Párizs legkisebb lakása

Valahol Párizs egyik klasszikus Haussmann épületében van egy élhető lakás, amely mindössze 8 négyzetméter. 

Cselédszoba

A párizsi híres Haussmann épületek legfelső emeletén, egy szűk folyosó végén található egy úgynevezett “cselédszoba” – melynek neve talán utal arra, hogy milyen rendeltetése volt a múltban. Jelenleg nagyrészt raktárhelyiségnek használják, de egyes nagyobb városokban ez is értékes területnek számít, még akkor is, ha 8 négyzetméterről beszélünk. 

Képes lennél mindössze 8 négyzetméteren élni? 

Úgy vélem, ez igencsak a modern extrém minimalizmus határait súrolja. A válasz sokunknál egyertelmű: nem. Ennek ellenére, hiba lenne kihagyni, hogy vessünk egy pillantást erre az alkotásra. A Kitoko Studio ugyanis nem hétköznapi dolgott hozott itt létre, és a hatalmas francia fővárosban a lakbér árak messze nem nevezhetőek kedvezőnek. Erről a budapestiek is sokat tudnának mesélni. 

Svájci bicska koncepció

A Kitoko Studio a svájci bicska mintájára, egy minőségi funkcionális bútort épített be, amely bár elfoglalja a hely nagy részét, de ez adja meg a “lakás” élhető besorolását.

– Asztal, székek, sőt még egy mini konyha is rendelkezésre áll, ami gyakorlatilag egy kagylóból és egy beépített kis hűtőszekrényből áll. 

– Meg lett oldva a fürdőszoba is, amelyben zuhanyzó is található.  A lenti képen a bojler látható, illetve egy könyvespolc, amely nem az egyetlen. A fenti beépített egyszemélyes ágy alól ki lehet húzni még egy polcszerkezetet, amely egyben lépcsőként is szolgál az ágyhoz.

Extrém minimalistának kell lenned

Bár elméletben és képeken a dolog nagyon jól fest, gyakorlatban hihetetlen mértékű rendezettség és fegyelem kell ahhoz, hogy egy ekkora térben tudjunk élni. Hamar zsúfolttá válik, akkor is, ha nincs sok cuccod. Két embernek már meglehetősen kényelmetlen, kis időre is.

Ennek ellenére az ötlet nagyon jó, és nagy valószínűséggel nyolc négyzetméterből ennél jobbat nem lehet kihozni.

Képek forrása: businessinsider.com 

Ajánlott cikkek