Mit jelent a minimalizmus?

Boldognak lenni egyszerű. Egyszerűnek lenni a nehezebb feladat.

Mi a minimalizmus?

Egy mondatban: Az eszköz, ami segít megszabadulni az életedben a feleslegestől, ezáltal lehetőséget ad arra, hogy az értéket adó, igazán fontos dolgokra fókuszálj.

A minimalizmus nem más, mint önkéntes egyszerűség. Itt nem a zenei vagy építészeti összefoglaló névről beszélünk, hanem a saját életünkben alkalmazott minimalizmus fogalmáról. Ez az eszköz segíthet neked megtalálni a szabadságod. Szabadulást azoktól a dolgoktól az életedben, amelyekről nem is tudod, de túlterhelik a mindennapjaid. 

Elsősorban a fogyasztói társadalom béklyóit segít feloldani. Rávilágít, hogy nem kell megfelelned a társadalomnak, nem kell megvenned a legújabb okostelefont és nincs szükséged a tárgyak nagy részére az életedben. Sőt, nem csak a tárgyak, de az túláradó információra és bizonyos kapcsolatokra sincs szükséged. Amennyiben megérted ezt a koncepciót és gyakorlatba ülteted, azonnal szabadabbnak fogod érezni magad. 

A minimalizmus gyakorlásával rájössz arra, hogy a körülötted lévő világ és az ami boldogtalanná tesz nem más, mint a vágyakozás újabb és újabb dolgok iránt. Azonban amint megszereztük ezeket, azonnal másra vágyunk. Ezt az irányvonalat erősíti körülöttünk minden. A közösségi médiában tökéletes életeket látunk. Mi is ilyet akarunk. Új autót, új ruhákat, új konyhabútort és új cipőt. Boldogságot. Azonban ez egy hamis kép, sarkított információ, amelyet szándékosan ránk erőltetnek. Fogyasztani ugyanis kell. Ez mindenkinek az érdeke. Így működik a gazdaság.  https://player.vimeo.com/video/201567730

Azonban… 

Lehet tudatosan is fogyasztani. Fel lehet állítani egy értékrendet és meg lehet határozni azokat a dolgokat:

 • Amire szükséged van: amelyek elengedhetetlenek, magyarul alapvető szükségletek (élelmiszer, tető a fejed felé, stb.
 • Amit akarsz: azok a dolgok, amelyeket alapos indokod van megvenni. (pl. a hobbid az úszás és szeretnél fürdőruhát vásárolni
 • Amit szeretnél: ez az, amire igazából nincs szükséged az esetek nagy részében. Látsz egy szép inget és úgy érzed szeretnéd megvenni. Megvan rá a pénzed és megveszed. Pillanatnyi késztetésből. Egyszer veszed fel és azt követően évekig a szekrényben ad otthont néhány szerencsés molylepkének. Ezeket a hirtelen indítattásoknál fogva “elkövetett” vásárlásokat segít visszaszorítani a minimalizmus. Ezekre a dolgokra ugyanis nincs szükséged. Még csak nem is akartad őket, addig, amíg meg nem láttad. 

A minimalizmus segít: 

 • megszüntetni az elégedetlenséget 
 • minőségi időt nyerni 
 • a jelenben élni
 • a szenvedélyünket felfedezni
 • többet élni, többet alkotni és kevesebbet fogyasztani
 • az egészségre fókuszálni
 • személyiséget fejleszteni
 • megszabadulni a felesleges kacatoktól
 • felfedezni életünk jelentőségét 
 • megspórolni jelentős összegeket (biztosabb anyagi hátteret biztosít) 

Minimalizmus a gyakorlatban. 

Hiszed vagy sem, a túlzsúfolt otthon nem csak fizikai, hanem mentális zűrzavart is okoz. Amennyiben otthonod rendezetlen, gondolkodásod is rendezetlen lesz. Létezik egy hasonló idézet: 

A zseni a káoszban is kiismeri magát, rendre csak a hétköznapi embernek van szüksége”

Nos, én nem tartom zseninek magam és úgy gondolom, számomra a rend az, ami igazán segít tisztán látni. A rend lehetővé teszi, hogy letisztultan lássunk. Ehhez azonban először meg kell szabadulni a feleslegtől.  

A tárgyak csapdája

Figyeld csak meg. Az, ami pár hónapja oly nagy értéket képviselt számodra, mára már természetes lett, vagy csak gondot okoz. Megvetted a tizedik telefon tartót. A régit bedobtad a többi közé, de már oda sem fér. Tele van vele a fiók, ráadásul ott vannak az összegabalyodott fülhallgatók is, amelyeket már rég nem használsz. De “talán majd kelleni fog” vagy “a biztonság kedvéért” címszó alatt ott eszi őket a fene már évek vagy hónapok óta. Elhatározod, hogy holnap rendet teszel a telefontartók közt, de közbejött valami. Másnap mérgesen gondolsz rá, hogy nem sikerült rendet tenned. Ez csak egy nagyon egyszerű példa arra, hogyan okozhat elégedetlenséget a zsúfoltság. A sok haszontalan kacat. Helyet foglal, frusztrációt okoz és nem képvisel valódi értéket. Ebben az esetben nem rendet kell tenni. Ez egy véget nem érő folyamat lenne. Egyszerűen meg kell szabadulni tőlük. 

Hamis értékek vs. igazi értékek

A hamis értékek azok a kacatok, amelyeket azért vásárolsz meg, hogy lenyűgözz másokat vagy hogy betölts egy hiányzó űrt. Olcsó pszichoanalízisnek tűnik, de nem hiába annyira elcsépelt. Ugyanis ha tetszik, ha nem: igaz. Persze nem muszáj ezt felvállalni, homokba lehet dugni a fejet és továbbra is lehet eszetlenül vásárolni és sorba állni a legújabb telefonért, hiszen néhány napig olyan jó érzéssel tölt el a tulajdonában lenni. Az eredmény természetes az lesz, hogy pénzből sosem lesz elég, tárgyakból mindig a szükségesnél több lesz és elégedettségből a pénznél is kevesebb marad.  

Az igazi érték nem más, mint egy közös vacsora a közeli barátokkal. Egy jó beszélgetés. Egy kirándulás. Egy séta. Egy túrázás az erdőben/hegyekben. A fotózás, ha szeretsz fotózni. Egy általad kedvelt koncerten való részvétel. Minden olyan dolog, ami épít, ami élményekkel gazdagít, amely hozzátesz az életedhez. Minden olyan perc, amiben igazán éltél. Idős korodban vajon a telefonodra fogsz emlékezni vagy az élményekre? 

Amit nem használsz…

Határozz meg egy időkorlátot. Legyen talán 1 év. Szabadulj meg minél hamarabb azoktól a tárgyaktól, amelyeket 1 éve nem használtál. Légy kegyetlenül őszinte magadhoz. Ha egy éve nem használtad, nem fogod érezni a hiányát. Garantálom. Lényegtelen hogyan teszed. Add el, ajándékozd el vagy dobd ki. Előbbi két verzió hasznosabb, de utóbbi is megteszi. A lényeg, hogy válj meg tőlük. 

 A dolog később ennél bonyolultabbá válik, de ezek az első lépések. Lásd itt, én hogyan csináltam ezt.

Figyeld meg hogyan érzed magad azt követően, hogy megszabadultál ezektől a dolgoktól. Milyen érzés?

A minimalizmus és a boldogság

Mindenki boldogságra vágyik. Tudom, elcsépelt. Viszont igaz. Nincs ember, aki ne szeretne boldog lenni.

A minimalizmus arra törekszik, hogy ne a tárgyakon keresztül éljük meg a boldogságot (ahogyan azt az emberek nagy része teszi), hanem magát az életet éljük meg. Segít meghatározni, hogy mi ad értéket a te életednek és mi nem. A cél az, hogy csak az maradjon meg úgy a fizikai környezetünkben, mint a tudatunkban, amire igazán szükségünk van. A minimalizmus letisztultságra, egyszerűségre törekszik, az élet minden területén. 

A minimalizmus garantálja a boldogságot? Nem. Viszont segít rávilágítani arra, ami igazán fontos, azzal, hogy kiszűr mindent ami nem az. 

Kövess minket Facebookon, ha szeretnél több cikket látni ebben a témában!

Ajánlott cikkek