Revolut – a tökéletes minimalista alkalmazás 2021-ben?

Bizonyára hallottatok már a Revolutról, hiszen az utóbbi időben számos cikk jelent meg az előnyeiről, ugyanis mostmár forintot is feltölthesz az applikációba. Innen válik ez számunkra érdekesséNézzük meg, miért érdemes minimalistaként azt a bankot használni, ami igazából nem is bank, inkább egy applikáció, amihez tartozik egy bankkártya is.”Az app már elérhető magyar nyelven, tegnap pedig a forint lett az alappénznem a magyar ügyfeleknek.” 

1. Ingyenes és praktikus

Az alap verzió ingyenes és ez is számos előnnyel rendelkezik. Létezik többféle prémium verzió is, amiből a szolgáltatás “keresi a kenyerét”, de erről később. Az ingyenes verzióhoz egyszerűen le kell töltened az alkalmazást, és ki kell töltened néhány adatot (ne ijedj meg, meglehetősen alapos vizsgálat előzi meg a regisztrációt –  le kell fényképezned a személyi igazolványodat, illetve egy szelfit is mellékelned kell – mindezt a saját és a pénzed biztonsága érdekében). Mikor túl vagy az alapokon, tölts fel 10 eurót (vagy ennek megfelelő értékű forintot – majd az app megmondja), a hagyományos bankkártyádról, vagy átutalással, ami elviekben mostmár teljesen díjmentes. Ez a pénz a tied marad és azonnal használni is tudod, de ez a feltétele annak, hogy elküldjék az első Revolut kártyádat. 

2. Utazások esetén jelentős összegeket megtakaríthatsz. 

A Revolut kártya legnagyobb előnye talán az, hogy a fizetés – még ha idegen pénznemben is van, nem bankközi árfolyamon, hanem középárfolyamon történik. A világ 120 különböző pénznemében tudsz fizetni, illetve középárfolyamon váltani.

Ha vásároltál már hazai bankkártyával külföldön, akkor tudod milyen szép összegeket tud levonni “additional fees” vagy “converison” címszó alatt a bankod. Először dollárba/euróba váltja a forintot (attól függően hogy Visa-t vagy Mastercard-ot használsz) majd innen a helyi pénznembe. Minimum 4 de akár 10%-ot veszíthetünk ilyen esetekben. A Revoluttal ilyen probléma nincs. Direktben vált az adott ország pénznemébe. 

3. Ha külföldön élsz…

Szintén nagy előnyt jelent az a bankkártya, ha külföldön dolgozol/élsz és szeretnél pénzt utalni a családnak. Ha ők is használják az app-ot, konkrétan 0 kezelési költséggel tudsz bármilyen pénznemben utalni nekik, mindössze néhány másodperc alatt. Az app ügyesen megkerüli a bank rendszerét, ugyanúgy ahogyan pl. a TransferWise. 

4. Pénzügyi tudatosságra sarkall

Az applikáció nyomon követi a kiadásaidat és felismeri annak típusát. Ez azt jelenti, hogy bevásárolsz a hypermarketben és az applikációban az “Élelmiszer” kategóriában feltűnik az elköltött összeg. Hónap végén vagy közben gyönyörűen látod azt, milyen kategóriában mennyit költöttél. Anélkül, hogy ezt külön vezesd! Beállíthatsz limiteket bizonyos kategóriákra és az alkalmazás figyelmeztet, ha túllépted azt. (Ha nem ismeri fel a koltés típusát, beállíthatod és a későbbiekben tudni fogja).

5. Úgy spórolsz, hogy észre sem veszed 

Ez az opció a kedvencem. Szerinted te mire költöd azt a pár forintot amit az üzletben apróban visszakapsz? Elárulom: fogalmad sincs. Az applikációban beállíthatod, hogy minden vásárlásnál felkerekítse az összeget és a különbséget a Revolut Vault-ba (széfbe) tegye. Mióta megvan a kártyám hozzávetőlegesen 8,000 Ft-ot takarítottam meg, úgy hogy észre sem vettem, hogy ez a pénz valahol “kiment”.

6. Biztonság mindenek előtt

A Revolut számos pontban figyel a biztonságra. Kezdve a regisztrációs folyamat komplexitásával (ami ezzel együtt kb 3 percet vesz igénybe), egészen a virtuális kártyák használatáig. Csak néhány dolgot sorolnék fel. Az applikációból másodpercek alatt le tudod fagyasztani a kártyádat, ha véletlenül elveszíted. Be tudod állítani a helymeghatározó opciót. Ebben az esetben csak akkor tudod használni a Revolut kártyádat, ha a telefonod is a közelben van. Az applikációba való belépés biometrikus (újjlenyomat alapú) amennyiben a telefonod lehetőve teszi ezt. A szolgáltatás maximálisan kihasználja a technológiában rejlő előnyöket.

7. Kellemes meglepetések 

Bizonyos szolgáltatások csak a prémium előfizetőknek elérhetőek. Ilyen a kriptopénz vásárlás (Update: már elérhető az alap szolgáltatásban is). Ennek ellenére szülinapom alkalmából például elérhetőve tették számomra ezt az opciót is, teljesen ingyen. Továbbá, ha meghívsz néhány embert az applikációba további előnyeid származnak belőle. Kihasználva ezt a lehetőséget, ha hasznosnak találod az itt leírtakat és ki szeretnéd próbálni az alkalmazást, hálás lennék ha ezt a linket használva ingyenesen regisztrálnál.

A “menő” előfizetés előnyei (prémium/metál) 

A prémium és a metál előfizetéseket csak menő előfizetésnek nevezem, mivel az első dolog, hogy kapsz egy nagyon menő személyreszabható – vagy fém kártyát

Első körben, ami így minimalista szemmel nagyon vonzó az a nemzetközi lefedettséget nyújtó egészségügyi biztosítás. Magyarul, biztosítva vagy a világ bármely pontján. Ennek részleteit elolvashatod az alkalmazáson belül (szerintem pl. nem fedi az extrém sportokat, stb.) Emellett havi 600 euróig ingyenesen vehetsz fel pénzt ATM-ből a világ bármelyik pontján. Aki vett már fel pénzt külföldön így, az tudja milyen szemtelen összegeket vonnak le ilyenkor. A kártya a nem mindennapi megjelenésén kívül, minden vásárlás 0,1%-át visszafizeti a tulajdonosnak egy választott devizában vagy kriptodevizában és minden vásárlás 1%-át visszafizeti az EU-n kívül. 

Reptereken kedvezményesen használhatod a VIP várókat, ami valljuk be, nem túl minimalista, de szintén nagyon parktikus. Egy fárasztó és kalandos utazás után bizony jól eshet a reptér kemény padjai helyett egy kanapén várakozni, üdítők, italok és kellemes zene társaságában. Lezuhanyozni, ingyen kaját fogyasztani és még sorolhatnám…:) 

A regisztráció menete: 

  1. Kattints erre a linkre
  2. Add meg a telefonszámod, majd töltsd le az app-ot iOS/Android telefonodra!
  3. Regisztrálj
  4. Tölts rá minimum 10 eurót
  5. Néhány napon belül megérkezik a saját dombornyomott MasterCard Revolut kártyád egy elegáns és ötletes kártyatartóban, amit már kinyitni is menő 😀 

Mire figyelj oda? 

 Az alkalmazás egy meglehetősen komplex algoritmust használ, amely esetenként ideiglenesen tilthatja a fiókodat. Állítólag az átlag kiadás-bevételedet nézi. Ha ezt sokszorosan meghaladó összegek érkeznek a virtuális számlára, megeshet, hogy további dokumentumokra lesz szükséged, hogy használhasd az alkalmazást (pl. jövedelmigazolás, stb.) Ez igazság szerint a többi bankszámlánál is így van, amit csak így random nyitottál, de ezt azért nem árt tudni, ha egy hosszabb utazás előtt töltenéd fel egy nagyobb összeggel a számlát. Én nem ütköztem ilyen problémákba, ugyanis az a veszély nem fenyeget, hogy ilyen összegek érkezzenek varázsütésre a számlára. 

Kriptovaluta eladás – vétel (bónusz feature) 

Ahogyan azt fentebb említettem, lehetőség van kriptovaluták vételére és eladására, minimális költségek mellett. Azonban ez igencsak rizikós befektetés. Csak annyi pénzt válts át például Bitcoinba, amennyit nem sajnálsz elveszíteni. Bizonyára tudjátok, hogy ez intenzíven fluktuál és nagyon magas kockázatú befektetésnek számít, most 2021-ben (is). 

Ajánlott cikkek