Nincsenek problémáid

Nem azért vannak problémák az életedben, hogy megoldd őket. A gondokat azért kapod, hogy a megoldás közben megismerhesd önmagad.

A. J. Christian

Mindenkinek vannak problémái. Legalábbis mindenki ezt állítja. Persze, te is gondolhatnád, hogy tele vagy problémákkal és valószínűleg eléggé felháborodnál, ha azt állítanám, hogy nincsenek problémáid. Már hogyne lennének! Mindenféle problémám van!

Nem. Nincsenek.

De vannak!

Ömm, nem…nincsenek. 

De vannak! Ezer féle problémám van!

Tényleg? Ezer?

Hát, több száz. 

Nem. Nincsenek.  

Fejezd már be! Vannak!

Rendben, sorold fel ezt a több száz problémát, kérlek. 

Nincs elég pénzem kifizetni a számlákat, most hagyott el a feleségem. Elvesztettem az állásom, nincs áram, mert nem tudtam kifizetni a számlát. Foltos lett az öltönyöm, a kutya megette a házifeladatom. Na? Közeledek a több száz probléma felé?

Most komolyan, kedves olvasó. Vázold fel a problémáidat. Írd le őket egy lapra. Most. 

Oké, megvan? Ha nincs, hagyd abba az olvasást és írd le őket. 

Nézz rá a lapra. Hány problémát soroltál fel? 20? 50? 120? 

A szám nem is lényeges…

Mélyen legbelül tudod, hogy ezek nagy része nem igazi probléma. Sok dolgon még gondolkodtál is, mert nem jutott azonnal eszedbe, tehát nincs folyamatosan a nyakadban az a teher, bármit is körmöltél le oda. Ezzel együtt tisztában vagy vele, hogy vannak emberek, akiknek valóban komoly problémákkal kell megküzdeniük (népírtás, bebörtönzés, rabszolgaság, egészségügyi problémák stb.)

(Vietkong gerilla kivégzése – 1968) Photo: Eddie Adams

Mivel éppen ezt a blogot olvasod, láthatóan olyan helyen élsz, ahol van internet. Ami azt jelenti, hogy biztosan könnyen hozzáférhető számodra az étel és a víz is, illetve egy relatív fejlett országban élsz. Tehát ezen kívül, amennyiben egészségesnek mondhatod magad, nem problémák állnak előtted, hanem kihívások. Igen, bizonyára találkoztál már ezzel a szemlélettel, akár elcsépeltnek is mondhatnád, de mégis…ha problémákról beszélünk, nekem nem az jut eszembe, hogy nincs kifizetve a villanyszámla vagy hogy aksit kell cserélni az autóban. Az jut eszembe, hogy korházban fekszem tehetetlenül, vagy épp elviselhetetlen fájdalom gyötör, esetleg mindkettő.  

Fogadd el, hogy nem problémáid vannak, hanem kihívásaid. Néha irgalmatlanul nehéz, megoldhatatlannak tűnő, elképesztően komplex kihívások, amelyek próbára teszik a legutolsó idegszáladat is. De vannak kihívások amelyek izgalmassá, érdekessé teszik az életet. Sok probléma kihívás arra késztet, hogy mozdulj ki a komfortzónádból, ismerj meg új embereket.  

Ismerd el, kihívások nélkül az életed elképesztően unalmas lenne. Nézd csak meg azokat, akiknek annyi pénzük van, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Ha ez párosul egy alacsony intelligencia-szinttel, pár éven belül komoly függőség rabjává válnak vagy véget vetnek életüknek. Találd ki, miért? Legtöbbször azért, mert “megoldották” az életet.

Játszottál már hónapokon keresztül számítógépes/videójátékkal? Mi történt, amikor rájöttél, hogy lehet megnyerni, vagy miután “kódot” használtál, hogy könnyebbé tedd a játékot? 5 perc után meguntad és kiléptél. 

Biztos, hogy mindenre megoldást kell taláni? Biztos, hogy kihívások nélkül egyszerűbb, boldogabb lenne az életed?

Légy tagja a közösségünknek!  

– Article Inspired by “Zen Habits” and “The Minimalists”

Ajánlott cikkek