Miért pont Kassa?

Ez a kérdés hangzott el többször is az ismerősöktől, amikor párommal úgy döntöttünk, eltöltünk néhány napot Kassán.

(Koronavírus előtti bejegyzés) 

Miért pont Kassa? 

Az augusztus 20-ának köszönhető hosszú hétvége az árak röhejes emelkedését eredményezték a magyarországi szállásadóknál. Viszont mindenképpen ki szerettük volna használni a szabadidőt, de a röhejes árak miatt ebben a periódusban semmiképp sem Magyarországon. Ezért a Booking.com-on nézelődve ráleltem Kassára. Néhány kép megvizsgálása után, a döntés egyértelmű volt: Kassára megyünk.

Aki Szlovákiába utazik általában Pozsonyba megy és úgy gondolja, ezzel látta az országot. Miközben ott ül csendben és közel, Szlovákia keleti részén: Kassa. Egy kisváros ami feledhetetlen élményt adhat pároknak és családoknak egyaránt. 

Nem feltétlenül népszerű célállomás 

Ha az átlag City Break-et nézzük, inkább Párizs, Velence, London vagy Berlin ugrik be. De mi a helyzet a kevésbé ismert célállommásokkal, a kisebb mesebeli városokkal (van aki látta az Erőszakik c. filmet – angolul in Bruges), és a hattyúkkal? Mi van azokkal a városokkal, amelyekbe valószínűleg sosem fogunk eljutni, mert nem adtak otthont népszerű filmeknek, nem a romantika fővárosai vagy éppen nem hangzik olyan menőn, hogy épp Kassán vagyunk? 

Minimalista szemmel Kassa egy kiváló választás. Tiszta, szép és költséghatékony. Néhány napra igazán jó kikapcsolódást biztosít. 

Árak és helyek

Reggeli, ebéd, vacsora

A reggelinket a hotelben fogyasztottuk, mivel ez benne volt az árban. A Booking-on érdemes az ilyen szállásokat választani, nekem mindig kényelmesebb a szálláson reggelizni. Remek ajánlatokat lehet találni, főleg ha már többször foglaltál a Booking-on és a “Genius” szint egyikén vagy, ami gyakran ingyen reggelit vagy 10-15% kedvezményt biztosít.   

A Bankov Hotelre esett a választásunk. Nem voltunk biztosak benne, hogy a város mennyire lesz érdekes, ezért a szállással kapcsolatban biztosra mentünk. A külvárosban található erdei ösvényen visz az út a hotelhez, és amikor azt hinnéd, hogy innen már csak az erdő közepébe érhetsz a senki földjére, egy éles kanyar után megjelenik előtted teljes pompájában a Bankov Hotel.

Bankov Hotel és Wellness

A hotel nem volt túlzsúfolt, ahogyan a Wellness részleg sem. Sokszor csak kettesben voltunk a szaunában és a medencében is.  

Általában az óváros centrumában, a Fő utca központi szakaszán vacsoráztunk (a “Friends” névre hallgató étteremben kétszer is) és minden alkalommal 17 és 20 euró között fizettünk a vacsoráért két főre, borravalóval együtt.

A Szent Erzsébet-dóm határozottan dominálja a teret. Nagyon szép látványt nyújt este és nappal egyaránt. Nem hiába Kassa egyik legjellegzetesebb épülete. Mindig olyan helyet választottunk a vacsoránál, amelyik rálátást biztosított a székesegyházra. 

Hatalmas állatkert és nyári bobozás 

Meglátogattuk az állatkertet is, amely a várostól mindössze néhány kilométerre található ( Kavečany). Itt van a nyári bobpálya is, ami szintén kihagyhatatlan. Az állatkerbe 10 euróért mehetünk be, ami elenyésző összeg, mivel nem az átlagos kis ketrec és szomorú állatok kombinációval találkozhatunk. Hatalmas zöldövezeten terül el, egy fél napot lazán el lehet itt tölteni. Az állatoknak olyan nagy terület áll rendelkezésükre, hogy a medvét például meg sem találtuk. 

A nyári bob közepes szintű adrenalinlöketet ad, mindeképp érdemes kipróbálni egyszer-kétszer, mivel nem egy eget renegető összeg (3 euró/kör). Ne félj, nem fogsz kiesni belőle, viszont jó kis élményben lesz részed, főleg ha még nem próbáltad (mellesleg Visegrádon is kipróbálhatod). 

Az állatkertet és a nyári bobot itt találod. A parkolás 2 euró/nap. 

Aquapark, vagyis Aupark 

Miért nevezne el valaki egy plázát Aquaparknak, ha nincs is benne Aquapark? Ez a kérdés foglalkoztatott pár percig, majd rájöttem, hogy nem tudunk olvasni és igazából itt Aupark-ról van szó, ami nem más mint egy nagyon érdekes építésű – de ezen belül egy mezei pláza megnevezése. Árak tekintetében semmi extra, Magyarországon is hasonló árakért vásárolnál. 

Szepesi vár (Spišský hrad) 

l Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű várrom-együttese. 1993-ban a Szepesi várat és a közeli környék kulturális műemlékeit bejegyezték az UNESCO Világörökség jegyzékébe. Ennyi most elég is történelmi bevezetőnek, a lényeg, hogy amennyiben autóval mentek, ezt nem szabad kihagyni.  Egy órányi távolságra (kb 65 km-re) található ez a fantasztikus építmény. A belépő itt is 10 euró környékén volt, de ezt sem nevezném kidobott pénznek. Ha nem érdekelnek a középkori fegyverek, eszközök (engem nem különösebben) akkor a múzeumi részt kihagyhatod, a kilátás kárpótól majd, a várból.

Ha valaki Kassát választja célállomásnak és azt mondja, nem az ő világa, akkor lehet hogy a fentebb említett film egyik híres jelentével fogok reagálni.

Ja és persze a Kofola!

Szlovákiában a csapból is ez folyik. Na jó, a csapból nem, de úgy csapolják, mint a sört. A Kofola megtévesztő ital, ugyanis azt gonolnád, hogy kóla, de ha mégis kóla ízre számítanál, csalódás fog érni. Ha viszont nem kólát vársz, akkor lehet, hogy még szeretni is fogod. Az íze? Szerintem leírhatatlan. Menj el Kassára és próbáld ki!

Ajánlott cikkek