Szabadulj meg a digitális lomtól!

Hozzávetőlegesen 15 évvel ezelőtt 100 gigabájtnyi helyet a merevlemezemen el sem tudtam volna képzelni. Úgy gondoltam volna, hogy soha nem töltök meg ennyi helyet. Most, csupán néhány HD minőségű videó igencsak szűkösen fér el, ugyanennyi helyen és egy egyszerű telefon egy apró memóriakártyával gond nélkül rendelkezésre bocsát ennyi helyet.  

Az ősi gigabájt hangzatos volt, de ma már igencsak elvalult szó, ha tárhelyről beszélünk. A terrabájt uralja a trónt, de mégis úgy néz ki, hogy még így sincs elég belőle. Ahogyan a való életben, a virtuálisban is mindig több és több kell, mert hajlamosak vagyunk a halmozásra. Tizenöt macskás videó, harminckét kép ugyanarról az autóról és kitudja milyen ősrégi parancsikonok csúfítják el a hátterünket a képernyőn. Emellett folyamatosan kapjuk a rendszer-értesítést arról, hogy nem áll rendelkezésre elég tárhely. 

Nos, a jó hír, hogy a minimalista hozzáállás ezen is segíteni tud. A letisztult környezet a virtuális világban is kiemelt fontossággal bír. 

1. Képek a telefonon, laptopon, asztali számítógépen

Biztos ami biztos alapon, általában több képet is készítünk egy dologról (hátha rosszul jön ki, valakinek csukva van a szeme stb.) Ezek aztán ikertestvérek módjára szép nagy felbontásban ott fognak pihenni a telefonunkon és később a további eszközeinken is, gyakorlatilag úgy, hogy meglepően sok helyet foglalnak.

Tegyük szokásunkká, hogy amennyiben több képet készítünk valamiről, válasszuk ki a legjobbat, a többit pedig töröljük ki. Amint átmásoltuk a telefonról/kameráról a képeket egy biztonságos tárhelyre, töröljük az eszközről. A telefon kamerája arra való, hogy spontán módon készítsünk vele képeket, bárhol, bármikor. Nem arra, hogy többszáz képet tároljunk rajta, amelyek megakadályozzák azt, hogy amikor kellene, nem tudunk készíteni egy képet a tárhelyhiány miatt. 

Nincs szükség nagyfelbontásra

Az egyszerű, kevésbé jelentőségteljes képek esetén, amelyekből nem szeretnénk posztert vagy olyan nyomtatott képet, amely elfoglalja a fél szoba falát, semmi szükségünk nagyfelbontásra. Hiba azt feltételezni, hogy egy kép a nagyfelbontástól lesz jó. Ha nem vagy grafikus és nem kell a képeket speciálisan szerkesztened, a kamerádat vagy a telefonodat állítsd kisebb felbontásra. 5 megapixel vagy akár kevesebb is már tökéletesen megfelel és fele annyi helyet sem foglal, mint egy 10-12 megapixeles kép.

Ha már elkövetted azt a hibát, hogy minden apró porszemről készített képed 15 megapixeles és néhány szülinapi fotó egy HD mozifilm méretű helyet foglal, akkor is van megoldás. Számos olyan alkalmazás létezik, amellyel csökkentheted a képek felbontását. Tedd meg. Itt egy remek alkalmazás a képek átméretezésére.

 2. Régi dokumentumok

 A “majdcsak jó lesz valamire” elv itt sem működik. Nézzünk körül a dokumentumok mappában és töröljünk minden olyan dokumentumot, mappát, fájlt amelyre már hónapok vagy akár évek óta nincs szükségünk. Mondanom sem kell, hogy dokumentumokat ne szétszórva (ahogy semmit sem) hanem az arra kijelölt mappában tartsuk. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, hogy lehet-e törölni, a dokumentum mappán belül, hozzunk létre egy Archív mappát és helyezzük el oda ezeket a “nemvagyokbiztosbennehogynemekellmég” dolgokat.  

3. Régi alkalmazások és programok

Végleges törlés (Uninstall). Ne csak a program parancsikonját töröld és ne is a mappát. A végleges és teljes törlést (Uninstall Programs) opciót használd, a vezérlőpultból (Control Panel). Így biztosan az egésztől megszabadulsz és nem fog hátrahagyni “koszt” maga után a program. 

4. Parancsikonok (shortcuts) 

4-5 parancsikonnál többet ne hagyj kint a főképernyőn. Android telefonok esetében sem tanácsos túlzsúfolni a képernyőt, ugyanis mindkét platform esetén, nem csak hogy nem mutat jól és diszkomfort érzetet ad, de a memóriát is intenzíven használja, ami a gyorsaság és kezelhetőség rovására megy.

A fenti vagy a lenti Asztal kellemesebb a szemednek?

Az internet – avagy az információk végtelen áramlata

Annak érdekében, hogy koncentrálni tudjunk a valóban fontos dolgokra, ki kell szűrnünk azt, ami számunkra nem fontos. Ez pedig az internet világában nem egy egyszerű feladat. Mégis, van rá lehetőség. 

E-mail postafiók – iratkozz le minden olyan hírlevélről, amely már nem érdekel téged. Lehet, hogy az életed egyik periódusában hasznosnak találtad azokat az információkat, de már csak idegesítő felesleges spammé váltak, amelyektől nem látod a fontos beérkező leveleket. Ha napi vagy legalább heti szinten használod az email postafiókod, akkor tartsd azt tisztán. Mindig csak a nem olvasott és válaszra váró levelek legyenek előtérben. Az olvasottakat archiváld vagy hozz létre számukra egy-egy a levél típusának megfelelő mappát, illetve válaszolj amelyekre szükséges.  

Hirdetések – használj hirdetésszűrőt, hogy ne fáraszd le az agyad az idegesítő reklámokkal. A Chrome böngésző egyik remek alkalmazása az Ad Blocker. Használd! 

Közösségi média – hány oldalt kedveltél? Hány olyan oldal van, amelyet foggalmad sincs, hogy miért kedveltél vagy éppen kizárólag egy nyereményjáték kedvéért nyomtad meg a Like gombot? A hasonló oldalak teszik örökkévalósággá a hírfolyamodat. Amíg számodra érdekes infót találsz, több tíz bejegyzést olvasol el, amelyek csak az idődet pazarolják, úgy, hogy észre sem veszed. Ennek veszélyeit nem kell részletezni, mindenki tudja miről van szó. Már egyenesen a bejegyzésen beállíthatod hogy NEM szeretnéd követni az adott oldalt/személyt a jövőben. Fuss végig a hírfolyamodon (nem lesz egy rövid folyamat) és iktass ki mindent, ami már nem érdekel, hogy a jövőben ne lásd. Így, ha ügyesen csinálod ezt, csak a közeli ismerőseid és a számodra értékes információk fognak megjelenni a hírfolyamodban. 

Email fiókok – semmi szükséged kettőnél több email fiókra. Személyes/Munka. 

Végül, de nem utolsó sorban, használj egy minimalistához méltó háttérképet! Legyen egyszerű és letisztult, akárcsak te :). 

 Ha szeretnél még hasonló cikkeket olvasni, kövess minket Facebookon!

Ajánlott cikkek