Te sem tudsz leállni a munkával?

A bűntudat érzése, amiért nem dolgozol többet a nap végén.

Sokunk élete jelentősen megváltozott az utóbbi időszakban. Főleg azokhoz szól ez a bejegyzés, akik vannak olyan szerencsések, hogy otthonról is el tudják végezni mindazt, ami a megélhetésükhöz szükséges. Azonban akadnak, nos, nevezzük őket még szerencsésebbnek… akik szeretik is amit csinálnak. Viszont ők is könnyen átfordulhatnak egy kevésbé szerencsés napirendre.

Ha otthonról dologozol, esetleg a saját vállalkozásodat irányítod, gyakran érezheted te is azt a nap végén, hogy nem csináltál eleget. Délután 5 vagy akár este 7 óra van és tudod: még lenne mit javítani. Még lenne mit elvégezni. Mégis tudod, nap vége felé jársz és ideje elcsendesedni. De úgy döntesz, “ezt még” megcsinálod, talán mert nincs más teendőd, vagy fontosabbnak tartod ezt, mint amit a jelenlegi helyzetben otthon csinálni tudnál. Amint az órádra pillanatasz este 11 óra van. Alig van időd fogat mosni, talán zuhanyozni és esel is be az ágyba. Majd kezdődik minden előlről.

Gyakran tapasztaltam ezt az utóbbi időben. Ha te is ebben a cipőben jársz, a következőket javaslom:

  1. Ismerd fel amikor megtörténik. Próbálj figyelni arra a pillanatra, amikor beugrik, hogy mostmár meg kellene állni, a nap (vagy este) további részére kellene fókuszálni. A párodra, a gyerekre vagy éppen magadra. Csak figyeld meg és mérlegeld egy pillanatra, miért nem teszed meg.
  2. Nézz körül a valóságban. Ha kevesebbet dolgozol és odafigyelsz egy kicsit arra is, hogy TE jól érezd magad, a holnapi munkanapot egészségesebb tudatállapotban fogod kezdeni. Nézz körül a közvetlen környezetedben: a valóságban. Nem az állandó üzleti emailekben, az üzenetekben, a statisztikákban, vagy bármi legyen is az, amivel foglalkozol. Szálj ki ebből a nap végére, hiszen holnap újból teljes erőbedobással fejest ugorhatsz ezekbe.
  3. Amikor pihensz, már másképp látod. Ha elhatározod magad, hogy ma ennyi volt és leülsz egy kényelmes fotelbe, kiiktatva magad körül a digitális eszközöket amelyek a munkádra irányítanának, örülni fogsz. Érezni fogod, hogy szükséged van erre. Erre is. Ahhoz, hogy holnap tiszta lappal és tiszta fejjel indulj.

A munkából való kilépés nem feltétlenül az Netflix új sorozatot jelenti és semmiképp sem azt, hogy a legújabb fejleményekről értesülsz a hiradóból. Annyira kövesd csak nyomon a jelenlegi eseményeket, amennyire feltétlenül szükséges, de ne hagyd, hogy ez vegye el a szabadidőd jelentős részét.

Ne olvass cikkeket olyan dolgokról amelyek feltételezések, latolgatások, jóslások vagy elméletek a világ helyzetével kapcsolatosan. Engedd el ezeket a dolgokat. Ha a munkád ezzel kapcsolatos, akkor is. Legalább napi 1-2 órát csinálj teljesen mást. Főleg ha úgy érzed elengedhetetlen vagy és másoknak szüksége van rád, mert előbb utóbb ennek a viselkedésnek az lesz az eredménye, hogy neked lesz szükséged segítségre. Ez a kiégéshez vezető út. Akkor is, ha jelenleg úgy érzed pörögsz, energikus vagy és rengeteg kedved van dolgozni. Hajrá, dolgozz. Viszont szabj megy egy korlátot. Egy pontot, amikor bűntudat nélkül felállsz és otthagyod azt, amit elengedhetetlennek gondolsz. A lelked, a tested…az idegrendszered meg fogja neked köszönni.

Ajánlott cikkek