Minimalizmus – 2. rész – mi képvisel értéket számodra?

Az első részért kattints ide.

Nézd a barmot. Minimalizmusról beszél és a méregdrága laptopot teszi ki a bejegyzés mellé. Neked ez jutott eszedbe? Mert nekem először igen. Viszont ebben a részben ez értékekről lesz szó. Három egymástól független értéket szeretnék megemlíteni, a minimalizmus tükrében. Start!

1. érték – rendezettség, rendszer, hatékonyság

Olvastam valahol, hogy a zsenik és kreatív emberek számára a legideálisabb a szétszórt, lomos, közeg. Ebből egyenesen következtethetek arra, hogy a zseni, de a kreatív fogalma is messze áll tőlem. Függetlenül attól, hogy a fenti állítás igaz-e, úgy gondolom, az átlagembernek szüksége van a rendre és a rendezett környezetre. Megeshet, hogy a zseni másodperc töredéke alatt átlát mindent és megtalálja amire szüksége van, én nem. A rendezettség rendszert alkot, ami hatékonysághoz vezet. 

A minimalizmus egyik előnye, hogy óhatatlanul is rendezetté válsz. Egyértelmű. Hogyan lehet rendetlenség, amikor nincsenek körülötted felesleges tárgyak?   

2. érték – Tárgyak 

Az első részben az okostelefon és egyéb olyan tárgyak kerültek szóba, amelyek talán feleslegesek az életünkben, de mégis késztetést érzünk arra, hogy megvásároljuk őket. Gyakori probléma a minimalista ideológiában, hogy azonnal ironikussá válik, ha egy magát minimalistaként címkézett személy egy MacBook Air-t vagy a legújabb  Samsung okostelefont használja munkaeszközként vagy a hétköznapi életben.  Aki ezzel támad, nem érti még teljességében a minimalizmus fogalmát. Fel kell tenned magadban a kérdést: mi képvisel értéket számomra? 

Egy MacBook (és ez itt nem a reklám helye) gyors és megbízható. Remek munkaeszköz. Ha azért vásároltad meg, mert napi szinten használod és nagy mértékben megkönnyíti a munkádat, ezzel semmi baj nincs. A minimamista az én szememben nem elszigetelt, régimódi és fukar. Egy naprakész, modern és tudatos ember. Ami a mi példánkat illetően azt jelenti, hogy mérlegelni tud: “Attól, mert megjelent az új macbook, a régivel tökéletesen és ugyanolyan hatékonyan el tudom végezni a munkámat.” Semmi szükségem az újra és nem érzek késztetést ennek beszerzésére, mert semmilyen plusz értéket nem fog adni számomra. (Megjegyzés – ha szükséged van egy új laptopra és igazán érted a minimalizmus fogalmát, akkor lehet, hogy egy MacBook helyett egy sokkal olcsóbb, de hasonló képeségekkel rendelekző eszközt fogsz megvásárolni. Ez egy még jobb döntés).

3. érték – élmények

Kissé drasztikus példával illusztrálnék. A halálos ágyadon vagy idős napjaidban a fotel kényelmes karfáinak ölelésében vajon min fogsz merengeni? Melyek azok a dolgok, amelyekre emlékezni fogsz? A nap, amikor megvetted azt a király felsőt, amelyet 1 hónappal később már nem is kedveltél annyira? A nap, amikor sorbaálltál a legújabb Iphone-ért? A szürke munkanapok, amelyek szükségesek voltak a fenti dolgok megvásárlásához? Nem.

Az élményekre fogsz emlékezni. 

Mint ahogyan azt említettem, a minimalizmus nem fukarságot jelent. Tény, hogy egy nagyon kellemes mellékhatása, hogy bizony sokkal több pénzzel maradsz hó végére, mert tudatosan vásárolsz, viszont nem ez az elsődleges célja. Az élmények minden esetben a tárgyak előtt szerepelnek. Lesz egy k*va drága koncert a városodban és az egyik kedvenc együttesed lép fel? Menj el. Ez nem kérdés. Barátok eseményei: szülinapok, évfordulók, új munkahely? Ünnepeljétek meg. Nem, nem lerészegedve és bulikban. Nem ennek a híve vagyok. Az alkohol nagy mennyiségben nem teszi élvezhetőbbé az élményt, csak tompítja azt. Egy-két pohár sörrel vagy egy kellemes pohár bor társaságában egy jó beszélgetéssel persze semmi gond nincs. De kétlem, hogy az alkohol homályában megélt partik sokasága komoly emlékkel szolgálhatna számunkra, egy nap, amikor visszatekintünk az életünkre.  

Döntsd el mi képvisel értéket számodra. A tárgyakkal nincs gond, addig a pontig amíg ezeknek hasznát veszed. Ha kényszerből, nem tudatosan, a pillanatnyi késztetésnek élve vásárolsz meg dolgokat, akkor jársz rossz úton. Ne feledd: az élmények prioritást élveznek a tárgyakkal szemben. 

Ajánlott cikkek