagy sem. Azonnal címkézünk és hasonlítunk. A hasonlítás mércéje pedig mindegy egyes alkalommal te magad vagy. 

Hogy ez miért baj?

Érvek a hasonlítgatás ellen

  1. Az összehasonlítás sosem igazságos. Általában hajlamosak vagyunk a másik legjobb tulajdonságát a mi legrosszabb tulajdonságunkhoz párosítani. Ez így semmiképp sem fair, de ha a két legjobb tulajdonságot hasonlítanánk össze, az sem lenne objektíven mérhető, amivel el is érkeztünk a következő ponthoz.
  2. Az összehasonlításhoz szükséges lenne egy mértékegység. De csak egy bolond gondolja azt, hogy egy jó tulajdonság mérhető. Mégis miben akarod mérni? Filantrópméterben? Vagy hupilila-vektorban? Esetleg gonoszság-skálán? Ugyanmár… 
  3. Az összehasonlítás ellopja az idődet. Ha azon agyalsz, hogy a kollégád miért tudott több dolgot megcsinálni, vagy a szomszédnak miért szebb az autója, akkor a saját idődet rabolod értelmetlenül. Ami részben már választ is ad arra, hogy miért lehetnek hatékonyabbak az emberek körülötted? Talán mert kevesebb időt fordítanak a másokhoz való hasonlítgatásra és a saját dolgukkal foglalkoznak?
  4. Az egyediség nem összehasonlítható. Szeretünk magunkra egyediként gondolni, ugye? Azok is vagyunk, nagyrészt. Kivéve, ha próbáljuk folyamatosan leutánozni mások viselkedését, öltözködését. Azaz, ha megpróbáljuk magunkat valakivel összehasonlítani. Ha valóban egyedinek érzed magad, semmi szükséged arra, hogy másokhoz hasonlítsd magad. Egy gyermek rajzát összehasonlítanád egy Munkácsy festménnyel? Mindkettő lehet értékes? Mindkettő lehet egyedi? Össze lehet őket hasonlítani, objektíven?
  5. Semmit nem nyerhetsz vele, de rengeteg veszteni valód van. Az összehasonlítgatás miatt elvesztheted a motivációd, az önbecsülésed…az életkedved. Nyerni semmit nem nyersz, ugyanis mindig lesznek nálad jobbak és szebbek.
  6. Soha nincs vége. Ezt a szokást csak tudatosan lehet megszüntetni. Ha nem figyelünk arra, hogy ne hasonlítgassunk, akkor mindig hasonlítgatni fogunk. Olyan ez mint az irigység, a vágy vagy a harag. Nem árt észrevenni. Nem árt túllépni rajta. 
  7. A rossz emberre teszi a hangsúlyt. Egyetlen egy életet tudsz (úgy ahogy) irányítani. Ez a sajátod. Ha viszont mások életén töprengsz, akkor a sajátoddal nem tudsz foglalkozni, és a sajátodat nem tudod kedved szerint alakítani.
  8. Haragot és neheztelést szül. Neki miért sikerül? Nekem miért nem? Neki miért van? Nekem miért nincs? Előbb utóbb harag és igazságtalanság érzet fog eluralkodni rajtad. Haragudni fogsz egy személyre, csak azért, mert neki jobb mint neked. Pedig ő erről nem tehet. Csak azért haragszol, mert hasonlítgatsz. Nem fair.
  9. Megfoszt az örömtől. Ha végre sikerül törleszteni a lakáshitelt és megvan a saját lakásod, végre… Adósság nélkül. Na de ott van Feri, akinek szintén saját lakása van, és 2 szobával több. Sokkal jobb környéken. Koncentrálj arra, ami neked van. Amiért boldog lehetsz. Ha nem teszed, az összehasonlítás minden alkalommal el fog szomorítani. 
(Na jó, igazából mindketten okosak…mondjuk egy seprűhöz viszonyítva. Vagy buták, Albert Einsteinhez képest?)

Hogyan szüntesd meg a hasonlítgatás iránti vágyat? 

Tudatosítsd a saját értékeidet és sikereidet.

Lényegtelen, hogy énekes, szakmunkás, anya, mérnök, ügyvéd vagy éppen kertész vagy. Van egy saját kialakított világnézeted, amelyet a téged ért hatások alakítottak ki. Vannak céljaid, amelyek csak rád jellemzőek, van egy tempód, ami szintén rád jellemző. Tudsz szeretni, hozzájárulni mások jólétéhez, értesz valamihez, vagy akár több dologhoz. Az, hogy mások mennyivel csinálják jobban vagy rosszabbul amit csinálnak, nem rád tartozik. Neked egyetlen egy feladatod van. Az, hogy fejlődj. Az, hogy jobb ember legyél mint tegnap voltál. Hogy hatékonyabb legyél, mint előző héten/hónapban/évben. Tehát ha valakihez hasonlítani akarod a sikereid, az legyél te magad.  

(Egyesek hidegfejűek, megfontoltak…te meg csak egy keksz vagy. Micsoda szívás!)

Keresd a nem összehasonlítható értékeket

Ki tudod valamilyen mértékegységben fejezni, hogy mennyire szeretsz valakit? Ki tudod fejezni centiméterben vagy méterben, hogy mennyire vagy hálás valamiért? Azért nem tudod ezeket mérni, mert nem mérhetőek. Ezek irányába kellene menni. 

Versenyezz kevesebbet. Értékelj többet.

Van, ahol és amikor versenyezni kell. A játék kedvéért, a sikerélmény kedvéért. De nem kell egész életünkben versenyeznünk. Kidobtak minket erre a világra, pont egy időben, most itt van a lehetőség, hogy együtt, közösen alkossunk valamit. Ehelyett megpróbáljuk folyamatosan legyőzni egymást, megpróbálunk uralkodni egymás felett. Megmutatni a másiknak, hogy mi felette állunk. De kinek bizonygatsz, ha másik nem hasonlítgat és nem érdekli, hogy te éppen azon erőlködsz, hogy megmutasd: felette állsz?

Emlékeztesd magad, hogy semmi és senki nem tökéletes.

Hiába látsz egy “tökéletes” életet. Egy tökéletes párt vagy egy patyolat tiszta házat. Ha ez segít, emlékeztesd magad arra, hogy amit látsz, az csak egy részlet. Sosem látod az egész képet. Ha neked ez jól esik, emlékeztesd magad, hogy hiába tűnik tökéletesnek, nem az. Ahogyan azt mondani szokták, mindenkinek megvan a saját keresztje. Attól, mert valakinek az élete bizonyos aspektusból jobb mint a tied, nem azt jelenti, hogy neki minden tálcán lett felszolgálva, vagy éppen semmilyen nehézségbe nem ütközik élete során. Ezért tehát ne címkézz és soha ne mond azt, hogy “neki könnyű“. Ezt sosem tudhatod. 

Szeretnél több hasonló cikket olvasni a tudatosságról és az önfejlesztésről? Nagyra értékelném, ha követnéd az oldalt. Mindketten nyernénk vele! 🙂 

 Article Inspired By BecomingMinimalist.com / A Helpful Guide to Stop Comparing Yourself to Others

Ajánlott cikkek